Evo ko finansira albanske džihadiste u Siriji

Evo ko finansira albanske džihadiste u Siriji

2 septembra 2014

syrian_islamists_146545445Tužilaštvo za teška krivična dela proverava primanja uhapšenih i njihove rodbine. U izveštaju koji je objavio „ABC Njuz“ stoji da su dva najvažnija kontakta sa Sirijom u vezi finansija, samoproglašeni imami Genc Balad i Bujar Hysa. Među osobama koje su predmet istrage je i stanovnik Elbasana poznatiji pod imenom Ebu Usejd.

On poseduje nekoliko biznisa u Tirani i Elbasanu ali nije jedina osoba koja je plaćala putne troškove do Sirije. Deo finansijske mreže su u nekoliko državljana KiM i Makedonije, njihova imena su poznata istražiteljima.

„Osnovano sumnjamo da su za slanje dobrovoljaca u Siriju zaduženi Bujar Hysa i Genc Bala, sarađuju sa ostalim ekstremistima u zemlji i na Balkanu, uglavnom sa državljanima Kosova i Makedonije“, stoji u izveštaju.

Prema navodima tužilaštva, finansijeri osim putnih troškova plaćaju i dugovanja dobrovoljca.

U nekoliko slučaja se desilo da Gert Pašja, koji je uhapšen u Turskoj i deportovan, plaća razne troškove pripadnicima porodice džihadista. Interesantna činjenica je da se dobrovoljcima osiguravala dovoljna količina novca za oružje, bilo je slučajeva da su vraćali dugove koje je imao dobrovoljac za Siriju.

Očekuje se analiza više komercijalnih računa u bankama da bi se potpuno razotkrila mreža finansiranja ovih grupacija.

(Bošnjak-ks)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *