Eво ко колико дугује од бивших република СФРЈ

Evo ko koliko duguje od bivših republika SFRJ

17 avgusta 2015

Sfrj dugovi 243Nekadašnje republike bivše Jugoslavije otplaćuju dug „težak“ više od 104 milijarde evra! Upravo toliki iznos dobija se sabiranjem svih javnih dugova danas samostalnih država. Poređenja radi, uoči raspada SFRJ devedesetih godina prošlog veka, javni dug cele države bio je ispod 20 milijardi dolara.

Iako je javni dug Srbije premašio 24 milijarde evra, nismo najgori u regionu. I po zaduženosti i po udelu duga u bruto domaćem proizvodu lošije pokazatelje u našem okruženju ima susedna Hrvatska. Ova država otplaćuje više od 37 milijardi evra duga, koji je premašio 87 odsto tamošnjeg BDP. Veći dug od nas, mereno u evrima i u procentima ima još i Slovenija (30,7 milijardi evra).

Srpski dug je, međutim, značajno veći od crnogorskog, čak 10 puta, kao i od bosanskohercegovačkog i makedonskog duga. BiH otplaćuje tek četvrtinu duga koji ima Srbija, dok Makedonija otplaćuje sedminu (3,26 milijardi evra). Iako Crna Gora duguje tek deseti deo srpskog duga, 2,44 milijarde evra, on je premašio 54 odsto onoga što ova država stvori za godinu dana. U Srbiji je ovaj udeo, podsetimo, 71,8 odsto BDP.

Sudeći prema podacima zvanične evropske statistike, Eurostata, kao i lokalnih ministarstava finansija, ubedljivo najveći javni dug u regionu ima Mađarska, pomenutih 83,4 milijarde, odnosno 77,6 odsto BDP. U malo širu regiju „upada“ i Grčka sa ogromnom, ujedno i najvećom evropskom zaduženošću od 301 milijarde evra (čak 168 odsto BDP). Međutim, iako je naš dug tek dvanaesti deo grčkog, po nečemu smo ipak „bliski“. A to je iznos koji godišnje izdvajamo na plaćanje kamata.

U ovoj godini samo rashodi za kamate iznosiće više od 1,1 milijardu evra, ili 3,5 odsto BDP, a samo šest država u Evropi ima veće troškove za kamate na javni dug: Portugalija, Italija, Grčka, Irska, Mađarska i Hrvatska – ističu u Fiskalnom savetu. – Grčka, kao najzaduženija zemlja u Evropi, za kamate troši samo 0,7 odsto više u odnosu na Srbiju. Pri tome, očekivano je da budžetski rashodi za kamate kod nas do 2017. godine porastu na oko četiri odsto BDP,čime će ova razlika, praktično, nestati.

NAJZADUŽENIJI NA PLANETI

Među državama sa najnižim udelom duga u sopstvenom domaćem proizvodu prednjači Saudijska Arabija, sa svega 1,82 odsto BDP. Slede Bruneji sa 3,28 odsto, pa Hongkong sa dugom od 6,37 odsto BDP… Najviše zaduženi, prema svom BDP, su: Japan (246 odsto), pa Grčka (168,8 odsto), a potom Italija sa dugom od 135 odsto svog BDP…

SVETSKE RATE

Svestski javni dug, prema poslednjim dostupnim podacima iznosi 60.699 milijardi dolara, odnosno oko 54.600 milijardi evra. U ukupnom svetskom dugu Srbija učestvuje sa jedva 0,04 odsto, Hrvatska sa 0,07 odsto, a Crna Gora na primer, sa 0,004 odsto.

Najveća svetska ekonomija, Sjedinjene Američke Države, u ukupnom svetskom dugu učestvuju sa čak 29 odsto, dok je zaduženost Rusije, svega 0,49 odsto ukupnog svetskog duga.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Žan Žak Masturbatourr says:

    DRAGI MOJI IZ VEČENJIH NOVOSTI, NIJE NI ČUDO DA VAS NIKO NE DOŽIVLJAVA OZBILJNO...KROMANJONCI IMAJU SKORO 50 MLRD.EURA VANJSKOG DUGA, KAKVI 37, 37 SU IMALI PRE 7-8 GODINA, AJDE SE VI MALO INFORMIŠITE PRE NEGO PIŠETE OVAKVE BUDALAŠTINE. I TIH 50 MLRD.NIJE ISTINA JER DRŽAVA SKRIVA SIGURNO JOŠ 10-AK MLRD.

  2. Borna says:

    Tako je ! Komanjonci su imali preko 50 milijardi duga pre tri godine. I nije moguce da u medjuvremenu nisu jos posudjivali po znatno visim kamatama. Pa bas zbog toga im je odlucivanje o godisnjem drzavnom budjetu otislo pod kontrolu EU kao i Grckoj. Odakle ovi kreteni izvlace 37,7? Stvarno ste u debeljaku....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *