ЕВО КАКВО ЈЕ БЛАГОСТАЊЕ У ЕУ: Хрвати продају своја острва!

EVO KAKVO JE BLAGOSTANJE U EU: Hrvati prodaju svoja ostrva!

26 juna 2016

w435z45Hrvatska ima 1.185 ostrva od kojih je samo 66 naseljenih, međutim, uskoro bi ih možda moglo biti i više.

Regionalni mediji pišu da se desetak hrvatskih ostrva prodaje.

Svi su nenaseljeni i na njima uglavnom nema nekretnina ili su u ruševinama. Stoga mnogi vlasnici tvrde kako su upravo njihova ostrva idealna investicija za nekoga ko sebi može priuštiti da napravi privatno odmaralište ili možda luksuzni rizort.

Neki od ovih ostrva prodaju se već godinama, poput Malog Kosmača kojeg je vlasnik već nekoliko puta stavljao na prodaju. Ovaj put za njega traži 1,5 miliona evra. A cena ostalih ostrva ide i niže, 3 ostrvca kod Dubrovnika, kojeg prodaje jedan vlasnik, prodaju se po ceni od 5 evra po kvadratnom metru. Reč je o ostrvcima Tajan, Crkvina i Kosmeč.

Šta se još nalazi na tržištu, pogledajte na listi:

1. Ostrvo Tajan (Dubrovnik), 750 hiljada evra

Ovo nenaseljeno ostrvo nalazi se blizu Dubrovnika, a ima površinu od 150 hiljada kvadratnih metara. Cena ostrva je 750 hiljada evra (5,6 miliona).

2. Ostrvo Crkvina (Dubrovnik), 850 hiljada evra

Još jedno ostrvo u Elafitima ima površinu od 170 hiljada kvadratnih metara. Ostrvo je nenaseljeno, a cena mu je 850 hiljada evra (6,3 miliona).

3. Ostrvo Kosmeč (Dubrovnik), 130 hiljada evra

Ovo ostrvo iz grupe Elafita ima površinu od 26 hiljada kvadrata. Nije naseljeno, a obala mu je duga pola kilometra. Cena mu je 130 hiljada evra (975 hiljada).

4. Mali Kosmač (Šibenik), 700 hiljada evra

Ostrvo Mali Kosmač nema veze s dubrovačkim Elafitima, nalazi se između Rogoznice i vinisce, a ima površinu od 5 hiljada kvadratnih metara te se nalazi blizu šibenske obale. Na njemu nema nekretnina, a prekriven je makijom i niskim rastinjem. Cena ovog ostrva je oko 700 hiljada evra (5.359.907,00 kn)

5. Sridnju (Zadar), 6 miliona evra

Ovo ostrvo kod Zadra ima površinu od 130 hiljada metara kvadratnih, a vlasnik traži oko 6 miliona evra (45 miliona kuna). Na ostrvu se nalazi samo jedna nekretnina, tačnije, stara ruševina površine 40 kvadratnih metara. U oglasu stoji kako ostrvo ima, osim pogleda na more i pogled na planine.

6. Srednja klud (Trogir), 1.2 miliona evra

Ostrvo Srednja klud, koji se nalazi u blizini Trogira ima površinu od 18.800 metra kvadratna. Na ostrvu postoje dve srušene pojate, piše u oglasu, a ostatak ostrva prekriven je niskim rastinjem i makijom. Cena mu je 1,2 miliona evra (8,98 miliona).

7. Ostrvo iz Kornatskog arhipelaga (Biograd) 3,2 miliona evra

Ostrvo je smeštenona severno-zapadnoj strani uvale Hijaci-Pristranišce na ostrvu Žutu i prirodno štiti navedenu uvalu. Njegova površina je 200 hiljada kvadratnih metara i obrastao je niskim mediteranskim rastinjem, sa nekoliko niskih borova. Udaljeno je 12 morskih milja od Murtera i oko 8 milja od Biograda. U privatnom je vlasništvu i izuzet je iz Nacionalnog parka Kornati. Prodaje se za oko 3,2 miliona evra (24,000.000 kuna)

8. Ostrvo u blizini Hvara, 2.3 miliona evra

„Ostrvo se nalazi pored ostrva Hvara, u sklopu velike ostrvske grupe“, stoji u oglasu agencije. Reč je o ostrvu koji je izuzet iz grupe Paklenih otoka. Obiluje niskim primorskim rastinjem, kamena obala, a površina mu je 209.000 kvadratnih metara. Prodaje se za 2,3 miliona evra (17,25 miliona).

9. Ostrvo između Pašmana i Nacionalnog parka Kornati, 2,5 miliona evra

Još jedno ostrvo koje je izuzeto iz Nacionalnog parka, a nalazi se nasuprot severnog ulaza u Nacionalni park. Površina mu je 36 hiljada metara kvadratnih. Obala je kamena, a ostatak je prekriven niskim rastinjem i maslinama. Cena mu je 2,52 miliona evra (oko 18,9 miliona).

10. Ostrvo u centralnoj Dalmaciji, 1,5 miliona evra

Ostrvo ima površinu od 35 hiljada kvadratnih metara, a na njemu se nalazi šuma alepskog bora i mediteransko rastinje. Tek 10 odsto ostrva nije prekriveno šumom. Prodaje se za 1,5 miliona evra (11,25 miliona).

KOMENTARI25 komentara

 1. Sled događaja says:

  Sve će to NA KRAJU pokupovati Nemci. Prvo može ko god hoće, ali onda će Nemci uterati Hrvatsku u bankrot do jkraja, jer do sada su jeoj uterali samo do pola. Onda će to postati 10 puta jeftinije i kraj. Nego, mladi Hrvati, tate vaših drugara će rasprodati VAŠA ostrva, vaš turizam, a možda i Zagorje, pokupiće vaše drugare i svoju decu, ostaviti vas da naširoko obilazite sve više i izdalje nekad vaša ostrva, a oni će kupiti kuće na azurnoj obali. Tamo će ih dočekati raširenih ruku, a kroz 10-15 godina svi će nekako naprečac bankrotirati. Odoše ostrva, odoše i pare, odoše nekad bogati mladi Hrvati čije su bogate tate bile vlasnici ostrva. Nije baš zanimljiv scenario, ali takva je sudbina. Ipak, ja se onda, kao kvalifikovani čistač klozeta iz EU javljam kod vas da vam objasnim kako se čiste ti njihovi klozeti, jer vi ste kvalifikovani samo za štale, a te poslove su dobili poljaci, i da zajedno samnom vidite opet nekad vaša ostrva. Zaradićemo mnogo sendviča, jebehš im hmater lopovsku. Žao mi je mladi Hrvati, ali Nemci nisu vama dali oružje zato što vas volu, nego zato što vide šansu da dođu jeftino do ostrva. Ove što prodaju vaša ostrva, kao i ove što prodaju naša polja, treba...Znate šta treba? Pa uradite. Mi smo ovde svi kilavi. Sve smo ratove pogubili, čak i one koje smo dobili i nema više Srba. Jedva njih nekoliko. Ni za jedan vaš doručak. A uskoro ni vi nećete biti dovoljni za nemačke paštete. Tražili ste, gledajte. Mi Srbi navikli već. Postali kao Feniksi, ali vama će to ići malo teže. Mi smo tisućljetni učenici, a vi još niste ni u zabavište stigli. Pre prvog osnovne, ako se Srbi ne feniksuju, svejedno će vas pojesti Danke Dojčland. Nema ni trunke besa u meni i u ovom komentaru. Samo gledam šta ste napravili i shvatam da to vama još uvek nije jasno. Kad god se neko u Hrvatskoj malo pobuni, oni vas opauče sa slavnom Olujom i niko ne sme više ni da pisne. Sve su vam dali što ste hteli, samo da bi vam lakše uzeli. Opet bolje nego u Srbiji. Nama nisu ništa dali osim bombi, ali su nam ipak sve uzeli. NE VALJA. Neće dugo proći i biće vam jasno o čemu sam vam pisao.

  • Stepanac Blaženi says:

   Ja doista ne razumijem zašto je tebe briga što Hrvati prodaju u svojoj državi. Otkad je to tvoj problem? Prodali, ne prodali, to se vas ne tiče. Ako je nas volja, prodat ćemo i zrak iznad Hrvatske i tlo ispod našeg mora. Može nam se, naše pravo što ćemo raditi sa svojom svojinom.

   • Batina says:

    To su srbski otoci i zato ga je briga. Isto ko sto shiptari prodaju Kosovo tako i usrase prodaju sto je nase. Ali doci ce i tome kraj, i to brze no sto se misli.

    • Stepanac Blaženi says:

     Konjino glupo, Srbija nema nikakve otoke. Vi ste kontinentalni ćobani kao što ste oduvijek bili.

  • Sremac says:

   Sled događaja je pogođen. Nadam se samo da neće proći dugo te da ćemo se ponovo dići jer smo nekako uvek bili na strani pravde i zbog toga ispaštali, pa nam je dragi Bog uvek pomogao da ustanemo. Zlo koje je oličeno u hrvatskoj politici uvek je prouzrokovalo to da im je "uspon" bio kratak a sunovrat temeljit i dugačak. A ovi komentari ovih nazovi hrvata je jadan, naročito onog polupismenog baje, koji evo koliko se ovde javlja, još ne ume da sastavi prostoproširenu rečenicu.

  • Mi says:

   Bravo za komentar! Njega bi trebalo ponavljat tri puta dnevno, u oba slučaja.....

 2. Baja says:

  A to sevvi tjesite sa ovim clankom???

 3. USPON KRALJEVINE SRBIJE says:

  To je samo pocetak! A i to nisu hrvatska ostrva, jer hrvatska ostrva i ne postoje! Mozemo reci; Dubrovacka i Dalmatinska ostrva! BJR Hrvatska ce u narednih 50 god prestati da postoji kao takva, jer je u ovom obliku samo ostatak iz ustaske NDH!

  • Stepanac Blaženi says:

   Prije će nestati BJR Srbija koja se 90% nalazi na teritoriju koji nije njen, već pripada drugim narodima i državama, od Vojvodine do Preševske doline.

   • Voka says:

    @Stepanac Blaženi...pseto lajavo rvackog nakota...Srbi žive na ovim prostorima 7524. godine...pa su tebe čekali da te tvoja rvacka kučka isere iz dupeta da nam ti pseto kažeš na čijoj to teritoriji se Srbija nalazi !...probudićeš se jednog dana u svojoj pravoj NDH...bez Istre, Dalmacije, Slavonije, Baranje itd...pa će se tvoj lavež pretvoriti u kevtanje...psu !!!

    • Stepanac Blaženi says:

     Debilu, Srbija je okupirala tuđe teritorije. Skoro ništa od svega toga što prisilno držite nije vaše, već ste drugima ukrali. Vojvodina je mađarski, istočna "Srbija" je bugarski, a južna "Srbija" albanski teritorij.

  • DFVT says:

   Treba osloboditi staro srpsko primorje od ustaskog okupatora. To je jedina istina.

   • Stepanac Blaženi says:

    Srbija nikada nije imala primorje. Srbija je oduvijek zemlja kontinentalnih ćobana koji ne bi prepoznali što je more sve da se udave u njemu.

 4. Pero Joksimovic says:

  Oće li Vučić da kupi Golo ostrvo radi zaokruživanja privredne celine Srbije?

 5. skeptik says:

  Ostrva su dobili srpskim oruzjem od Italije.I kao sva zajedno stecena imovina u braku pripada oboma supruznicima. Sada se prave ludi jer opet nekom kao kroz celu istoriju lizu skute, ali polako promenice se jednog dana odnos snaga pa cemo ih dobiti dzabe i to legalno.

  • Stepanac Blaženi says:

   Ne može se dobiti nešto što je već tvoje, niti ti drugi može pokloniti ono što je tvoje.

 6. Don says:

  Pa neka prodaju.I mi smo sto sta prodali.Gledajmo mi sta mi vise nemamo:)A na Kornatima sam bio.Prelepo je.Sad ko je vlasnik?Pa niko me nije ometao da plovim jedrilicom?

 7. USPON KRALJEVINE SRBIJE says:

  Svi vi sto pisete komentare, morate da se pridrzavate jednog pravila; Nema osvete...pravoslavlje ne poznaje taj termin. Ako si pravoslavac, ne mozes da koristis osvetu u NASE pravoslavno ime...Ne smes da koristis reci zlobe, mrznje i sl. Koristi se argumentima, otkrivaj ljudima istinu, pa cak i tim jadnim hrvatima koji su toliko zatrovani nepostojecom istorijom, da im nije lako da pronadju sebe...A svako od njih kada ode par kolena u nazad, naci ce da je Srbin i to je jako tesko njima da pojme! Ali moramo ih polako( makar i decenijama) nauciti da su Srbi, davati im istinu i samo istinu! Pojedini Hrvati su svesni toga, ali nemaju petlju da to kazu javno, jer se boje one njihove agresivne ustaske manjine. U toj manjini je problem. Oni drze sve propagandne medije i tako odrzavaju kod njih neko stanje konstantne paranoje prema Srbiji i Srbima! I zato se moramo potruditi da budu bolji ljudi. Oni jos uvek nisu svesni sta su uradili 1990-1991 god. To je ono sto moramo da im govorimo. Istinu! Njihova stampa mora poceti da pise o dogadjajima iz 1990 i kako su izbacili Srbe iz ustava! Odatle treba krenuti. O tome pisite! O istini! Ne osveti!

  • zrle says:

   bravo bravo bravo......NAJBOLJI KOMENTAR KOJI SAM VIDIO NA INTER(MAGAZINU)NETU.....dajem svojoj doprinos živeći u Zagrebu upravo na način na koji ste objasnili....VI STE LJUDINA

  • Stepanac Blaženi says:

   Glupane, Srbi nisu nikada izbačeni iz Ustava RH. I dalje su njemu.

 8. Derim says:

  Javljam se upravo iz NDH. Koliko iz direktnih susreta i razgovora mogu da ocenim dobar covek u NDH je raritet. Apsolutna većina puna je pakosti i otrova da se stranac oseća kao u zverinjaku.

  • Batina says:

   Bravo za komentar.

  • Batina says:

   A kurbatice, jesul podatne?

 9. dejan says:

  BAJA SMECE BOLESNO STOKO BOLESNA CAST 2 % HRVATA NORMALNIH. PRVO PRIZNALI STE KOSOVO KOLIKO VAM JE STALO DO KOMSIJSKIH ODNOSA DRUGO DA JE MILOSEVCI PRIZNAO KRAJINU ZVALI BIH GA CETNIK BUDALA JE IONAKO HTEO JUGOSLAVIJU NIJE MOGAO S VAMA SMECE I TO NISTE. NKAD NECETE ZIVETI KAO STO STE ZIVELI S SRBIMA I U KRALJEVINI JUGOSLAVIJI SU HRVATSKI POLITICARI IMALI VISE BOGASTVA OD SRPSKIH.DA NE GOVORIM U TAKVOJ TITTOVOJ JUGOSLAVIJI GDE STE IMALI DUG 4 MILJARDE MORE SLOBODNO SAD KAD TI DODU PRIJATELJI TALIJANI FRANCUZI NATOVI PRIJATELJI I UZMU TI MORE I RIBU POLOVE STO MOGU U EU MOZETE SE SLIKATI. TO SRBI NISU RADILI U OMRAZENOJ SFRJ .A TAKO STE ZVERSKI PALILI NEKADASNU KRAJINU U KUCE SAMO DA SRBA NEMA TI ISTI SRBI SU U VOJONJ KRJAINI 1456 OD KOJIH JE LICNO MOJ PR4EDAK DIGAO SRPSKI USTANAKA BRANILI HRVATSKU OD TURAKA SMECA ZVANA STEPINAC BLAZENI I NE BIH BILO SAD HRVATA VEC TURAKA DA ONDASNJI AUSTROUGARSKI KRALJ NIJE KRVARIO ZA ONDASNJU HRVATSKU BILI BI TURSI I ISLAMISTI. SAD TKO VAS JEBE UTOJ SRECNOJ EU FASISTICKOJ TVOREVINI PRODAJETE SVE BANKROTIRALI STE VEC 102 % I LIZITE DUPE SVAKOM KAD VAM SLAVENSTVO NIJE ODGOVARALO I ZAJEDNISTVO PUSITE GOVNA U RASPADAJUCOJ EVROPI KOJA SIGURNO IDE U KOLAPS PREKO 30 MILIONA LJUDI NE RADI U 5 DRZAVA NEZAPOSLENOST JE PREKO 73 %,MALO POGLEDAJTE KOLIKO ITALIJA SPANIJA RUMUNIJA BUGARSKA I PRTUGAL IMAJU SKUPA NEZAPOLENIH DA SU DRZAVA OD 140 MILIONA LJUDI IMALI BI 73 % NEZAPPOSLENIH RUSIJA IMA ISTE VELICINE 6,5 %.UVKE STE SRALI O NEKAKVOJ EVROPI I ZAPADNOJ KULTURI ALI IZGLEDA PUCA PO SAVOVIMA TO SMECE KOJE VAM JE I PODRZALO ZLOCIN KOJEG IDAN DANAS NE UDITE KOLJACE NEVINIH NITI SDP SMECE NITI HDZ FASIZAM ALI SVE SE VRACA I PLACA U ZIVOTU

  • zrle says:

   brate nemoj tako sa 2% hrvata...nije to bas tako....ja zivim u Zg i dobro znam kako stvari funkcioniraju...ima hvala Bogu vise dobrih ljudi od mrzioca....ima tu masu dobrih ljudi koji sa izmanipulirani kao i svaki drugi narod kroz svoju istoriju...i vjeruj mi svaki dobar čovjek kad čuje djelić istine ne bori se više protiv nje jer shvaćaju polako da su gadno izjebani....pusti baju....nije on nikakav primjer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *