ЕВО КО ЈЕ НОВИНАР КОЈИ ЈЕ УБИЈЕН У АМБАСАДИ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ: „Био друг Бин Ладена, подржавао муџахедине у Босни и о СРБИМА ПИСАО СВЕ НАЈГОРЕ

EVO KO JE NOVINAR KOJI JE UBIJEN U AMBASADI SAUDIJSKE ARABIJE: „Bio drug Bin Ladena, podržavao mudžahedine u Bosni i o SRBIMA PISAO SVE NAJGORE

28 februara 2021

Saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je odavno postao fokus jednog od najgnusnijih slučajeva atentata, nije uvek bio jedan od uobičajenih simbola opozicije u Saudijskoj Arabiji, već je, naprotiv, bio vrlo blizak vladinim krugovima nekada.

Kašogi je rođen u Medini 13. oktobra 1958. godine u uglednoj saudijskoj porodici turskog porekla, bio je sin H.M. Kašogija, ličnog lekara pokojnog kralja Abdulaziza Al Sauda, osnivača Kraljevine. On je u rodu sa pokojnim trgovcem oružjem Adnanom Kašogijem, navodi se u izveštaju AFP-a.



Kašogi je diplomirao na Državnom univerzitetu u Indijani 1982. godine i radio je za dnevne novine, uključujući „Saudi Gazette“ i „Ašark al-Avsat“. Poslat je da izveštava o sukobu u Avganistanu i pokazao je saosećanje sa ciljem „mudžahedina“ u ratu protiv Sovjetskog Saveza, koji su finansirali Saudijci i CIA.

Tokom ovog perioda, intervjuisao je Osamu bin Ladena u Avganistanu i Sudanu, a zatim se sklonio od njega devedesetih zbog poziva Bin Ladena na rat protiv Zapada. Saudijske vlasti su ga smatrale previše smelim u nastupima pa je bio primoran da napusti položaj glavnog urednika dnevnika „Al-Vatan“ 2003. godine.

Potom je zauzeo savetničke položaje u Rijadu i Vašingtonu, i bio je savetnik Turkija al-Fajsala, koji je saudijskom obaveštajnom službom upravljao više od 20 godina. Kada je princ Turki al-Fajsal imenovan za ambasadora u Vašingtonu 2005. godine, Kašogi je išao sa njim u SAD.

2007. godine, Kašogi se vratio u novine „Al-Vatan“ i proveo je tamo 3 godine pre nego što je ponovo bio prinuđen da ode, jer su vlasti smatrale da njegov uređivački stil „prelazi granice“ povučene za raspravu u saudijskom društvu.

Kašogi se zbližio sa milijarderom princem Al-Valedom bin Talalom i zajedno su u Manami 2015. godine pokrenuli informativni kanal „Al-Arab“, koji je prestao sa radom nakon samo 24 sata nakon što je emitovao intervju sa opozicionom ličnošću.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju u septembru 2017. godine, nekoliko meseci nakon što je princ Muhamed bin Salman zauzeo mesto prestolonaslednika. Dnevne novine „Al-Hajat“, u vlasništvu princa Kalida bin Sultana al-Sauda, zaustavile su ga da piše u njima, nakon što je branio „Muslimansku braću“.

Kašogi je odlučio da živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Državama nakon što se zamerio princu Muhamedu bin Salmanu. O novoj saudijskoj eri „straha, zastrašivanja, hapšenja i javne klevete“ počeo je da govori u članku objavljenom u „Vašington postu“ 2017. godine.

Takođe je pre toga u britanskim novinama „The Guardian“ napisao: – Prestolonaslednik zaslužuje pohvale zbog svog programa reformi kod kuće. Ali istovremeno, u Saudijskoj Arabiji nije dozvolio nikakvu raspravu o prirodi promena koje on želi da sprovede.

– Čini se da zemlju pomera sa istorijskog verskog ekstremizma na svoj lični ekstremizam kojim kaže: Morate prihvatiti moje reforme.

Kašogi je nastavio da izražava neslaganje sa bojkotom Katara od strane Saudijske Arabije i njenih saveznika i kritikovao je rat u Jemenu. U međuvremenu, posetio je zlosrećni konzulat u Istanbulu s ciljem da pribavi neophodne dokumente zbog braka sa turskom verenicom – u to vreme – Hatidže Kengiz.

Kašogi je ubijen u oktobru 2018. godine tokom posete konzulatu. Turski zvaničnici rekli su da ga je ubila saudijska grupa od 15 muškaraca koja ga je zadavila i isekla njegovo telo na komade koji još nisu pronađeni.

Na kraju su saudijske vlasti priznale ubistvo Kašogija u konzulatu od strane Saudijaca, ističući da se to dogodilo bez znanja višeg rukovodstva.

U septembru prošle godine, sud u Rijadu doneo je konačne presude u slučaju Kašogi, kojim su osmorica osumnjičenih osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 7 do 20 godina, preinačujući prethodne presude kojima je za njih petoricu izrečena smrtna kazna. Kašogijevi sinovi proglasili su „pomilovanje“ za ubice svog oca u maju 2020. godine.

Američka Nacionalna obaveštajna agencija objavila je u izveštaju objavljenom u petak da će kancelariju direktora Nacionalne obaveštajne službe verovatno voditi prestolonaslednik Saudijske Arabije, princ Muhamed bin Salman, koji je lično odobrio atentat na novinara Džamala Kašogija.

– Prema našim procenama, saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman odobrio je operaciju u Istanbulu u Turskoj, za hvatanje i likvidaciju novinara Džamala Kašogija – navodi se u izveštaju.

Izveštaj ukazuje da je saudijski prestolonaslednik smatrao Kašogija pretnjom Kraljevini i da je pristao na mere kojim će ga ućutkati.

Saudijska Arabija je na američki izveštaj odgovorila rekavši da ga je odbila „kategorički“, a saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo:

– Mi kategorički odbacujemo ono što je u izveštaju Kongresa navedeno u vezi sa ubistvom saudijskog državljanina Džamala Kašogija.

Smatrala je da izveštaj „sadrži netačne zaključke o rukovodstvu Kraljevine koji se ne mogu prihvatiti“, potvrđujući osudu Saudijske Arabije za ubistvo Džamala Kašogija.

Džamal Kašogi o Srbima i ratu u Bosni

Ubijeni saudijski novinar je pisao i o ratovima na prostoru Sirije i Bosne. U jednom članku za „Al-Arabiju“ u tekstu „Ratne paralele između Sirije i Bosne“ on podseća da je rat u Bosni trajao „četiri surove godine ubijanja, bombardovanja, masakra, sistematskog silovanja žena, uništavanja istorijskih gradova, genocida i prisilnih migracija.“

– U međuvremenu su tajnim kanalima Saudijci, Turci, Malezijci i Sudanci, čak i Iranci, slali oružje svojoj braći u Bosni – piše Kašogi misleći na pomoć muslimanima u Bosni tokom rata.

Deo pomoći je bilo i formiranje odreda „El-Mudžahedin“ koji se borio protiv Srba na ratištu i ostao upamćen po brojnim svirepim zločinima protiv srpskog naroda i bosanskih Hrvata. O toj pomoći Kašogi piše afirmativno i sa odobravanjem.

– Svi Evropljani pokazali su da im je stalo i čak su poslali mirovne snage, ali su izbegli konfrontaciju sa Srbijom čak i dok su im se masovni masakri događali pod nosom. Muslimani u Bosni bili su slabija strana, pa su Hrvati, koji zapravo mrze Srbe, ušli u savez protiv njih kako bi delove svoje zemlje pripojili državi u nastajanju – napisao je Kašogi tada u svom članku za „Al-Arabiju“.

Tekst zaključuje sledećim stavom:

– …Ili će možda doći trenutak sličan onom kada je hrabri američki predsednik poput Bila Klintona naredio bombardovanje srpskih baza 30. avgusta 1995. i dve nedelje kasnije, Srbi su se predali i napustili svoju bahatost i nepopustljivost. Možda bi i Bašar al-Asad (izvinite, mislio sam na Slobodana Miloševića) krenuo mesec dana kasnije u Dejton u SAD da potpiše sporazum kojim se okončava rat koji je mogao biti zaustavljen četiri godine ranije pre uništavanja bosanske države, istorijskih gradova, ubijanje 200.000 građana i silovanja 50.000 žena – napisao je ubijeni saudijski novinar, misleći na zločine počinjene nad muslimanskim stanovništvom u Bosni, ne osvrćući se na zločine počinjene nad Srbima u bratunačkim selima, Sarajevu, niti na zločinačku operaciju „Oluju“ koju je predvodila Hrvatska.

KOMENTARI



6 komentara

 1. Kulak says:

  Izgleda da je skoro nemoguće pronaći tolerantnog i miroljubivog muslimana.Oni samo beru svoju brigu,a žrtve drugih ih ni malo ne zanimaju.

 2. milorad 5 says:

  on je klasičan američki obaveštajac i terenski radnik koji je iskorisitio svoje POREKLO da bi imao karijeru.Na desetine hiljada takvih oportunista ima u USA.To su likovi koji se sete da im je deda ili pradeda bio srbin kad im zatrebaju pare,a pare tamo dolaze i od države za one koji hoće da rade za interese te države.CIA i ostale američke obaveštajne agencije naročito sakupljaju takve likove koji su VOLJNI da rade kao AMERIČKI DRŽAVLJANI protiv interesa država iz kojih su njihovi predaci došli,čak i daju redovno oglase za najam i obuku.Zato je važno preispitati ustanovu DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA i prva koja proizilaze iz toga,jer malo ko zna, ali upravo na toj medjunarodnoj zakonskoj ustanovi su žestoko insisitrali iz USA svojevremno kada se o tome debatovalo u UN.Dok je zaa meričko državljanstvo potrebno maltene poljubiti predsednika te države u D..E i dobija se taj pravni status na kašičicu posle DEBELIH PROVERA za "obične" ljude i imigrante(teroristi i bezbednosno interesantni i potencijalno korisni pojedinci državljanstvo tamo dobijaju vrlo lako)amerika insaistira da ostali automatski daju dvojno državljanstvo NJIHOVIM gradjanimai naročito promovišu taj vid "kulturnog i diplomatskog zbližavanja".Velika prevara koja će u dogledno vreme da bude konačno eliminisana kao izvor potencijalno beskrajne radne snage za američke obaveštajne i diverzantske agencije.Rusi su ozbiljno prišli tom fenoimenu i doneli zakone koji ONEMOGUĆUJU ubačenim agentima da uopšte RADE u državnim službama a kamoli da budu birani na političke funkcije, a takav isti zakon postoji i u americi,vi kao novopečeni amerikanac NEMATE pravo kandidature u plitici mislim da je rok 10 ili 20.god od sticanja državljanstva i ne smete imati DVOJNO državljanstvo.Dvojno državljanstvo je rezervisano isključivo za nostalgičare bez političkih ili birokratskih ambicija ili za američke agente:)Kašogi je upravo to bio,američki agent koji se sticajem okolnosti i porekla kretao u visokim saudijskim plemićkim krugovima (s.arabija je klasična srednjovekovna monarhija)i neutralisan je upravo na starinski način koji su u srednjem veku primenjivali prema STRANIM ŠPIJUNIMA i saboterima koje uhvate u dvorcu.TO je SVE što može o njemu da se kaže.

 3. petrovgrad says:

  Šta je očekivao da ga postave za počasnog konzula. Kritikovao je Kraljevsku porodicu Saudijske Arabije, pravio afere. To ima svoju cenu, čim im padneš šaka ode glava ili u komade pa u kesu. Na principima odmazde, surovosti, straha i terora se zasniva vladavina dinastija. Sve ostalo je anarhija. I kraljevske porodice imaju neprijatelje. Kako je slala SMS poruke Hrkalovićka "Ili oni ili mi". Jadnik bio malo naivan, zanela ga američka demokratija.

 4. padre says:

  Jedite više govna!Vi znate, šta je bio!

  • milorad 5 says:

   znam---američki agent, a špijunaža i podbunjivanje naroda u feudalnoj apsolutističkoj monarhiji je opasan posao.

 5. Beli Orao says:

  I još jedno đubre manje na ovom svijetu !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *