ЕВО КО ЈЕ ПРЕТИО ШПАНИЈИ да промени мишљење о Косову

EVO KO JE PRETIO ŠPANIJI da promeni mišljenje o Kosovu

16 novembra 2018

Kad Madrid vidi da se Beograd koleba i radi neke stvari koje ne bi radile druge države, onda i Španci nemaju razloga, kao što su rekli Rusi svojevremeno, da budu veći Srbi od Srba, kaže Dragomir Anđelković.

Odluka španskih vlasti da dozvolile sportistima sa Kosova da koriste nacionalne simbole, zastavu i himnu, na međunarodnim takmičenjima u Španiji donesena je pod pretnjom Međunarodnog olimpijskog komiteta, kaže za Sputnjik Vladimir Stanković, sportski novinar koji je više godina živeo u Španiji.„To je napravljeno pod pretnjom MOK-a da će uticati na federacije da se Španiji ne dozvoljava da organizuje velika takmičenja. To je praktično bila ucena“, naglašava Stanković.

Podsećamo, prethodno je španski list „Pais“ saopštio da MOK preti Španiji oduzimanjem prava organizovanja međunarodnih takmičenja, zbog stava rukovodstva ove zemlje o nezavisnosti samoproklamovane republike Kosovo.

Interesantno je da dan nakon „podizanja španske rampe za Kosovo“ Indija nije odobrila vize ženskoj bokserskoj reprezentaciji takozvanog Kosova za nastup na Svetskom seniorskom prvenstvu za žene.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je odluka španske vlade donesena iz dva razloga. Prvi je taj što je Španija pod stalnim pritiskom evroatlantskih struktura, koje čvrsto stoje iza lažne prištinske nezavisnosti.

„Sigurno se i Španija suočava sa pritiskom, kako Nemačke tako i SAD i niza drugih faktora unutar EU, a sadašnja španska vlast je manje spremna da bude u konfrontaciji sa njima u odnosu na prethodnu. To znači da je manje nepopustljiva i po pitanju nekih španskih interesa, a kamoli kad je reč o srpskim“, kaže Anđelković.

Drugi element je da Španci gledaju ponašanje zvaničnog Beograda. Da je Beograd nepokolebljiv u stavu da odbacuje svaki znak kosovske lažne nezavisnosti, da mi ne učestvujemo na takmičenjima na kojima učestvuju kosovski sportisti i da ne dolazimo na bilo koji skup na koji oni dolaze i da je naš stav čvršći od sadašnjeg — verovatno bi Španci bili manje spremni da popuštaju.

„Ali kad vide da se Beograd koleba i da radi neke stvari koje ne bi radile druge države, onda ni Španci nemaju razloga, kao što su rekli Rusi svojevremeno — da budu veći Srbi od Srba“, zaključio je Anđelković.

Podsećamo, tokom Svetskog prvenstva u karateu, koje je ovog meseca održano u Madridu, delegacija Kosova nije mogla da koristi svoju zastavu ili himnu. Zbog toga je MOK zatražio od raznih federacija da ne priređuju važna takmičenja u Španiji dok se to pitanje ne reši, rekao je za AFP izvor upoznat s postupkom u sedištu MOK-a u Lozani.

BONUS VIDEO: EVO ZAŠTO RATUJU ZAPAD I ISTOK

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. rade says:

    Sta se cudimo!Dali ocekujemo da Spanci budu veci Srbi od Srba.Pa jel ih nas covek uz saglasnost rukovodsva Srbije primio u OLIMPIJSKI KOMITET.Pojedinim nasim ljudima na odgovornim sportskim pozicijama je mera vrednosti novac a ne patriotizam .Meni je preko glave pisanje i pracenje dostignuca pojedinih nasih sportista na strani a oni nece da igraju za reprezentaciju.Nikada necemo biti slozni kao Hrvati i Albanci a bogami i Muslimani da ne kazem Bosnjaci.Nasu dijasporu ne priznajemo za Srbe niti ih integrisemo u nas drustveno politicki sistem i ako je njena snaga u ekonomskom ,obrazovnom,finansijskom smislu nemerljiva.Zato je od najveceg naroda na Balkanu ostala nesrazmerno mala snaga u rasporedu ekonomske i politicke moci medju drzavama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *