ЕВО КО ЈЕ ПЕТЕР ХАНДКЕ, ДОБИТНИК НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ: „Волео сам Милошевића и посећивао га у Хагу! Осећам гађење према НАТО пакту због бомбардовања Срба!“

ЕВО КО ЈЕ ПЕТЕР ХАНДКЕ, ДОБИТНИК НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ: „Волео сам Милошевића и посећивао га у Хагу! Осећам гађење према НАТО пакту због бомбардовања Срба!“

10 октобра 2019

Они који су бомбардовали и који су убили хиљаде људи – они не припадају ни Европи ни планети Земљи, поручио је писац Петер Хандке.

Аустријски писац Петер Хандке (76), један је од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књижевности, добитник је Нобелове награде за књижевност за 2019. годину, а својевремено је избачен из интелектуалне заједнице због великог пријатељства са Србијом и покушаја да је одбрани током 1990-их година.Он је 1996. године путовао у рат у БиХ и написао жестоко оспоравани есеј „Правда за Србију“, у којем се залагао за диференцирани приступ западних земаља и против сваљивања кривице само на српску страну. Након тога, Хандке је „преко ноћи“ прогнан из глобалне интелектуалне заједнице. После првог есеја следила су даља дела на ту тему.

Почетком априла 1999. са почетком бомбардовања Југославије, Хандке је отпутовао у Србију, у знак протеста вратио Бихнерову награду и ишчланио се из Kатоличке цркве. Од немачког министра Рудолфа Шарпинга је захтевао да му врати све његове књиге.

Хандкеови есеји о Србији спадају међу најтемељније и најсадржајније критике медија писане последњих година. Србија је за њега само метафора, повод за његове литерарне и филозофске расправе о „дереализацији света“.

За разлику од његових колега и непријатеља, који су окренули леђа Балкану и, сасвим у тренду, устају против рата у Ираку, Хандке је остао доследан: Србији као кључној метафори за искривљавање истине кроз медије.

ПОСЕЋИВАО МИЛОШЕВИЋА У ХАГУ, ИШАО НА ЊЕГОВУ САХРАНУ

– Они који су бомбардовали и који су убили хиљаде људи – они не припадају ни Европи ни планети Земљи – поручио је писац Петер Хандке у интервјуу за РТС почетком ове године.

У последњој деценији прошлог века, док је још трајао рат на простору бивше СФР Југославије, он је написао есеј „Правда за Србију“ и наишао је на осуду у неким круговима. Познат је и као контроверзни аустријски писац, некритички поштовалац Милошевића чији је један од најкритикованијих потеза био одлазак на сахрану Слободану Милошевићу.

Управо је то био разлог да његова представа својевремено буде „скинута“ из па­ри­ског те­а­тра „Kо­ме­ди фран­сез“.

– Мо­је при­су­ство на са­хра­ни Сло­бо­да­на Ми­ло­ше­ви­ћа је при­ват­на ствар – рекао је Хандке својевремено.

Међутим, више од тога, јавност је шокирало његово мишљење о Милошевићу за кога је рекао да „уоп­ште ни­је био на­ци­о­на­ли­ста, же­лео је да са­чу­ва Ју­го­сла­ви­ју“. „Поштовање“ је реч којом је описао шта је према Милошевићу осећао. Говорио је и да Милошевић није био „балкански диктатор и касапин“.

Пријатељство са Милошевићем је, изгледа, учвршћено и када се он нашао у Хагу, а Хандке ишао да га посети, по­што су ње­го­ви адво­ка­ти за­тра­жи­ли да, евен­ту­ал­но, бу­де све­док од­бра­не.

Да аустријском писцу није мрско дружење са председницима СРЈ а касније и Србије, сведочи и то што се састајао са Томислав Николићем, који му се својевремено захвалио на залагању „да се Срби на што веродостојнији начин прикажу публици у свету“.ОСЕЋАМ НЕKУ ВРСТУ ГАЂЕЊА ПРЕМА ЉУДСKОЈ ВРСТИ

У интевјуу за РТС, Хандке је говорио о бомбардовању, али и о томе како су читаоци разумели његово деловање изван света литературе.

Одговарајући на питања како данас гледа на бомбардовање и осећа ли љутњу, бес или жаљење, рекао да не осећа љутњу, али да и даље не може да поверује да се то десило.

– То као да није наша планета…Они који су бомбардовали и који су убили хиљаде људи – они не припадају ни Европи ни планети Земљи – казао је познати писац и нагласио да због свега тога осећа „неку врсту гађења према људској врсти“.

Присећајући се дана када је почело бомбардовање, Хандке је рекао да се тога сећа као што памти убиство Џона Kенедија.

– Сви су очекивали да почне бомбардовање, али кад се то заиста догодило, то је било као фикција, као да није стварно…Али постало је стварно! Сећам се свега. Био сам на улици, дувао је ветар, и била је нека тишина свуда около… – описао је Хандке своје сећање на 24. март 1999. године.

На констатацију да га због његових ставова у Србији доживљавају као пријатеља, а да је у неким друштвима постао персона нон грата он каже да је тако рођен – као персона нон грата…

– Можда је то добро, мада ми се баш и не свиђа… Ипак, мислим да у ствари нисам персона нон грата. Има много људи, појединаца, чак и на Западу, постоје они који који су наставили да читају моје књиге. Знам да читају, добијам и много писама од читалаца. Највећи подстрек су ми у ствари читаоци и верујем да ће наставити да читају, не само моје књиге, него уопште да читају – рекао је он, између осталог.

KOMENTARI10 коментара

  • Hajra says:

   Mislim da je književnik, ipak, rekao, ili pak, slovima dočarao , jednu realnost, koja je, za mnoge srbomrsce, neprihvatljiva, nažalost, čovjek je heroj, jer, mnogi, koji istiću ISTINU, Su non-grata persone....žalosno.......svi smo mi zreli ljudi, a zašto bježati od istine?????, .....meni lično, nitko nije mogao “izaprati mozak” i reči: “ovo je crno”, iako je bijelo, ...... Ali bilo je mojih, rame uz rame, koji su, gledajući me u oči, videći isto kao I ja, klimali glavom , I potvrdili da je , na žalost, “Crno”......šta reći,????iako je bijelo...... sam taj gest, ili čin ti govori: “ti ne pripadaš tako “ofarbanim”.....idi što dalje, to bolje.......gospodin Handke, je ipak, zaslužio Nobelovu nagradu za književnost, vrstan je Pisa ipublicista, čestitam mu od srca, I živio 💯 godina...

 1. Cp6a says:

  Да је само малчице више оваквих људи, цео свет би живео у благостању. Сад ће домаћи антисрби поцркају од муке.

 2. Peđa says:

  Najzad doživesmo da i Nobelova nagrada ode u prave ruke! Bravo i čestitamo od srca!

 3. SasaS says:

  Principijelan i posten....jednom recju CAR....

 4. swahili says:

  Crknite od zavisti, dusmani drugosrbijanci, liberalbund pljuvači, komunistički bastardi i ambasadorski podmamuzari! "...kakav radostan dan!..."

 5. Portopranco says:

  Peter Handke je napisao književna djela izuzetne kvalitete.Uz to je pokazao da u današnjem svijetu bistar čovjek može shvatiti što je laž i propaganda i sačuvati zdrav razum.On je odmah shvatio da su hrvatski nacionalisti ustaše ti zlikovci koji su razbili Jugoslaviju.

  • Kulak says:

   Ustaški lobisti u Beogradu poput sonje biserko odoše u jamu!

 6. persida says:

  Bravo za Nobela, dragi Handke, koji si uz nas bio kad je bilo najteze. Naravno, Handke je intelektualac i Srbija je u njegovim razmisljanjima takodje i metafora za nepravdu koja se cini prema malima i nemocnima. Ovo je prvi put da je Nobelov komitet pokazao dozu smelosti i pameti. Da si nam ziv i zdrav, dragi Handke.

  • Kulak says:

   Predivan komentar.Veliki književnik Handke je to i zaslužio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u