Evo ko stoji iza svih mahinacija i ko pokušava da opljačka ceo svet

Evo ko stoji iza svih mahinacija i ko pokušava da opljačka ceo svet

16 novembra 2014

fbnfuhguire789hvf-600x450Američki mediji toliko pričaju o „ruskim oligarsima“, kao da je Rusija jedina nacija koja je dozvolila nakupljanje velikih količina bogatstava. Jeljcinovi dani nereda i kolapsa zaista jesu uzrokovali porast bogatstva za mnoge.

Međutim, nova studija profesora na Prinston univerzitetu o uticaju veoma bogatih ili ekonomski moćnih osoba na američku politiku po prvi put je objasnila da je prava američka oligarhija iscenirala lagani prevrat nad domaćom i inostranom politikom SAD tokom protekle tri decenije još od ere Ronalda Regana.

Ova američka oligarhija je danas glavna sila za izazivanje nereda širom planete.

Na jednom od najelitnijih američkih univerziteta, Prinstonu, šezdesetih godina dvadesetog veka počeli su da studiraju učenici koji su dolazili iz elitnih privatnih škola kao što su Andover ili Ekseter. Tadašnja školarina je koštala 650 dolara, koliko i skoro nov ševrolet. Studenti iz skromnih porodica su mogli da priušte ovu školarinu samo uz punu univerzitetsku stipendiju.

Danas školarina za jednu godinu na Prinstonu košta 41.820 dolara. Prinston pokreću novac i elitne porodice. Međutim, nedavno se pojavila nova studija sa Prinstona koja je izazvala veliko interesovanje, a radi se o bogatstvu u Americi od 1981. godine.

Martin Gilens, profesor politike na Prinston univerzitetu i Bendžamin I. Pejdž, profesor Nortvestern univerziteta objavili su rezultate jedinstvene analize „uz upotrebu jedinstvenog seta podataka koji uključuje mere ključnih promenljivih za 1.779  pitanja politike“.

Zaključak studije je sledeći: „Multivarijantna analiza je pokazala da ekonomska elita i organizovane grupe koje predstavljaju poslovne interese imaju suštinski  uticaj na politiku vlade SAD, dok prosečni građani i interesne grupe mase imaju malo ili nemaju nezavisnog uticaja. Rezultati pružaju suštinsku podršku teorijama Ekonomsko-elitne dominacije…“

“…Kada se preferencije ekonomske elite i stavovi organizovanih interesnih grupa kontrolišu, čini se da preferencije prosečnog Amerikanca imaju minijaturni, statistički neznatan uticaj na javnu politiku“.

Konačan zaključak je: „…Naše analize ukazuju na to da većina američke javnosti zapravo ima mali uticaj na politiku vlasti. Amerikanci ipak imaju pravo na mnoge povlastice demokratske vlade, kao što su redovni izbori, sloboda govora i okupljanja i rašireno pravo glasa. Ipak, ako kreiranjem politike dominiraju moćne poslovne organizacije i manji broj bogatih Amerikanaca, onda je tvrdnja da je Amerika demokratsko društvo ozbiljno ugrožena“.

U intervjuu koji je usledio, Gilens je napomenuo ono što su zaključili u analizi podataka od 1981. do 2002. godine o političkim odlukama vlade i ulozi elite u odnosu na obične građane: „Centralni faktor je uloga novca u našem političkom sistemu i preovladavajuća uloga bogatih pojedinaca i organizovanih interesa u finansiranju kampanja i lobiranju.

Druga stvar je nedostatak masovnih organizacija koje predstavljaju glas običnih građana. Delom je to zbog broja unija koji je drastično opao u periodu od poslednjih 30-40 godina, a delom je to nedostatak socijalističke ili radničke partije“.

Studija obimnim empirijskim podacima potvrđuje ono što je mogao da uoči bilo koji Amerikanac za proteklih 40 godina. Odigrao se tihi prevrat vlasti od strane bogate klase, američke oligarhije. U nju spadaju imena poput Bila Gejtsa, Vorena Bafeta, Dejvida Rokfelera, Šeldona Adelsona, braće Koh, Džordža H.V. Buša itd.

Vladajući vrh od 1% je oblikovao osnove američkog života, kulture i iznad svega, politike.

Odluka da se pokrene rat protiv Iraka, Avganistana ili Sirije ne zavisi od volje prosečnog Amerikanca. Obama je odabran zbog obećanja da će zatvoriti centar za mučenje vojske SAD u Gvantanamu, a za 6 godina još nije to uradio. Dobio je Nobelovu nagradu za mir u prvom mesecu svog mandata i nastavio da ratuje u Avganistanu, Egiptu, Libiji, a najskorije u Siriji i Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države danas jedva da liče na ono na šta su ličile šezdesetih godina, kada je školarinu za univerzitet mogao da priušti i prosečan Amerikanac ako je želeo da uči.

Oligarhija koja je preuzela kontrolu nad politikom iza fasade „demokratije“ dovela je do uništenja industrijskog i društvenog modela SAD. Oni stoje iza svih regulacija čiji je cilj da opljačkaju svet.

Ova nova studija profesora Gilensa sa Prinstona je jedan osvežavajući, akademski pokušaj da se objasni šta sve suštinski nije u redu sa Amerikom u protekle tri decenije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. LJuba NS says:

    Rošold,Rokveler,Soroš,Meron,Olbrajt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *