ЕВО КО И ЗБОГ ЧЕГА ТРУЈЕ НАШУ ДЕЦУ: Ако данас не реагујемо, сутра ће већ бити касно!

EVO KO I ZBOG ČEGA TRUJE NAŠU DECU: Ako danas ne reagujemo, sutra će već biti kasno!

5 januara 2019

Biti otac maloletnog deteta na ivici puberteta verovatno nikada i nigde nije bilo naročito lako i bezbrižno. Ali biti otac maloletnog deteta na ivici puberteta u Srbiji 2019. godine je svakako jedan od najtežih i najodgovornijih zadataka koji vas stavlja pred čitavu lepezu izazova i muka. To onespokojavajuće saznanje protutnjalo mi je kroz glavu dok sam užasnut slušao „raport“ mog desetogodišnjeg deteta sa novogodišnje proslave u Domu pionira na koju je otišlo  sa svojim razredom i školom. Program manifestacije bio je kreiran i odobren od strane Ministarstva prosvete, a čitavo „zadovoljstvo“ koštalo je tričavih 1140 din.Zabava se sastojala od improvizovane predstave sa Deda Mrazom, jedenja sendviča i potom diskoteke u kojoj su četvrtaci i mlađi razredi mogli da uživaju u hitovima eminentnih umetnika poput Džale Brata i Bube Korelija, Maje Berović, Cobija i Raste. Dakle, deca od deset godina i naniže đuskala su uz hitove sa, na primer, ovakvim stihovima: „Mala voli audi, mala voli BMV, mala voli dolare, mala voli evre, penje se na stolove, voli separe“. I sve to u organizaciji škole i ministarstva, za vreme trajanja obavezne školske nastave. Na moje šokirano i ogorčeno reagovanje, moje dete je samo sleglo ramenima i reklo: „Pa šta ti je tata, to svi slušaju…“

OD DEDA MRAZA DO KOKAINA

Na sličan način reagovali su i mnogi roditelji kada je nas nekolicina na vajber grupi razreda podelila zabrinutost i potrebu da se reaguje kod ministarstva. „Ma oni i ne slušaju reči, samo prate ritam…“ ili „pa i mi smo slušali svakakve gluposti kao klinci pa nam ništa nije falilo“, bili su najčešći odgovori zatečenih roditelja. Kao prvo, treba reći da deca od naranijeg doba itekako obraćaju pažnju na reči, kako svesno tako i nesvesno, što potvrđuju brojni eksperimenti dečijih psihologa širom sveta. Deca se tada nalaze u najosetljivijem periodu intelektualnog i emotivnog razvoja, kada im se formiraju unutrašnji sistemi vrednosti i pogledi na svet.

Drugo, činjenica je da su se u moje vreme na školskim priredbama u tom uzrastu još uvek slušale pesme Kolibrija i Branka Kockice, ali čak i da celu stvar pomerimo za nekoliko godina unapred, u ozloglašenu epohu 90-ih i turbo folka, opet možemo da konstatujemo da su i tadašnji plesni hitovi, poput Oči boje duge ili Cecinih pesama, bili daleko bezazleniji i pitomiji. Nije mi bilo jasno kako smo to i kojim putevima stigli od nevinih novogodišnjih pesmica u kojima „pršti, pršti bela staza, idu sanke Deda Mraza“ do belih kokainskih staza razvrata i kriminala o kojima pevaju današnje pesme namenjene mladima?

GLORIFIKACIJA POROKA
Da bi se došlo do odgovora, treba sprovesti malo istraživanje muzičkih listi svojih potomaka, pošto današnji klinci muziku uglavnom „primaju“ preko interneta i jutjub kanala. Televiziju gotovo da i ne gledaju. Vrlo brzo se otkriva dominacija izvesne IDJ produkcije koja stoji iza većine najodurnijih pesama ovog takozvanog „autotjun“ pravca koji klinci masovno slušaju. Pesme koje „producira„ IDJ ekipa tipičan su proizvod koji se servira srpskoj omladini (pa i deci). Vulgarni materijalizam i konzumerizam (fetiš skupih robnih marki), narkomanija kao razonoda i rekreacija, promiskuitet i prostitucija, sve znalački zapakovano u šljašteće boje i brze hip-hop i regeton ritmove.

Poslušajte bilo koju od pesama sa liste jutjub kanala ove produkcije i prenerazićete se. Ne postoji ništa osim glorifikacije poroka i slavljenja razuzdanog života u trenutku. Estetika ovih spotova takođe je vrlo problematična, jer su u njima devojke odreda prikazane kao hiperseksualizovane porno zvezde, dok su muškarci stilizovani kao rodno neutralni pajaci i strašila čija se privlačnost ogleda isključivo kroz statusne simbole koje poseduju.

Dečacima se, dakle, u tekstovima poručuje da treba da postanu bogati kriminalci, a devojčicama prostitutke, čak ne između redova, već sasvim otvoreno i nedvosmisleno. Ovakva definicija uspeha i podela uloga sasvim je u skladu sa teorijama određenih analitičara koji tvrde da zapadne sile nemaju nikakvog interesa da se na ovim balkanskim prostorima formiraju ozbiljne i uređene države na određenom ekonomskom i civilizacijskom nivou, već isključivo zavisne i siromašne kolonije sa korumpiranim elitama i regionalnim narko kartelima koji, pod pokroviteljstvom obaveštajnih službi, međusobno sarađuju.

AMERIČKI TRAG

U tom smislu ne treba biti previše iznenađen saznanjem da je gorepomenuta IDJ produkcija 2017. godine postala deo Junajted grupe (United Group), lokalnog medijskog konglomerata koji je u vlasništvu gigantskog američkog investicionog fonda Kohlberg, Kravis i Roberts (KKR group), kojim upravlja bivši direktor obaveštajne agencije CIA u penziji, Dejvid Petreus.

„Muzika, posebno u ovo današnje digitalno i brzo doba, pomera sve granice i tako otvaraa puteve svim drugim kreativnim industrijama. IDJDigital je rešen da bude u prvim redovima digitalne revolucije koja će redefinisati svet multimedija i zabave u 21. veku“, izjavili su Andrej Ilić i Đorđe Trbović, osnivači i direktori kompanije prilikom potpisivanja unosnog ugovora sa Junajted grupom. Oni su navodno dobili oko tri miliona evra za taj transfer od čega su, po ugovoru, najveći deo morali da ulože u pravljenje TV kanala i poboljšanje produkcijskih uslova.

Pored toga nezvanično se može čuti da su dobili i moćnog sponzora koji im je omogućio da manipulišu „trending listama“ i brojem pregleda na jutjubu, što je izuzetno važno oružje u kreiranju (ne)ukusa i uticaju na povodljive i mlade pojedince po sistemu „kud svi Turci, tu i mali Mujo.“ Posebno je zanimljivo da nijedna od pomenutih IDJ pesama nije na posebnom jutjub režimu sadržaja za odrasle, koji zahteva upisivanje ličnih podataka radi kontrole uzrasta korisnika, dok je rodoljubiva pesma Beogradskog sindikata „Dogodine u Prizrenu“ stavljena upravo na takav režim, koji bitno ograničava pristup i broj pregleda, jer je navodno spot sadržao uznemirujuće slike.

DALSOVA DOKTRINA

Da li je i u slučaju KKR grupe u pitanju samo puki, komercijalni interes, ili se iza brda valja i vrlo perfidan, dugoročan pokušaj kulturno-političkog inženjeringa? Agresivno delovanje kroz kulturu, odnosno potiskivanje i zatiranje visoke kulture i narodne tradicije i promovisanje tuđinskog potkulturnog smeća, kiča i šunda, odavno je postalo modus operandi zapadne globalističke agende. Radi se o jednoj vrsti specijalnog rata koji svoje otrovne plodove treba da donese u decenijama koje tek slede. Poznato je da je u Rusiji početkom devedesetih procurela tzv. Dalsova doktrina (nazvana po Alanu Dalsu, direktoru CIA-e), apokrifni tajni dokument, čija se autentičnost osporava, a po kome su SAD još od šezdesetih godina prošlog veka počele planski da uništavaju SSSR tako što su korumpirale rusku omladinu najgorim i najštetnijim sadržajima iz svog arsenala popularne kulture, sve u cilju kvarenja morala i duha ruskog naroda.

Ako tako postavimo stvari, teško je očekivati od generacije koja odrasta na ovakvoj muzici i ovakvom pogledu na svet da u budućnosti pokaže i najminimalnije interesovanje za nacionalna pitanja i spremnost na bilo kakvu žrtvu u ime kolektiva. To je po nacionalnu stvar opasnije od bilo kakvih obojenih revolucija i bočnih udara, jer takva priglupa, obeskorenjena, obezduhovljena, materijalistička, sebična i isključivo sopstvenim nagonima vođena omladina postaće lak plen za buduće predaje teritorija i resursa, ali i za svakakve druge političke manipulacije i tuđinske projekte. Pa, ako zatreba, i za neku novu Jugoslaviju. Nova, mutirana inkarnacija jugonostalgičarskog ideala „bratstva i jedinstva“, zasnovana ovog puta ne na solidarnosti svetskog proleterijata, narodnooslobodilačkoj borbi i samoupravnom socijalizmu, već na zajedničkom tržištu (umreženom međunarodnim kapitalom), balkanskom kafanskom hedonizmu i već razvijenom provincijalnom, kolonijalnom mentalitetu takođe je jedna od očiglednih nuspojava ovog dirigovanog medijskog fenomena.

U tom svetlu treba posmatrati besomučno mazohističko forsiranje „simpatičnih“ hipster talibana Džale Brata i Bube Korelija, čija je produkcijska kuća Imperija neka vrsta bosanskog IDJ-a. Ova dvojica Sarajlija, zajedno sa Acom Lukasom, napunili su beogradsku Arenu za novogodišnji doček, a u tome ih nimalo nije omelo to što su u javnost pred sam koncert izašle njihove izjave sa početka karijere kada su pozivali na linč Srba i poručivali preko svog jutjub naloga kako sve Srbe treba vešati na vrbe.

DUHOVNI GENOCID

Kako zaštiti decu od ovakvog smišljenog i sistematičnog trovanja? Potrebno je za početak obratiti pažnju na to šta slušaju, šta gledaju i prate, o čemu pričaju i kako rezonuju. Većina roditelja, nažalost, nema ni vremena ni volje da se ozbiljno pozabavi svojom decom, već ih prepušta nihilističkoj stihiji koja vreba iz različitih medijskih kanala, bilo da se radi o rijaliti programima ili nakaradnoj muzici. Važno je razgovarati sa decom, prići im sa razumevanjem i drugarski i ukazivati im na neprihvatljive i neprimerene tekstove i sadržaje na internetu i televiziji. Objasniti im kuda vodi takvo ponašanje korišćenjem primera iz svakodnevnog života koji su im poznati i razumljivi.

Takođe, uopšte nije loša opcija u slučaju gorepomenutih pesama da se iz njih izvuku tekstovi i da se oni analiziraju za sebe, bez ritma i muzike. U tim slučajevima deca često i sama mogu lako da prozru njihovu banalnost, glupost i potencijalno štetnu poruku. Iluzorno je očekivati da će deca slušati muziku koja će se nama dopasti. Roditelji naših roditelja besneli su zbog Bitlsa i Roling Stonsa, koje su smatrali neprimerenim divljacima, da bi posle naši roditelji slično reagovali kada bi čuli da slušamo Ganse ili Nirvanu. Bunt protiv roditeljskog autoriteta i ukusa nezaobilazan je deo odrastanja.

Ali ovde nije reč o tome. Ovde je reč o sprečavanju duhovnog i mentalnog genocida koji se kroz medije i masovnu kulturu planski sprovodi nad budućnošću ovog naroda. Ako danas ne reagujemo, sutra će već biti kasno.

(Marko Tanasković / Standard)

KOMENTARI22 komentara

 1. Velika Metla says:

  Dok se srbadija opasulji i okrompiri prođe voz! Ništa tu nema čudno,kad je u banana državi ppeder predsednik države,a ppederuša premijerka! Ne možete očekivati od molera da bIde akademac! Isto tako ni od ove dve pomenute spodobe da išta ljudsko urade!

  • Zarko Mrdalj says:

   srbi imaju dobre i casne ljude u vladi u beogradu imaju dobru istoriju i zanimanje i jos sto je bitnije vole srbe ko majka ludu cerku tako da srbi nesmu da brinu za nicim

   • Velika Metla says:

    ŽM,dosovci i esenesovci imaju toliko časti,pogotovo obraza,da je u njih podjednako lepo gledati koliko i u Sunce!

  • Željko says:

   Tekst je korektan uz mali ispravak da je " Turbo-folk, Made in Serbia " bio preteča svih ovih " repera " i da su srbijanske cajke uništile i dalje uništavaju generacije djece diljem ex YU i da dodamo da Reality " programi " koji su " Made in Serbia " uništavaju također, tako da je pravo ime za Srbiju, Reality " država "!!

 2. Velika Metla says:

  Koliko puta je ovaj današnji preCednik ponizio Srbiju,i ta ista marva od naroda ide mu na izbore? I šta hoćete? Narode,vreme ti je da se ozbiljno pogledaš u ogledalo!

  • ostrogorski says:

   Mislim da se srbadija odavno obuničila.

  • Deda Micko says:

   Nije narod izabrao Vucka nego CESID.

 3. rajko says:

  Vara se svako ko misli da su cecine i slične turbofolk nazovimo pesme bile bezazlenije. Samo što je taj turbofolk od pre dvadeset i više godina bio početak, uvod, priprema za sve gore i gore sadržaje (verbalne i muzičke), pa su morali da malo vode računa o meri i postupnosti. O tome sam ja pisao tad kad je moglo da se učini mnogo više i mnogo lakše nego sad, dok još nisu potpuno iskvarili ukus naše dece, omladine, a izgleda i mnogih odraslih debila koji ne razlikuju ništa, toliko da cecu nazivaju umetnicom, a njene kreacije umetnošću. Nažalost, niko nije shvatio koliko je ovo pitanje važno. Taj primitivni ciganski ukus nam seju po zemlji i pažljivo ga čuvaju od naših intervencija, da ga slučajno ne oplevimo pre nego što on uspe da uništi i poslednju zdravu ćeliju u mozgovima naše omladine. Protiv svega što ne želimo da imamo moramo se ljuto braniti, a sve što želimo da imamo moramo da izborimo na mišiće i pamet. Loš ukus koji oni nama usadjuju je užasno loš za naciju. To nije samo pitanje estetike, već sveukupnog razumevanja sveta, života, našeg položaja u društvu, organizacije društva i države. Sve u svemu, dobar ukus svakog pojedinca je jedan od osnovnih preduslova za prosperitet čitavog društva. Čovek koji ima izgradjen ukus umeće da ceni sebe i pravilno procenjuje svoju situaciju i svoje šanse. Borimo se za zaštitu dobrog ukusa naše dece jer ćemo se time boriti i za njihovu budućnost i budućnost naše države. Nije teško graditi dobar ukus kod mladih. Treba im samo stavljati na uvid i nuditi pravu lepotu, pravi kvalitet, pravu vrednost i oni će postepeno početi da uočavaju koliko su smeće cecina rika i opa-cupa (ili hip-hop) poskočice. Ministarstvo koje dozvoljava da se ovakvi sadržaji nude maloj deci mora da snosi posledice. Ministar mora da podnese ostavku, kao i sva druga direktno odgovorna lica, a celo ministarstvo da se pretrese i da se utvrdi kakvi to ljudi kreiraju prosvetnu politiku u kojoj malo-malo pa se izlije neka septička jama i zasmrdi zemljom Srbijom.

  • Sladja says:

   BRAVO!!! Neko je lepo rekao: Kako je najlakse unistiti neprijatelja...tako sto ces mu vaspitavati decu. Krenulo se od Cece i Brene i dosli smo do Dzala brata i Bube Korelija... srbomrsce...tuga

 4. milorad says:

  ovo je TAČNO od A do Š.Trebalo bi zabraniti te grupacije zbog "uznemiujućih sadržaja" i " govora mržnje" ili "nekorektnih izjava". Na problem treba odgovoriti RAZRADJENIM METODAMA NEPRIJATELJA KOJI IH KORISTI DA BI SUZBIO SADRŽAJE KOJI MU NE ODGOVARAJU:)ALI ZA TO PRVO MORMO DA IMAMO ČISTO SRPSKU VLADU, A NE OVO ŠTO SADA MOŽEMO NAZVATI "PROSRPSKOM" VLADOM.Bar nam je ministar policije apsoluto protiv narko klanova i to je dobro za ostale nisam siguran ali prosveta i kultura su nam direktno pod NATO komandom.

 5. pn says:

  Hvala gospodinu Tanaskoviću što svoju svakodnevnicu sagledava sa šireg aspekta.Nadam se da će ovaj tekst pomoći još nekome da uvidi u kakvom vremenu živimo.

 6. Gardista says:

  Drago mi je napokon da neko nesto kaze i na ovu temu, drago mi je da cujem sve istomisljenike na ovom portalu i sto i sam mislim tako jer mediji kazuju drugacije. Ja sam moje dete od 4 god. uclanio na folklor i mogu vam reci da je vrlo ucinkovito i produktivno, vidim crkvu kao jedino mesto koje mojem detetu moze pruziti izlaz iz ovog usnulog drustva koje polako pada u depresiju. Ako sam nesto krivo rekao, nek mi niko ne zameri ali ovo je mj licni stav u vremenu koje dolazi.

  • Velika Metla says:

   Gardista,nije to,prijatelju,depresija nego bolestan lični interes i samoživlje! Te će dve stvari da unište ovaj narod!

 7. pravda says:

  Molim Vas, Sta je GRAND,PINK=PROPAST Da je i malo ozbiljnosti, GRAND olos zavrsili bi iza resetaka.Nad srpskim narodom PLANSI se provodi kulturni genocid. Dok nam HIRURG-zi imaju jad i bedu od plate GRAND-ovci neznaju stace od besa. (pogledajte reprizu NOVOGODISNJI PAPARACO LOV). Boze ima li te,ako te ima zavedi red,kad drugi za red nemare.

 8. Budi Bog s nama says:

  Pa da zatrovani smo i mi i deca, sutra će sigurno biti kasno jer mi već danas nismo odreagovali, jedemo sendviče i tako.. (nekad pune, nekad prazne).

 9. petrovgrad says:

  Znao sam za sve je kriv Vučić, inače kad dodje neki novi predsednik biće nam bolje, kao što nam je bilo bolje sa Djindjićem, posle Miloševića, sa Tadićem posle Djindjića, sa Nikolićem posle Tadića, sada sa Vučićem posle Nikolića. Kažu odlaze svi iz Srbije, male su plate i sl. U gradu gde živim ima 16 Javnih izvršitelja sa platom oko 15 evra mesečno, tako javni beležnici, tako direktori 28 stranih banaka i slično. Negde oko 500 ljudi sa platom u proseko oko 12-15 hiljada evra mesečno. Gde toga ima, nigde osim u Srbiji. Hteli smo kapitalizam i EU to su pravila. To nemože da promeni nijedan predsednik. Kakav Vučić ko njega pita, kakav Tadić, Nikolić i sl. ko je njih pitao. MMF je gazda, svetska banka, klubovi, fondovi i sl. Izgleda da je Sloba bio u pravu.

  • Velika Metla says:

   Petrovgrad,tako je,nažalost! Jedino šta bi ovaj narod mogao,i MORAO,da uradi je to da ni po koju cenu ne ide na izbore! NI PO KOJU CENU!

   • Dani says:

    Slazem se u potunosti i potpisujem svaku tvoju rec!Izbore BOJKOTOVATI!

   • rajko says:

    Da, ono "mi nećemo upotrebiti oružje šta god da se desi", ili "EU nema alternativu". A da ih kačimo? Smemo li ili je i to zabranjeno?

   • Deda Micko says:

    Na izbore izlaze samo idioti, korumpirani nepismenjaci.

    • rajko says:

     Nema to veze sa pismenošću. Ako hoćemo da se oslobodimo ove vlasti imamo na raspolaganju 2 sredstva: izbore ili kačenje. Ako se boriš protiv izbora da li to znači da se zalažeš za kačenje? Meni je svejedno. Samo treba da procenimo šta je efikasnije i brže.

 10. Mi says:

  Marko hvala za tekst, sa kojim sam se u potpunosti služila. Problem je veliki i vrlo ozbiljan. Dolazi sa vana, i obilato je podržan unutar zemlje.Dobro su raspoređene domaće snage, pokrivaju i podržavaju srpsku propast. Štitite koliko god je moguće decu od svih vanškolskih aktivnosti koje dolaze od ministarstva. Valjda vam je jasno da nema dobre namere. Sami ih usmerite na aktivnosti koje im mogu biti interesantne, i pratite kako se odvijaju. Što se tiče naše politike, ona je autošovinistička...Ostalo mi je u glavi kao ekstremno, u vreme ministrovanja Tasovca u resoru kulture, za "Mokranjčeve dane"koji se održavaju u Negotinu izdvojili su celih 50 000 dinara. Ne treba da pišem koliko je značajan Mokranjac, ali vam je jasno koliko je beznačajan Tasovac sa sopstvenim činom. Dinu Merlinu je Demokratska stranka otkupila koncerte u Areni, ne mogu ni pretpostaviti koliko je koštalo..... Pa "Srpski film" nesrećno čedo naših "umetnika" za američki račun, na štetu i sramotu srpskog naroda.režiser Srđan Spasojević, glumačka ekipa Srđan Todorović, Jelena Gavrilović, Sergej Trifunović i Katarina Žutić. Oni su profesionalci reći će svaki od njih.....Porastao je i stasao Novak Đoković bez pomoći i podrške društvene zajednice. Nije Bog dao mnogo sličnih talenata, ali vam primer dajem da se oslanjate na sopstvene snage,rezultat neće izostati...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *