ЕВО КО СТОЈИ ИЗА ТУЖБЕ ПРОТИВ НАТО-а!

EVO KO STOJI IZA TUŽBE PROTIV NATO-a!

9 juna 2017

 

U toku je formiranje pravnog tima koji će za najkasnije dve godine tužiti 19 država članica NATO-a, koje su, na bilo koji način, učestvovale u bombardovanju Srbije 1999. godine. Kao oštećeni u ovim tužbama, pojaviće se građani Srbije oboleli od raka, za koje mogu da se izvedu čvrsti dokazi da je bolest direktno uzrokovana bombardovanjem.

Osim advokata, u pripremanju tužbi učestvovaće i poznati stručnjaci koji će medicinskom dokumentacijom dokazati vezu između povećanog broja obolelih od karcinoma i korišćenja osiromašenog uranijuma.

Kako je „Blicu“ otkrio Srđan Aleksić, advokat iz Niša koji će se nalaziti na čelu pravnog tima, u svakoj zemlji NATO-a koja je direktno učestvovala u bombardovanju, dale svoje vazdušne snage ili omogućila prolaz aviona Alijanse preko svoje teritorije biće podneta po jedna tužba.

– Moramo da pripremimo 19 tužbi za koje postoje čvrsti dokazi, potkrepljeni medicinskom dokumentacijom, koja će ukazati na uzročnu vezu između povećanog broja obolelih od kancera i korišćenja uranijumske municije – navodi Aleksić i dodaje da se tužbe pripremaju na predlog Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika i uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja.

Tužbom će biti obuhvaćeni i oni koji su nastradali od posledica korišćenja kasetnih bombi, kao i bombardovanja hemijskih i petrohemijskih postrojenja, zbog kojih je velika količina nafte i benzina dospela u zemlju i vazduh.

Podrška advokata iz inostranstva i poznatih stručnjaka

Pravni tim još nije oformljen i svako može da mu priđe na dobrovoljnoj bazi. Za sada je ovaj predlog naišao na prodšku međunarodne asocijacije advokata iz Rusije, zatim pravnika iz Kine i Indije, a saradnja će biti ponuđena advokatima iz EU koji bi iz humanitarnih razloga pristali da učestvuju u pripremanju tužbe.

Osim pravnog, biće oformljen i stručni tim, u kojem će biti angažovani istaknuti naučnici, lekari, onkolozi, a među njima će biti i doktorka Danica Grujičić, kao i poznati toksikolog Radomir Kovačević, koji se godinama bave ovim istraživanjima.

– Sve ovo je na dobrovoljnoj bazi. Advokati će to raditi besplatno. Kako bi se obezbedila sredstva za podnošenje tužbe biće formiran fond u Srpskoj kraljevskoj akademiji naučnika i umetnika u koji će građani Srbije i oni koji žive u dijaspori moći da doniraju novac – ističe Aleksić.

On dodaje da će tužbama u svih 19 zemalja moći da bude utvrđena sudska praksa, koja bi potom bila osnov za druge postupke.

Presuda iz Italije i Velike Britanije budi optimizam

Do sada nije prošla nijedna tužba koje je podnošena iz Srbije protiv država NATO-a. Za slučaj male Milice koja je poginula u bombardovanju nemački sud je odbio tužbeni zahtev. Porodice poginulih radnika RTS-a podnele su tužbu pred italijanskim kasacionim sudom, ali se on proglasio nenadležnim i sada se ova slučaj nalazi pred Međunarodnim sudom u Strazburu.

– Zbog negativnog epiloga ovih slučajeva, moramo da utvrdimo koji su propusti napravljeni, a tužbe na kojima ćemo raditi pripremićemo pažljivo. Trebaće nam godinu do dve da prikupimo potrebne dokaze – kaže Aleksić.

Razlog za optimizam daju ipak dva slučaja. U Italiji je sud osudio državu jer je zaključio da je odgovorna što je poslala 45 karabinjera na KiM, na teritoriju koje je bombardovana osiromašenim uranijom, koji su potom oboleli od kancera. Prema podacima koji su objavljeni u srpskim medijima, Italija mora da isplati ili je isplatila između 200.000 i 1,2 miliona evra po svakom obolelom vojniku.

Prema rečima Aleksića, poznato je i da je jedan vojnik iz Velike Britanije koji je bio u dodiru sa osiromašenim uranijom dobio presudu protvi države, koja je dužna da mu isplati odštetu.

Prema nekim podacima, na teritoriju bivše Jugoslavije bačeno je 15 tona osiromašenog uranijuma, a najviše na jug Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju. Od malignih bolesti u Srbiji svake godine oboli oko 33.000 ljudi. Od 1999. do danas broj obolelih od karcinoma povećao se pet puta.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. Mlax says:

  Uzeti im na sudu 70 milijardi ,vratiti dugove Mmf i Svetskoj Banci,kupiti nuklearno naoruzanje od S.Koreje,podstaci direktnom penzijom svaku majku sa 3 I vise dece I na kraju iscrtati nove granice Srbije sa sve nuklearkama uperenim protiv uzurpatora.

  • iskren says:

   Neverovatno. Bez ikakvog zezanja, ili nipodastavanja. Bolji predlog nikad nisam procitao, svestran, izvodljiv i nama preko potreban. Samo bih kupio od Rusa bombe, a ne od onog...Ovo je strasna istina, i eksplicitno dobar predlog. Skidam kapu...

   • dead Croatia says:

    daću ja i bolji predlog, a taj je da se uđe u ODKB i ne vrati se NIŠTA MMF-u ni bilo kojem poveriocu sa zapada dok nemci,austrijanci i mađari ne vrate SVE dugove a to nije 70 mlrd. nego bar 500. E kad to vrate tada obračunati i pljačku preko stranih banaka i kolko štete je nametnuti sporazum sa EU i SAD izneo para iz zemlje i upropastio radnih mesta, pa i za to tužiti, i to je 200-300 mlrd. Dok to sve ne isplate NIŠTA ne vraćati tim zapadnim lopovima.

 2. Prva linija says:

  IZA OVE TUZBE MORA DA STANE DRZAVA SRBIJA SA SVIM SVOJIM RESURSIMA. IZRACUNATI TRZISNU VREDNOST SVAKOG PORUSENOG I UNISTENOG OBJEKTA, POGLEDATI MEDJUNARODNU SUDSKU PRAKSU I NACIN PROCENE ODSTETE ZA SVAKOG RANJENOG I POGINULOG GRADJANA REPUBLIKE SRBIJE, NAUCNOM STUDIJOM UTVRDITI STEPEN ZATROVANOSTI I ZAGADJENOSTI I TRAZITI PRAVNU POMOC NAMA NAKLONJENIH DRZAVA A OD NAPLACENE ODSTETE SVAKOG POSTENO PLATITI ZA SVOJ DOPRINOS, I DA SAD ONO NAJVAZNIJE... prepisati i prevesti italijanski zakon o mafiji i poreklu imovine, proveriti svakog drzavnog sluzbenika od 05.10.2000g. od opstinskog sluzbenika do premijera i svakog nagraditi po zaslugama, oduzeti imovinu, osuditi na dugogodisnje robije i time dati primer naslednicima sta ce im se desiti u slucaju kradje i korupcije. Ako ovo ne uradimo i pare od odstete ce pokrasti i proneveriti glodari koji ce u tom trenutku biti na vlasti a nas ceka jedan dobar gradjanski rat...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *