Ево ко је организовао кијевски „Мајдан“!

Ево ко је организовао кијевски „Мајдан“!

29 маја 2015

_80940649_kiev_maidan_violence_gettyПише: Валентин Катасонов

Без процене утицаја најмоћније финансијске корпорације The Vanguard Group, која улази у такозвану „Велику четворку“ и представља језгро управљања банкарским системом САД, веома је тешко или чак немогуће разумети оно што се догађа у Украјини.

Корпорацију The Vanguard Group (VG) основао је Џон Богл  1975., а часопис Fortune назвао је 1999. једним од четири „гиганта инвестиција“ XX  века.

Од 1981. активе Vanguard показале су невероватан раст и фактички се једном у три године дуплирале. Те 1981. активе износиле су 3 милијарде долара, а према процени експерата оне сада износе 3,3 билиона долара, односно, од 1981. повећане су 1100 пута!

Експерти још увек упорно размишљају о томе ко се може убројати у главне власнике Vanguard-а, али до сада нису успели да поуздано разреше то питање. Према неким индикацијама, значајан удео компаније поседује познати амерички милијардер Ворен Бафет.

У овом тексту дотаћи ћемо се само два момента који показују колико се интереси америчке финансијске хоботнице Vanguard, чије се седиште налази у далекој Пенсилванији, протежу на Украјину.

* * *

Међу компанијама које Украјину разматрају као велико потенцијално тржиште за своју продукцију – константно фигурира америчка корпорација Monsanto, коју информативни извори убрајају у хемијске и биотехнолошке компаније специјализоване за област производње пестицида, семена, вештачког ђубрива и т. сл. Monsanto се налази под контролом Vanguard.

Према последњим подацима NASDAQ (мај 2015.), акционарски капитал Monsanto износи 49,1 милијарду долара, а на првом месту на списку акционара налази се Vanguard Group Inc. са – 3,61 милијарда долара (7,1% капитала).

Monsanto је чувен по озлоглашености у читавом свету. По оцени експерата, та компанија већ данас контролише 90% светског тржишта генетски модификованог семена. Монополизација тржишта обећава тој корпорацији огромне добити.

Monsanto енергично промовише своје интересе користећи лобистичке могућности Стејт департмента САД, Међународног монетарног фонда и Светске трговинске организације. Узимајући у обзир да Украјина поседује велики део плодне црнице на планети и да је по производњи житарица главни житородни крај у Европи, Monsanto настоји да Украјину учини зависном од генетски модификованог семена.

Сем видљиве, постоји и невидљива страна деловања Monsanto у Украјини.

Мало је познато да је приватна војна компанија Academi (ранији назив Blackwater), која је присутна у Украјини од 2014., прешла под контролу корпорације Monsanto.

Од других таквих приватних компанија, у Украјини такође делује KBR (Kellog, Brown & Root) која припада америчкој компанији Halliburton која се бави бизнисом из области сервисирања нафте и војно-инжењерским пројектима за наруџбине Пентагона у разним тачкама света.

Учесници бурних скандала повезаних са компанијом Halliburton били су својевремено потпредседник САД Дик Чејни и министар одбране Доналд Рамсфелд, који су имали своје интересе у бизнису корпорације. Компанија Halliburton, која је рачунала на велике профите од пројекта освајања налазишта шкриљаца на територији Донбаса, устремила се на Украјину са својим сталним партнерима из „нафтног бизниса“ – Exxon Mobil и Chevron Corp, а све те компаније припадају империји Vanguard.

„Десни сектор“ и такозвани добровољачки батаљони Коломојског настали су, у ствари, као формације приватне компаније Academi. Иако се сматра да украјински олигарх плаћа деловање батаљона из свог џепа, има много индикација да је господин Коломојски  – „покриће“, а финансирање казнених јединица долази из САД. План функционише тако што Вашингтон прво пребацује новац на оф-шор рачуне Коломојског, са којих новац стиже на његове рачуне у Украјини.

Сада се појављује све више доказа да Добровољачки украјински корпус (ДУК) „Десни сектор“ делује у складу са командама које не долазе из седишта Vanguard у Пенсилванији, него из Централне обавештајне управе САД и других америчких специјалних служби. У овом случају се корпорација Vanguard појављује као склониште за реалне центре управљања борбеним операцијама и политичким процесима у Украјини.

У вези с тиме треба поменути још једну занимљиву тему – операцију са „Фалсификованим доларима“.

Почетком 2015. у Немачкој је ухапшен сарадник Стејт департмента са великом партијом фалсификованих долара. Укупан износ фалсификованих новчаница (иначе, веома квалитетно урађених) био је милијарда долара. На саслушању се показало да је поменути сарадник Стејт департмента – помоћник Викторије Нуланд и истовремено сарадник Vanguard Corporation.

Колико се могло разумети из медијских саопштења, Vanguard Corporation није била само посредник у дистрибуцији фалсификованих долара него их је и сама штампала. Сарадник је на саслушању прилично брзо престао да се опире и испричао је да су у операцији „Фалсификовани долари“ учествовали његова шефица у Стејт департменту, Викторија Нуланд, а такође, Мекејн, Кери, Бренан и друге значајне личности из Вашингтона.

Vanguard Corporation платила је фалсификованим доларима плаћенике у Сирији, Ираку, Украјини, Либији. Ова компанија је посредовала и у споразумима о нафти Исламске државе.

На саслушању је ухапшени такође открио да је фебруарски преврат у Кијеву надгледала његова претпостављена Викторија Нуланд, и да је сем Стејт департмента и CIA у припремању преврата учествовала компанија Vanguard.

Из сведочења ухапшеног Американца такође је постало познато да су „агенти FBI“ који су погинули у Украјини, у ствари, били људи из Vanguard. Он је на саслушању испричао како је комуницирао са Коломојским који је учествовао у дистрибуцији фалсификованих долара у Украјини и који од свог новца није ни копејку потрошио за подршку казнених батаљона.

Бивши дњепропетровски губернатор плаћао је и даље плаћа фалсификованим доларима. Већ је неколико милијарди прошло преко Украјине.

Ухапшени сарадник такође је изјавио да је главни задатак који су поставили највиши функционери Стејт департмента и Vanguard Corporation – убити што је могуће више људи у Украјини.

Неке експерте збунило је то што су саопштења о фалсификованим доларима емитована на медијима само неколико дана, а онда су  потпуно заћутали. Иначе, наредбу за „ћутање“ могла је да изда иста та свемогућа компанија Vanguard, која контролише већину светских медија.

Све више има доказа о активном учешћу групе Vanguard у економским, политичким и ратним догађањима у Украјини.  Приметно је да бурно деловање Vanguard у украјинском питању пролази мимо Конгреса САД, чак и мимо америчког председника. Председнику опет остаје само да трпи, а ако се буни, онда само у себи: наглас не може, будући да добра половина прилога у време предизборних кампања Демократске партије долази из структура које улазе у састав империје Vanguard.

(за Факти.орг превела Ксенија Трајковић)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u