ЕВО КО СТОЈИ ИЗА ТУЖБЕ ПРОТИВ НАТО-а!

ЕВО КО СТОЈИ ИЗА ТУЖБЕ ПРОТИВ НАТО-а!

9 јуна 2017

 

У току је формирање правног тима који ће за најкасније две године тужити 19 држава чланица НАТО-а, које су, на било који начин, учествовале у бомбардовању Србије 1999. године. Као оштећени у овим тужбама, појавиће се грађани Србије оболели од рака, за које могу да се изведу чврсти докази да је болест директно узрокована бомбардовањем.

Осим адвоката, у припремању тужби учествоваће и познати стручњаци који ће медицинском документацијом доказати везу између повећаног броја оболелих од карцинома и коришћења осиромашеног уранијума.

Како је „Блицу“ открио Срђан Алексић, адвокат из Ниша који ће се налазити на челу правног тима, у свакој земљи НАТО-а која је директно учествовала у бомбардовању, дале своје ваздушне снаге или омогућила пролаз авиона Алијансе преко своје територије биће поднета по једна тужба.

– Морамо да припремимо 19 тужби за које постоје чврсти докази, поткрепљени медицинском документацијом, која ће указати на узрочну везу између повећаног броја оболелих од канцера и коришћења уранијумске муниције – наводи Алексић и додаје да се тужбе припремају на предлог Српске краљевске академије научника и уметника и уз благослов српског патријарха Иринеја.

Тужбом ће бити обухваћени и они који су настрадали од последица коришћења касетних бомби, као и бомбардовања хемијских и петрохемијских постројења, због којих је велика количина нафте и бензина доспела у земљу и ваздух.

Подршка адвоката из иностранства и познатих стручњака

Правни тим још није оформљен и свако може да му приђе на добровољној бази. За сада је овај предлог наишао на продшку међународне асоцијације адвоката из Русије, затим правника из Кине и Индије, а сарадња ће бити понуђена адвокатима из ЕУ који би из хуманитарних разлога пристали да учествују у припремању тужбе.

Осим правног, биће оформљен и стручни тим, у којем ће бити ангажовани истакнути научници, лекари, онколози, а међу њима ће бити и докторка Даница Грујичић, као и познати токсиколог Радомир Ковачевић, који се годинама баве овим истраживањима.

– Све ово је на добровољној бази. Адвокати ће то радити бесплатно. Како би се обезбедила средства за подношење тужбе биће формиран фонд у Српској краљевској академији научника и уметника у који ће грађани Србије и они који живе у дијаспори моћи да донирају новац – истиче Алексић.

Он додаје да ће тужбама у свих 19 земаља моћи да буде утврђена судска пракса, која би потом била основ за друге поступке.

Пресуда из Италије и Велике Британије буди оптимизам

До сада није прошла ниједна тужба које је подношена из Србије против држава НАТО-а. За случај мале Милице која је погинула у бомбардовању немачки суд је одбио тужбени захтев. Породице погинулих радника РТС-а поднеле су тужбу пред италијанским касационим судом, али се он прогласио ненадлежним и сада се ова случај налази пред Међународним судом у Стразбуру.

– Због негативног епилога ових случајева, морамо да утврдимо који су пропусти направљени, а тужбе на којима ћемо радити припремићемо пажљиво. Требаће нам годину до две да прикупимо потребне доказе – каже Алексић.

Разлог за оптимизам дају ипак два случаја. У Италији је суд осудио државу јер је закључио да је одговорна што је послала 45 карабињера на КиМ, на територију које је бомбардована осиромашеним уранијом, који су потом оболели од канцера. Према подацима који су објављени у српским медијима, Италија мора да исплати или је исплатила између 200.000 и 1,2 милиона евра по сваком оболелом војнику.

Према речима Алексића, познато је и да је један војник из Велике Британије који је био у додиру са осиромашеним уранијом добио пресуду протви државе, која је дужна да му исплати одштету.

Према неким подацима, на територију бивше Југославије бачено је 15 тона осиромашеног уранијума, а највише на југ Србије, укључујући и Косово и Метохију. Од малигних болести у Србији сваке године оболи око 33.000 људи. Од 1999. до данас број оболелих од карцинома повећао се пет пута.

(Блиц)

KOMENTARI4 коментара

 1. Mlax says:

  Uzeti im na sudu 70 milijardi ,vratiti dugove Mmf i Svetskoj Banci,kupiti nuklearno naoruzanje od S.Koreje,podstaci direktnom penzijom svaku majku sa 3 I vise dece I na kraju iscrtati nove granice Srbije sa sve nuklearkama uperenim protiv uzurpatora.

  • iskren says:

   Neverovatno. Bez ikakvog zezanja, ili nipodastavanja. Bolji predlog nikad nisam procitao, svestran, izvodljiv i nama preko potreban. Samo bih kupio od Rusa bombe, a ne od onog...Ovo je strasna istina, i eksplicitno dobar predlog. Skidam kapu...

   • dead Croatia says:

    daću ja i bolji predlog, a taj je da se uđe u ODKB i ne vrati se NIŠTA MMF-u ni bilo kojem poveriocu sa zapada dok nemci,austrijanci i mađari ne vrate SVE dugove a to nije 70 mlrd. nego bar 500. E kad to vrate tada obračunati i pljačku preko stranih banaka i kolko štete je nametnuti sporazum sa EU i SAD izneo para iz zemlje i upropastio radnih mesta, pa i za to tužiti, i to je 200-300 mlrd. Dok to sve ne isplate NIŠTA ne vraćati tim zapadnim lopovima.

 2. Prva linija says:

  IZA OVE TUZBE MORA DA STANE DRZAVA SRBIJA SA SVIM SVOJIM RESURSIMA. IZRACUNATI TRZISNU VREDNOST SVAKOG PORUSENOG I UNISTENOG OBJEKTA, POGLEDATI MEDJUNARODNU SUDSKU PRAKSU I NACIN PROCENE ODSTETE ZA SVAKOG RANJENOG I POGINULOG GRADJANA REPUBLIKE SRBIJE, NAUCNOM STUDIJOM UTVRDITI STEPEN ZATROVANOSTI I ZAGADJENOSTI I TRAZITI PRAVNU POMOC NAMA NAKLONJENIH DRZAVA A OD NAPLACENE ODSTETE SVAKOG POSTENO PLATITI ZA SVOJ DOPRINOS, I DA SAD ONO NAJVAZNIJE... prepisati i prevesti italijanski zakon o mafiji i poreklu imovine, proveriti svakog drzavnog sluzbenika od 05.10.2000g. od opstinskog sluzbenika do premijera i svakog nagraditi po zaslugama, oduzeti imovinu, osuditi na dugogodisnje robije i time dati primer naslednicima sta ce im se desiti u slucaju kradje i korupcije. Ako ovo ne uradimo i pare od odstete ce pokrasti i proneveriti glodari koji ce u tom trenutku biti na vlasti a nas ceka jedan dobar gradjanski rat...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u