ЕВО КО ЈЕ ГЛАВНИ КРИВАЦ ЗА ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ, а није Хитлер

ЕВО КО ЈЕ ГЛАВНИ КРИВАЦ ЗА ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ, а није Хитлер

9 августа 2019

Пише: Владимир МОЖЕГОВ

ПОЉАЦИ нису позвали председника Русије на своје обележавање почетка Другог светског рата.

Кабинет председника Пољске обавестио је Кремљ да ће то бити манифестација затвореног типа. Међутим, прошле недеље је пољски вице-премијер Јацек Сасин дао је сасвим друго објашњење: „Сматрамо неумесним да годишњицу оружане агресије против Пољске обележавамо са лидером који против својих суседа користи исте методе“.Због свега овога, вреди се септембром 1939-те позабавити озбиљније него што обично чине на Западу.

Западни лидерали бране своје `свете краве` и, чак, прете затвором историчарима који слободно истражују Други светски рат. Поготово брину о исправности свега што су чинили `савезници`.

Први кандидат за затвор због оваквог греха вероватно би био један од креатора „Јалте“ Јосиф Стаљин.

Он је о узроцима Другог светског рата 1952-ге рекао:

„Обе капиталистичке коалиције, које су се судариле у овом рату, рачунале су да ће разбити противника и да ће загосподарити светом. Обе су у рату тражиле излаз из своје кризе. Сједињене Државе су рачунале да ће избацити из игре најопасније конкуренте – Немачку и Јапан, преузети контролу над светским тржиштима и изворима сировина и тако завладати светом“.

Стаљин је био још одређенији када је опонирао агенцији Гавас која је оптужила совјетског лидера да жели да рат што више продужи „како би обе сукобљене стране биле што изнуреније“.

Његов одговор појавио се у броју „Правде“ од 1. децембра 1939-те, а у њему Стаљин, поред осталог, пише:

„Колико год господа из агенције Гавас лагала, никако не могу порећи да није Немачка напала Француску и Енглеску јер су Француска и Енглеска напале Немачку и тако на себе преузеле одговорност за садашњи рат.

– Не могу порећи ни да се Немачка након отпочињања војних операција обратила Француској и Енглеској са мировним предлозима, да је СССР отворено подржао мировне предлоге Немачке јер је сматрао, а и даље сматра, да би што скорије окончање рата суштински олакшало положај свих земаља и народа.

– Не могу порећи ни да су владајући кругови Енглеске и Француске грубо одбацили мировне предлоге Немачке, као и покушаје СССР да издејствује што брже окончање рата. Ево, ово су чињенице“.

Колико год ово некима данас чудно изгледало, чињеница је да је 1. септембра 1939-те почео локални оружани конфликт између Немачке и Пољске због нерешеног проблема између две земље поводом немачког града Данцига (данашњег Гдањска).

Тај конфликт је у свеевропски рат прерастао тек 3. септембра 1939-те када су Енглеска и Француска објавиле рат Немачкој. А светски – који дан касније, када су рат Немачкој објавили британски доминиони. Зато је Стаљин апсолутно у праву: управо су Енглеска и Француска тај конфликт претвориле у светски.

Совјетски вођа је у праву и поводом Хитлерових предлога.

Он је Енглезима 1. септембра 1939-те своју прву понуду дао само неколико сати по отпоћињању рата. Током двонедељне пољске кампање било их је још седам.

После разбијања Пољске уследило је чувено Хитлерово обраћање Енглеској и Француској из Рајхстага:

„Не видим разлоге да се овај рат настави… Можда једино може да поправи финансије неких војних индустријалаца, власника новина или још неких интернационалних бизнисмена који профизирају на ратовима“.

Ово су факти које је имао у виду Стаљин. Тек је напад Хитлера на СССР у јуну 1941-ве прислио совјетско руководство да тражи помоћ на Западу. Независно од тога, Стаљин је и 1952-ге, потпуно реалистично оцењивао „помоћ“ и циљеве западних „пријатеља“.

Данас либерална пропаганда почетак немачко-пољског рата објашњава Хитлеровом незајажљивошћу, његовом жељом да освоји цео свет. Међутим, та пропаганда се 50-их није усуђивала да то тврди.

Ни у Черчиловим мемоарима, ни у књигама политичара и историчара тог времена – нема таквих оптужби. То је кренуло тек када је рат почео да се заборавља, а америчка пропагандистичка машина преузела контролу и над европским медијима и факултетима. Све претварају у фарсу којом кљукају америчку и европску децу у школама, а њихове родитеље – преко телевизије.

Уосталом, ево шта је официјелна енглеска историографија о узроцима рата писала 50-их година: „Хитлер уопште није хтео још један велики рат“.

Ово је написао енглески историчар Лидл Харт, аутор књиге „Други светски рат“.

Са њим је сагласан други енглески историчар А. Џ. П. Тејлор: „Ако Хитлер нешто није планирао, то је био – велики рат“.Харт је чак наглашавао да је Хитлер за велики рат и успостављање европске доминације могао бити спреман најраније 1947-ме. И зато што најраније тада могао да има стратешку авијацију и ратну флоту која би се могла носити са енглеском.

Хитлер је 1939-те имао армију која била тек нешто јача од пољске, а слабија од француске, а није имала ни флоту ни стратешке ресурсе (пре свега, своје изворе нафте).

Немачка није зато могла водити иоле дужи континентални рат.

Рат је постао неизбежан тек када је Чемберлен дао гаранције Пољској. Зато су Хитлерви захтеви Пољској били веома меки.

Тражио је враћање Данцига, који Пољацима формално није ни припадао јер је био под управом Лиге народа, и екстериторијални пролаз до њега. У заме ну је нудио признање права Пољске на Источну Шлезију и остале области које су немачкој биле одузете у Версају.

Чак је Варшави нудио помоћ у опремању луке у Гдињи и мировни споразум на 50 година.

Међутим, Пољаци су са енглеским гаранцијама изгубили сваки осећај за реалност. Чак су почели репресије против немачког становништва, чиме су изазвали талас емиграције и хуманитарну катастрофу на пољско-немачкој граници.

Од марта до августа 1939-те преко 70.000 Немаца је побегло од пољског терора. Харт указује да је дрскост Пољака ишла дотле да су немцим претили нападом на берлин и тврдили да ће га заузети за само две недеље.

Енглески историчар Дејвид Ирвинг у свом капиталном делу „Хитлеров рат“ цитира пољске документе који су му дали аргументе да напише да депеше пољских амбасадора из Вашингтона и париза откривају подстрекачко деловање Рузвелта према британији и Француској.

У новембру 1938-ме је Рузвелтов пријатељ Вилијам Булит пренео Пољацима да председник САД прижељкује „судар Немачке и Русије, да би демократске нације могле да нападну Немачку“.

Булит је још, у пролеће 1939-те, открио да Рузвелт има намеру да се укључи тек кад рат буде при крају.

Амерички професор Чарлс Танзил овако 1952-ге резимира своја истраживања:

„Рузвелтова тежња ка миру у Минхену 1938-ме, као и његово присиљавање Енглеске, Француске и Пољске да иступе против ХХитлера 1939-те има само једно објашњење. председник САД није желео рат у Европи који би се завршио пре него што САД успеју да се у њега умешају“.

Дакле: ко је заиста потпалио Други светски рат?

Није ли дошло време да се на те догађаје погледа очим ослобођеним либералних митова?

Руска историографија и на Први и на Дрги светски рат треба да гледа приближно онако као Стаљин: за велики рат су најзаинтересованији били енглески и амерички највиши политички и финансијски кругови који су се бојали раста моћи Немачке и Русије.

Ако успемо да аргументујемо и моћно пласирамо ову тезу – брзо ће доћи неславни крај хегемоније светског либерализма који своје кризе решава у катакомбама светских ратова и држи се и на миту о Другом светском рату.

Либерали одлично схватају колико је овакав обрт за њих опасан. Зато њихова казнена машинерија прети страшним казнама свакоме ко удари на њихове `свете краве`.

Али, Русија треба да буде свесна какво моћно геополитичко оружје има у рукама.

Руски историчари су у стању да – уз помоћ својих конзервативних колега у Европи и Америци – направе ту за либерални глобализам смртноносну бомбу и да је активирају.

(Факти)

KOMENTARI14 коментара

 1. persida says:

  Rat je bio potreban cionistima koji su ga i ostvarili preko svojih korisnih idiota. Bez rata i nemackih logora, ne bi bilo danasnjeg Izraela. Drugi Sv. rat je bio u funkciji stvaranja te drzave, sve drugo je periferno. Za sve je, naravno, optuzen korisni idiot Hitler, kako bi se sakrili pravi motivi rata.

  • Cp6a says:

   Да Јевреји испланирају своје истребљење у Европи, тако што ће да доведу Хитлера - то је закривљена логика, нешто као закривљени космос и брзо путовање између две удаљене тачке. У теорији може све.

   • Ivke says:

    Covek nije napisao jevreji vec cionisti a to je velika razlika. Uostalom jevreji su vise nivoa i kasta i oni bogatiji uvek rado zrtvuju one nize kaste radi svog boljitka

    • Cp6a says:

     Да, да, тако је. Има тога колико хоћеш на неонацистичким сајтовима. Ај смешни сте с том фантастичном причом.

     • Pera says:

      Plitko razmisljas ! Objasni sebi, kako jedan poluidiot sa kvalifikacijama jednog kaplara, postaje najveci svetski diktator,tada najace svetske sile ? Ko i tada i sada drzi najveci kapital u svetu ? Pa jevreji cionisti, vlasnici americke stamparije novca i svog zapadnog kapitala, i tada i sada ! Drugo, hica po faci, sigurno ne pripada plavim arijevcima ! Trece, 120.000 jevreja su bili vojnici vermahta. Oko 20 generala i admirala su bili jevreji ! Jel treba i dalje da crtam ?

      • Cp6a says:

       Ах, да. Заборавих да многима овде у Србији ако је нешто очигледно, објашњиво, свима јасно и логично, онда није "cool" и "in", сувише је једноставно, није интелектуално изазовно и мора да није тако. Значи, Јевреји су се самопотепали и нико им други није крив. Браво мајсторе!

   • Ivana says:

    Sigurno Srbi glavno da se operu Hitler, Duče, Pavelić i kompani.

   • persida says:

    Prostor mi ne dozvoljava da pisem opsirnije. Za pocetak pogledaj radove jevrejskog profesora Leni Brenera koji je dao na uvid veliki broj dokumenata o najblizoj saradnji nacista i cionista, i to za vreme Hitlerove vladavine. Svakako da normalnom umu to ne izgleda moguce, ali ovde ne govorimo o normalnim umovima vec o cionistickoj eliti kojoj je jevrejski narod samo izgovor za vladavinu i razne manipulacije. U tom smislu nista nije neobicno jer cionisti zele vlast kao i svaka druga elita. A da li ce i koliko jevrejske sirotinje izginuti, to njih nikada nije interesovalo.

    • PASTOR AETERNUS says:

     Poštovani ! Mora da znate da jevrejski narod (izabrani narod od boga Jahve) sve svoje verske praznike vezuje uz događaje iz nacionalne istorije - najčešće tragične. Tako je Jom Hašoa praznik kojeg mi (ostali) tumačimo kao sećanje na holokaust u WW2. A Jevreji uz to još dodaju da su prineli Adonaju svojim životima i neopisivom patnjom krvnu žrtvu da bi se nakon 1 878 godina obnovio Eretz lsrael i vratili u Jerusalim iz koga ih je Tit razvejao (praznik Tiša Beav) 06.09.70. god. Dakle za mnoge koji uživaju u ličnim samoobnama i kolektivnoj halucinaciji jevrejski narodni i verski praznici su nedokučiva misaona meta i metafizika.

   • Cvrc says:

    Stos je u tome sto ti Jevreji na koje se misli kada se prica o finansijskoj oligarhiji u stvari nisu pravi Jevreji, oni iz Judeje od kojih se telom ovaplotio Gospod. Ovi zlikovci su u stvari Hazari, poznatiji kao Askenazi, a skorija genetska istrazivanja potvrdjuju da su Hazari pretci Askenazima. Njih je bas briga za ove prave Jevreje i sto se njih tice mogu da ih zrtvuju SVE zarad svojih interesa... Stvar je jednostavna.

 2. milorad2 says:

  američki i engleski bankarski karteli su finansirali i doveli hitlera na vlast.imali su svoje računice da militarizuju nemce z napad na komunistički SSSR i to je bio razlog zašto je hitler-a ne neka druga, postao diktator u nemačkoj.Ozbiljni istoričari to ZNAJU a propaganda je nešto drugo.Staljin im je odlično parirao sve dok ej moglo , jer bez obzira na sve hitler je svakako želeo da napadne rusiju i da ostvari svoje fantazije o germanskoj nad-rasi i to je u stavri bila fatalna greška bankarskih pametnjakovića iz vašingtona i londona, hitler je bio previše LUD a to ej i staljina zavrnulo, ni on nije očekivao da je hitler toliko LUD:)Sve u svemu pravo razaranje je počelo kada su obe strane shvatile da je hitler LUD.Žao mi je što nije više odvalio na zapadu smradove jer pun i najteži udar su na žalost podneli rusi ali ne treba smesti sa uma da je kompletna engleska kolonijalna impeija otišla u kanal zahvaljujući baš hitleru:) i to se može nazavti njegovim pozitivnim uticajem na svetsku istoriju, skupo je bankare koštao hitler veoma skupo.

 3. Mile says:

  Sledeči put dolaze Rusi do Londona, ima da sravnaju te takozvane nadrase koje svakih 70 godina maštaju o kontroli i komandi evrope. Što se tiče želje cionista za 3 svetskim ratom tu su se prevarili jer neće biti 3 svetskog rata, biće samo više teroriziranja običnog naroda od strane nevladinih organizacija i stranih agentura a ostalo su pusti snovi cionista.

 4. vaso says:

  poljaci su bili svjesni opasnosti od njemačke i nisu htjeli sukob ali englezi su inzistirali na nepotpisivanju dancinškog sporazuma, navodno je najspornije bilo eksteritorijalno prometovanje vlakova između njemačke i dancinga poljaci su insistirali na kontroli i skoro su došli do kompromisa kad su im englezi svašta nadrobili da se to ne potpiše

 5. petrovgrad says:

  Generalplan Ost (nem. Generalplan Ost, „glavni plan Istok“) je bio tajni nacistički plan za kolonizaciju istočne Evrope.[1] Ovaj plan je podrazumevao sprovođenje genocida[2] i etničkog čišćenja na teritorijama koje je Nemačka okupirala u istočnoj Evropi tokom Drugog svetskog rata. Plan je sačinjen između 1939. i 1942. i bio je deo nacističkog pokreta Lebensraum i sprovođenje politike Prodora na istok (nem. Drang nach Osten), koja je sama bila deo šireg plana za uspostavljanje Novog poretka, odnosno velike Njemačke.[3] Ко је смислио овај план истреблјенја Словенских народа. Можда Шошони, Сијукси или Апачи. Германи нису, није ни Хитлер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u