ЕВО КО ЈЕ НОВИ НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА – РОЂЕН НА КОСОВУ, ЖИВЕО У МОСКВИ И БРИСЕЛУ, има широко образовање и велико РАТНО ИСКУСТВО

ЕВО КО ЈЕ НОВИ НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА – РОЂЕН НА КОСОВУ, ЖИВЕО У МОСКВИ И БРИСЕЛУ, има широко образовање и велико РАТНО ИСКУСТВО

18 септембра 2018

Нови начелник генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић (51) рођен је у Косовској Митровици, одрастао у Москви, радио у Бриселу, учествовао у ратовима деведесетих, а у каријери је брзо напредовао иако није прескочио ниједну функцију трупног официра.Мојсиловић је ванредно унапређен у чин генерала пуковника да би на функцији начелника генералштаба наследио Љубишу Диковића, који је отишао у пензију. Војну академију Копнене војске завршио је 1991. године, Командноштабну академију 1998. године, а Школу националне одбране 2006, па се може рећи да је први начелник генералштаба који се није школовао у образовном систему ЈНА. Упоредо са образовањем стиче и завидно ратно искуство, и то у значајним биткама, апострофира војни аналитичар Бојан Димитријевић.

– Рецимо, 1999. године био је командант бригада приштинског корпуса у Врању и Прокупљу – истиче Димитријевић.

Многи у војсци му завиде на брзом напредовању, пошто је један од ретких који је чинове добијао и после свега две године. Ипак, Димитријевић сматра да му је то само предност.

– Кад ће да напредује ако не између 40. и 50. године? Он као трупни официр није прескочио ниједну функцију од командира тенка до команданта Копнене војске. Радио је у Бањалуци, Крушевцу… имао је више од 10 прекоманди. На челу сваке трупне јединице имао је максималне оцене, што говори о великом знању – наглашава Димитријевић.

На чело генералштаба Мојсиловић долази са дужности шефа војног председништва у мисији Србије при НАТО у Бриселу, коју је обављао од 2013. до прошле године, због чега га неки без разлога зову НАТО човеком. Годину дана, од октобра 2013, упоредо је радио као председавајући међународне саветодавне групе у центру за безбедносну сарадњу РАЦВИАЦ. У Брисел је отишао пошто је две године био командант Копнене војске.

– Рад у Бриселу га чини релевантним саговорником са било ким у међународној заједници. То значи да има и војне и трупне и политичке квалитете за фунцију начелника генералштаба. По мом мишљењу, Мојсиловић је тренутно један од најквалитетнијих генерала у војсци Србије – каже Димитријевић и додаје:

– Треба знати да је његова породица из Ивањице, а да је један период живота као дечак провео и у Москви.

Како каже, Мојсиловића очекује низ искушења на новој функцији.

– Треба да оствари све што његов претходник није успео. Да изврши техничку модернизацију и кадровски опоравак у смислу позивања нових лица у војску – подвлачи Димитријевић.

Истраживачица Београдског центра за безбедносну политику Катарина Ђокић види именовање Мојсиловића за начелника Генералштаба као гест политичке добре воље ка земљама чланицама НАТО.

– Мојсиловић је био на челу председништва мисије Србије при НАТО, а и као помоћник министра одбране био је укључен у међународну војну сарадњу и био активан у контактима са страним партнерима, нарочито из западних земаља – сматра Ђокићева и додаје да је занимљиво да на чело Генералштаба није постављен први фаворит међу војницима за ову функцију – начелник Копнене војске Милосав Симовић.

С друге стране, војни аналитичар Александар Радић подсећа да је избор Мојсиловића био наговештаван још 2011. године, када је министар одбране био Драган Шутановац.

– Мојсиловић је тада био превише млад, због чега је тај период премошћен са чланом старије генерације Љубишом Диковићем. Нажалост, мандат Диковића се не може оценити позитивним, оставио је брдо проблема и урушене међуљудске односе. Довео је кадрове који су се бавили више формом него суштином. Зато је сада на Мојсиловићу да реши унутрашње проблеме и модернизује систем – подвлачи Радић.

Како каже, неозбиљно је тврдити да је постављање Мојсиловића услуга НАТО земљама.

– У нашој војсци не постоји човек НАТО, јер ми нисмо члан НАТО. Понављам да је још пре седам година у време бивше власти било предвиђено да Мојсиловић постане начелник Генералштаба, тако да се не може говорити ни о каквој завери – истиче Радић.

У војсци не крију да им је фаворит за начелника генералштаба био Симовић, али се и са Мојсиловићем надају напретку.

– За разлику од Диковића, Мојсиловић није формалиста и има знатно шире видике. Он је практичан човек који ће вероватно увести много радикалних промена у организацији и функционисању Војске. Сви се надамо бољем – каже одлично упућени саговорник „Блица“, који је инсистирао на анонимности.

Од значајнијих интернационалних курсева, Мојсиловић је завршио извршни програм од четири месеца у Европском колеџу за безбедносне студије.

Вулин: Изузетан војник

Министар одбране Алекса­ндар Вулин истакао је да је Мојсиловић заслужио да буде начелник генералштаба.

– Он је изузетан војник, човек од великог искуства, ратног и дипломатског пре свега. Он је човек који воли своју земљу и своју војску и прошао је све командне дужности – поручио је Вулин.

(Блиц)

KOMENTARI18 коментара

 1. Bumerang says:

  General roden u K. Mitrovici NE MOZE NIKADA biti NATO olos. Ni pod kakvim uslovima. Neka je sretno nasem generalu Mojsiju.

  • Hruscov says:

   Rodjen i preziveo pola zivota negde, nije isto. Nadam se da nije neki AV bot, koji zapad stavlja da unisti i ono malo dostojanstva vojske sto je preostalo.

   • Jordanka Zivkovic says:

    Г.дин Мојсиловић, брат близанац Јенса Стотенберга...,,јаје јајету,,по чијем налогу је недавно,усред ноћи, небојша стефановић затворио омладински камп на Златибору?Дали су енглези извршили притисак? Зашто србомрзачки сорошев Блиц помпезно ,,извештава,, да је српску омладину обучавао руски криминални ,,корпус,,??? Поцркаће од муке и мржње према Русији и Православљу !!! и онда ,,изненадна смена у војсци,,??!!

  • Miljurko says:

   Не одлучује место рођења како ће се неко понашати! Још после десет година у крилу НАТО-а тешко да може доћи ,,НЕОБРАЂЕН" али показаће време! А око напредовања и ратног искуства поменутог боље да не коментаришем јер кога "ВОЈНИЧИНА" Вулин хвали ......

  • ralemce says:

   Љубав и родољубље према својој држави и народу стиче се не у Бриселу и Москви него на Српској калдрми и земљи. Зна се да све војне особе које студирају и пролазе кроз разне врсте “течајева”у иностранству су изложена разним притисцима страних обавештајним службама да раде за њих. ДА ли је генерал Мојсиловић пријавио тако нешто кад се вратио у Србију. !!! Оног кога Шутановац предлаже вероватно није најбољи избор за Генералштаба Србије.

 2. mister x says:

  nisam bas siguran!kada preda presevsku dolinu,kao stratesku tacku na juznom koridoru,preuzme tri opstine bez mitrovice,strpca i gracanice,tada ce definitivno okrenuti ledja rusiji,i napraviti magarce od ruskih diplomata,bas kao sto je i crnogorski glavar ucinio!posle toga od zapada ce dobiti jos jedan mandat,a pnda tutanj!

 3. Milan says:

  Да сам на његовом месту не би прихватио функцију коју ми вулин даје. Што значи да неће радити за народ већ за пљачкашку банду . можда ће и њему вулинова тетка да купи станчину.

 4. Dane Radakovic says:

  zavrsijo on skolu u OHAJU zna on sto treba raditi tito nikad nece umreti u SRBIJI

 5. Ivan Grozni says:

  Vidim samo "neverne Tome" u komentarima koje postavljate. Ako je porodica poreklom iz Ivanjice,rodjen u K Mitrovici to nista ne znaci, ali, jedno moramo znati, covek sirokih pogleda ne znaci i izdajnik. Imala je Srbija mnogo izdajnika,civilnih i vojnih, u zadnje vreme. Evo ih, setaju od letovalista do Beograda i nazad a da im niko nista ne prigovara. Ovom coveku treba dati sansu da pokaze ko je i kakav je. Jedino se bojim da ce srpski narod da izda Srbiju kao sto to radi danas. Za Generala se bojim, imam poverenje u njega, ali nemam u one koji ga postavljaju na tu duznost. Da ne ispadne zrtveno jagnje a da krivci svale odgovornost na njega.

 6. DonDon says:

  cim ga izbacuju u prvi plan znajte da je izdajnik u pitanju.

 7. Deda Micko says:

  A sta je momak trazio u Briselu, kad je vec bio u Moskvi? Sve je jasno.

 8. Taipova Češma says:

  У наслову пише да нови начелник - ИМА ВЕЛИКО РАТНО ИСКУСТВО. У ком рату и против ког непријатеља је стекао то ратно искуство.Пошто сам савременик блиске прошлости,колико ја знам задњих двадесетак година ми смо ратовали једино против међународне терористичке организације зване НАТО . А поменути је био на челу председништва за сарадњу са нато-м. Амин.

 9. теоретичар says:

  Генерали су готово свуда у свету или на крају шесте деценије живота или су у шесдесетим. То су људи не само знања, него и искуства које сазрева са годинама. Може неко бити паметан колико хоће, искуство и професије и година је оно што је круна на његово знање. Генерали се свуда чувају као суво злато. Прво, зато што су старији а друго, зато што су незаменљиви. Хероји су млађи људи као Тепић, а команданти војске на највишем нивоу су старији људи. Ако једна војска буде поражена, све њено најквалитетније се убија, затвара или помало и пензионише без могућности повратка. Свака част нашем Генералу, ако је наш, што у овом окупационом времену не мења пуно. Међутим, није важно толико колико је стар Српски генерал, него је важан његов статус у његовој канцеларији. А тамо има две генералске столице. Једна је столица Генерала Мојсиловића а друга столица је столица потпоручника Џона. Другим речима, његов значај је испод Џоновог значаја. Зато уопште није важно ко је српски начелник генералштаба, јер он је то само фигуративно. А судећи по томе где се све школовао и живео на Западу, он је и транспарентни српски генерал. Не кривим га. Већ када мора да буде послушан да би преживео у својој професији, бар нека преживи лепо. Интересантно да сви знамо да је Америка окупирала Србију али ипак сви расправљамо о прецеднику, начелнику генералштаба и сличним индивидуама као да су они стварно ту да командују и управљају Србијом. А сјајно-бљештава писанија по медијима мачку ореп у данашње време. Тај сјај не греје Србију.

 10. Rafmanjinov says:

  Slagace se sa onim "srbinom"Ducicem,upravnikom bonstila,gde ih samo nalaze?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u