ЕВО КО СУ АМЕРИКАНЦИ КОЈИ СУ ПОКУШАЛИ ДА УБИЈУ МАДУРА! Вођа ове плаћеничке војске себе пореди са Александром Великим

ЕВО КО СУ АМЕРИКАНЦИ КОЈИ СУ ПОКУШАЛИ ДА УБИЈУ МАДУРА! Вођа ове плаћеничке војске себе пореди са Александром Великим

10 маја 2020

Бивши припадник америчких „зелених беретки“ Џордан Гудро преузео је одоворност за неуспели напад за који се тврди да је за циљ имао свргавање председник Венецуеле Николаса Мадура, а током којег је, како наводе власти те земље, убијено осам људи. Гудро је оснивач компаније за приватно обезбеђење зване „Silvercorp USA“, а тврди да је све осмишљено у сарадњи са лидером венецуеланске опозиције Хуаном Гваидом.

Међутим, прича о Гудроу је прилично бизарна и изазива више нових питања него што даје одговора.У недељу, 3. маја 2020. године, Гудро је преко друштвених мрежа потврдио да је необичан покушај инфилтрирања у Венецуелу са тимом војника из иностранства (а касније и два америчка држављана) у безнадежној мисији рушења владе председника Мадура, била његова замисао. И чак је и таговао америчког председника Доналда Трампа у посту на Твитеру.

Америчка влада је негирала да има везе са нападом.

До тренутка када је видео први пут објављен на Твитеру, осам Гудрових људи је било мртво, а двојица заробљених на чамцу на којем су их на мору пресреле венецуеланске власти.

Други чамац који је такође био на путу за Венецуелу, такође је сутрадан пресретнут, што је резултирало хватањем још осам Гудроових људи, укључујући два америчка држављана. Током периода од 48 сати, почевши од 3. маја ујутро, Гудрова компанија „Силверцорп УСА“, која се очигледно нада да постане приватна војска плаћеника, доспела је у светске медије због неуспешне мисије, открива истрага „Белингкета“.

Дезертери из Венецуеле

Гудроово име појавило се у вези с Венецуелом 1. маја, у чланку који је објавио АП. У чланку се наводи Гудроово учешће у шеми за подизање плаћеничке војске с Кливером Алкалом, бившим главним генералом у венецуеланској војсци и доживотним присталицом бившег председника Уга Чавеса. Алкала је од 2018. живео у егзилу у Колумбији. Гудро и Алкала су тренирали групу венецуеланских дезертера и од њх правили војску.

У чланку се објашњава да би циљ војске био да се инфилтрира у Венецуелу и распали побуну која би срушила Мадура са власти.

Каракас био свестан њиховог наума

Чланак приказује Гудроа, бившег оперативца специјалних снага америчке војске и троструког добитника Бронзане звезде, као неупућеног предузетника који је видео прилику да заради пуно новца за „Silvercorp USA“, своју приватну компанију за обезбеђење, потписивањем уговора са венецуеланском опозицијом за обуку Алкалиних људи.

Ипак, посредници опозиционог лидера Гваида су увидели да то неће бити добро, па су прекинули контакт с њим, а неки који су познавали Гудроа у Колумбији рекли су да му да се „увалио преко главе“.

Постоје докази да је венецуеланска влада била свесна покушаја пуча већ 24. марта, али чак и да нису, сазнали би за њу у чланку 1. маја. А како је Алкала био у притвору у САД због оптужби за кријумчарење дроге од краја марта, никако није било препоручљиво да Гудро крене у акцију. Међутим, он је то ипак учинио.

Неуспели напад

У раним јутарњим часовима недеље, 3. маја, на Твитеру су почели да се појављују извештаји о војним активностима на мору крај обале Макутоа, малог града на обали Венецуеле, северно од Каракаса. У једном видеу снимљеном пре изласка сунца, види се нешто што личи на полицијска пловила на мору. То подручје надлетали су хеликоптери и могли су да се чују пуцњеви.

Убрзо након 7:30 ујутро, министар унутрашњих послова Нестор Реверол је јавност обавестио да су „терористички плаћеници“ покушали „поморску инвазију“ на ту земљу и да су дошли из Колумбије.

Затим је објављена вест о ухапшеним и убијеним држављанима Колумбије и заробљеним Американцима Луком Денманом и Аираном Беријем.

Није добио паре од Гваида

Многи нису одмах поверовали, ипак Каракас често окривљује колумбијске власти за своје проблеме, али је онда сам Гудро објавио видео о томе, које су пренели венецуелански медији, а на којем он заједно са једним Колумбијцем Хавијером Нијетом преузима одговорност за мсиији и штавише, најавио је нове.

Венецуелански медији су објавили и уговор који је он наводно потписао са Гваидом.

Убрзо након тога, Гудроа је интервјуисан за сајт „Factores de Poder“. У бизарном интервјуу Гудро је рекао да је, упркос томе што је потписао уговор с Гваидом, венецуеланска „опозиција нам је много више наудила него што су нам помогли“, јер му никада нису платили.

Гудро је рекао да му опозиција није платила 1,5 милиона долара колико је тражио, али да је ипак одлучио да настави да им пружа услуге своје компаније, јер је „борац за слободу“ и „то је оно (борци за слободу) раде“.

Упитан зашто није покушао копненим путем преко колумбијско-венецуеланске границе да се инфилтрира, него је ишао преко мора, он је одговорио: „Да ли сте упознати са Александром Великим? Битка код Гаугамеле. Био је потпуно бројчано надјачан. Погодио је непријатеља у срце, и победио“.

На крају је рекао да у земљи има још његових „ћелија“ и да је операција и даље у току.

А какве везе има Трамп са свим тим

Двојица заробљених Американаца су, према речима једног од заробљених Колумбијаца, рекли да раде за „шефа безбедности Доналда Трампа“. То је, пак, мало вероватно.

Гудроова фирма “ Silvercorp USA“, основана је у марту 2018. на Флориди, само неколико недеља након пуцњаве у школи у Паркланду, у којој је погинуло 17 особа, а још 17 рањено.

Први Инстаграм постови његове фирме показују бизарну монтажу школских пуцњава, након чега Гудро прича о томе како „Силверцорп“ пружа обуку за полицајце и наставнике да реагују на активне стрелце у школама. Касније је “ Silvercorp USA“ проширио своје амбиције на „инфилтрирање противтерористичких агената у школе прерушене у учитеље“, па је слао „приватно обезбеђење“ у Порторико након урагана „Марија“ и наводно радио као обезбеђење на некимТрамповим митинзима.

Трамп је познат по коришћењу приватног обезбеђења за себе и током својих митинга, а “ Silvercorp USA“ је вероватно био уговорен за митинг у Шарлоту. Ипак, све ово не значи да је Гудро део Тајне службе.

(Блиц)

KOMENTARI3 коментара

  1. Gardista says:

    Cudno, pobijeni Kolumbijci a Americko smece ostalo. Sto i njih nisu koknuli posle izvestaja i cao. Ma sve neke namestaljke, gde ode ovaj svet.

  2. petrovgrad says:

    DOBILI METAK U GLAVU. MISIJA ZAVRŠENA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u