ЕВО КО ЈЕ Беџет Пацоли!

EVO KO JE Bedžet Pacoli!

12 maja 2017

Milijarder Bedžet Pacoli, koji se nakon što su raspisani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, spominje kao mogući novi premijer, uspešan je biznismen, ali mu ni bavljenje politikom nije strano s obzirom na to da je bio treći predsednik samoproglašene kosovske države, doduše jedva nedelju dana, a potom i prvi zamenik premijera u kabinetu Hašima Tačija.

Predsednik Kosova je bio od 22. februara do 30. marta 2011, kao lider stranke Alijansa za novo Kosovo, a potpredsednik vlade je ostao sve do formiranja nove, 9. decemra 2014.

Ostavku na predsedničku funkciju je podneo 30. marta pošto je Ustavni sud Kosova presudio da je odluka parlamenta, koji ga je mesec dana ranije imenovao za predsednika, neustavna.

Pacoli je izabran u trećem krugu sa svega jednim glasom više i to isključivo zahvaljujući Tačijevim poslanicima.

Ostalo je, ipak, nejasno ko je zapravo „uskratio“ Pacoliju mesto predsednika i otvorio put Atifete Jahjagi za to mesto.

Prijatelj sa Klintonom, Bušom i Jeljcinom

Kada je izabran za kosovskog predsednika mediji su pisali da je prijatelj sa porodicom Klinton, Buš, Jeljcin, ali i da je u Luganu, gde ima vilu, komšija sa tadašnjim izvestiocem Saveta Evrope Dika Martija, čiji izveštaj o trgovini organima tereti njegovog tadašnjeg koalicionog partnera, premijera Hašima Tačija.

Jedan je od potpisnika Deklaracije o kosovskoj nezavisnosti iz 2008.

Pre ulaska u politiku 2006. bio je predsednik i generalni direktor Mabetex Grupe, švajcarske građevinske kompanije, koja je, između ostalog, vlasnik kosovskog tabloida „Lajm“, a poznat je i kao sponzor brojnih sportskih klubova na Kosovu.

Pacoli se gotovo nikada nije dovodio u direktnu vezu sa sukobima na Kosovu, ali jeste sa finansiranjem OVK, a kasnije Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

I javna i „tajna“ politika njegov su teren. On je svuda, na svakom važnom mestu, na gotovo svakoj fotografiji koja „beleži“ neki značajan trenutak, poput poslednje, na kojoj je sa Tačijem i Vilijamom Vokerom, koji je stigao nedavno na Kosovo sa predlogom za ujedinjene svih Albanaca, gde god da žive.

Finansijer kosovske nezavisnosti koji posluje u Srbiji

Pacoli je, naime, uvek bio otvoreno uključen u politički život i kada nije bio na funkciji.

Prema sopstvenim priznanjima, posebno je bio angažovan na priznavanju samoproglašenog Kosova, a mediji pišu da nije štedeo novac, plaćajući „malim ostrvskim zemljama“ da ga priznaju.

Štampa na Maldivima je, na primer, objavila da je njihovo priznanje kosovske nezavisnosti Pacoli platio dva miliona dolara.

Njegovi sunarodnici, ako ih pitate kome je Pacoli bliži – Tačiju ili Ramušu Haradinaju, oni će, kažu, kratko odgovoriti: “Novcu, profitu”.

Poznat je po spektakularnom venčanju sa italijanskom pevačicom albanskog porekla Anom Oksom. Tokom tog braka od 1999. do 2002. prištinske foto-radnje bile su izlepljene njihovim zajedničkim fotografijama. Sada je u braku sa Ruskinjom Marijom.

Nekad je bio i uzoran vojnik u Titovoj gardi.

Dok je bio predsednik Kosova bio je viđen kao neko ko može da razgovara sa Vašingtonom, ali i Moskvom i Beogradom.

Za sada niko nema precizan odgovor zašto je Bedžet Pacoli pristao da bude predsednik u vreme vlade Tačija. Tumačenja se kreću od procene da “možda zna ono što drugi ne znaju”, a tiče se Tačijeve sudbine vezane za istragu trgovine organima.

Nije štedeo novac za Haradinaja

Pacoli govori, kako se navodi u njegovim biografijama, desetak jezika. Završio je studije marketinga u Hamburgu, a 90-tih je u Švajcarskoj otvorio firmu Mabetex koja obrće milijarde. Ova kompanija ima ćerke firme u Rusiji, Nemačkoj, Kini, Sloveniji, Ukrajini, Češkoj, Moldaviji, Kazahstanu, Iranu, BiH, Albaniji… ali i na Floridi. Jedan od najpoznatijih poslova koje je njegova firma izvodila je obnova Kremlja.

Poslednji put u ovdašnjim medijima je pomenut nakon hapšenja Ramuša Haradinaja, januara ove godine na granici Švajcarske i Francuske po poternici Srbije. Mediji su tvrdili da Pacoli ne štedi novac da izdejstvuje oslobađanje Haradinaja iz pritvora u kojem je proveo gotovo četiri meseca.

Haradinajevo hapšenje ga je navodno uznemirilo, a nakon samo dva dana po njegovom pritvaranju Pacoli je na svojoj Fejsbuk stranici napisao „da podržava miran protest građana Kosova protiv hapšenja bivšeg kosovskog premijera po srpskoj poternici“.

Istog dana se oglasio još dva puta: jednom da bi ponovo pružio podršku porodici Haradinaj, a drugi put da bi javnosti predočio zaključke sa sastanka koje je imao sa predsednikom parlamenta Albanije Iljirom Metom i tom prilikom naveo da je ubeđen da „Francuska radi na oslobađanju Ramuša“.

Nedostaje mu Beograd

Pacoli je ocenio razočaravajućim da „kosovski parlament nije izglasao rezoluciju o Ramušu Haradinaju. Svi razgovori i obećanja na kraju su propali. Ovo je realna situacija“, rekao je Pacoli, preneli su tada beogradski mediji.

Oni koji su imali priliku da sa njim razgovaraju opisuju ga kao čoveka koji se ne libi da na mini aparatu sam pripremi kafu za svoje goste. Često je, kažu, govorio da, ako želite uspeh u životu, morate biti u ravni sa svojim sagovornikom – bilo da se spuštate ili podižete na njegov nivo.

Od sukoba na Kosovu navodno je dva puta boravio u Beogradu, od toga jednom da bi se sreo sa Miloševićem. Jednom prilikom je izjavio da mu Beograd nedostaje, posebno mu, kazao je, nedostaju beogradski prijatelji i kafa kod nekadašnjeg restorana “Ruski car”, ali se, kako je rekao, ne usuđuje da ga poseti, jer je čuo da su ga srpske vlasti stavile na neku “crnu listu”.

(Blic)

 

KOMENTARI7 komentara

 1. arso says:

  Samo vi kupujte gorivo na MOL-ovim pumpama,time finasirate direktno sve planove ovog gospodina. I Sariceva ekipa je pohapsena po njegovom zahtevu, da ne smeta shiptarima oko posla. Mozete ga mrzeti koliko hocete on zavrsava posao, parama tamo gde su Srbi najlakomiji.

  • Harry Neron says:

   Ne MOL nego OMV je firma čiji je suvlastink Pacoli.

 2. voja says:

  to je zlikovac koji finansira nelegalnu i zlocinacku trgovinu organima otetih pa mucenih zarobljenika ,vojnika i civila.

 3. my name is says:

  Beze pacovi, beze!

 4. robokap says:

  Kad je radio RESTAURACIJU KREMLJA ,baš 1999 TATJANA JELJCIN je debelo podmazana.Zato se ELJCIN ONAKO PONAŠAO.""PARA VRTI GDE BURGIJA NEĆE"".

 5. Lilit says:

  I Srbiji bi trebao jedan sličan Pacoliju, koji pomaže svoju zemlju, dok naši "biznismeni" kradu svoju zemlju....

 6. Kulak says:

  tzv.OVK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *