ЕВО КО СУ АМЕРИКАНЦИ КОЈИ СУ ПОКУШАЛИ ДА УБИЈУ МАДУРА! Вођа ове плаћеничке војске себе пореди са Александром Великим

EVO KO SU AMERIKANCI KOJI SU POKUŠALI DA UBIJU MADURA! Vođa ove plaćeničke vojske sebe poredi sa Aleksandrom Velikim

10 maja 2020

Bivši pripadnik američkih „zelenih beretki“ Džordan Gudro preuzeo je odovornost za neuspeli napad za koji se tvrdi da je za cilj imao svrgavanje predsednik Venecuele Nikolasa Madura, a tokom kojeg je, kako navode vlasti te zemlje, ubijeno osam ljudi. Gudro je osnivač kompanije za privatno obezbeđenje zvane „Silvercorp USA“, a tvrdi da je sve osmišljeno u saradnji sa liderom venecuelanske opozicije Huanom Gvaidom.

Međutim, priča o Gudrou je prilično bizarna i izaziva više novih pitanja nego što daje odgovora.U nedelju, 3. maja 2020. godine, Gudro je preko društvenih mreža potvrdio da je neobičan pokušaj infiltriranja u Venecuelu sa timom vojnika iz inostranstva (a kasnije i dva američka državljana) u beznadežnoj misiji rušenja vlade predsednika Madura, bila njegova zamisao. I čak je i tagovao američkog predsednika Donalda Trampa u postu na Tviteru.

Američka vlada je negirala da ima veze sa napadom.

Do trenutka kada je video prvi put objavljen na Tviteru, osam Gudrovih ljudi je bilo mrtvo, a dvojica zarobljenih na čamcu na kojem su ih na moru presrele venecuelanske vlasti.

Drugi čamac koji je takođe bio na putu za Venecuelu, takođe je sutradan presretnut, što je rezultiralo hvatanjem još osam Gudroovih ljudi, uključujući dva američka državljana. Tokom perioda od 48 sati, počevši od 3. maja ujutro, Gudrova kompanija „Silvercorp USA“, koja se očigledno nada da postane privatna vojska plaćenika, dospela je u svetske medije zbog neuspešne misije, otkriva istraga „Belingketa“.

Dezerteri iz Venecuele

Gudroovo ime pojavilo se u vezi s Venecuelom 1. maja, u članku koji je objavio AP. U članku se navodi Gudroovo učešće u šemi za podizanje plaćeničke vojske s Kliverom Alkalom, bivšim glavnim generalom u venecuelanskoj vojsci i doživotnim pristalicom bivšeg predsednika Uga Čavesa. Alkala je od 2018. živeo u egzilu u Kolumbiji. Gudro i Alkala su trenirali grupu venecuelanskih dezertera i od njh pravili vojsku.

U članku se objašnjava da bi cilj vojske bio da se infiltrira u Venecuelu i raspali pobunu koja bi srušila Madura sa vlasti.

Karakas bio svestan njihovog nauma

Članak prikazuje Gudroa, bivšeg operativca specijalnih snaga američke vojske i trostrukog dobitnika Bronzane zvezde, kao neupućenog preduzetnika koji je video priliku da zaradi puno novca za „Silvercorp USA“, svoju privatnu kompaniju za obezbeđenje, potpisivanjem ugovora sa venecuelanskom opozicijom za obuku Alkalinih ljudi.

Ipak, posrednici opozicionog lidera Gvaida su uvideli da to neće biti dobro, pa su prekinuli kontakt s njim, a neki koji su poznavali Gudroa u Kolumbiji rekli su da mu da se „uvalio preko glave“.

Postoje dokazi da je venecuelanska vlada bila svesna pokušaja puča već 24. marta, ali čak i da nisu, saznali bi za nju u članku 1. maja. A kako je Alkala bio u pritvoru u SAD zbog optužbi za krijumčarenje droge od kraja marta, nikako nije bilo preporučljivo da Gudro krene u akciju. Međutim, on je to ipak učinio.

Neuspeli napad

U ranim jutarnjim časovima nedelje, 3. maja, na Tviteru su počeli da se pojavljuju izveštaji o vojnim aktivnostima na moru kraj obale Makutoa, malog grada na obali Venecuele, severno od Karakasa. U jednom videu snimljenom pre izlaska sunca, vidi se nešto što liči na policijska plovila na moru. To područje nadletali su helikopteri i mogli su da se čuju pucnjevi.

Ubrzo nakon 7:30 ujutro, ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol je javnost obavestio da su „teroristički plaćenici“ pokušali „pomorsku invaziju“ na tu zemlju i da su došli iz Kolumbije.

Zatim je objavljena vest o uhapšenim i ubijenim državljanima Kolumbije i zarobljenim Amerikancima Lukom Denmanom i Airanom Berijem.

Nije dobio pare od Gvaida

Mnogi nisu odmah poverovali, ipak Karakas često okrivljuje kolumbijske vlasti za svoje probleme, ali je onda sam Gudro objavio video o tome, koje su preneli venecuelanski mediji, a na kojem on zajedno sa jednim Kolumbijcem Havijerom Nijetom preuzima odgovornost za msiiji i štaviše, najavio je nove.

Venecuelanski mediji su objavili i ugovor koji je on navodno potpisao sa Gvaidom.

Ubrzo nakon toga, Gudroa je intervjuisan za sajt „Factores de Poder“. U bizarnom intervjuu Gudro je rekao da je, uprkos tome što je potpisao ugovor s Gvaidom, venecuelanska „opozicija nam je mnogo više naudila nego što su nam pomogli“, jer mu nikada nisu platili.

Gudro je rekao da mu opozicija nije platila 1,5 miliona dolara koliko je tražio, ali da je ipak odlučio da nastavi da im pruža usluge svoje kompanije, jer je „borac za slobodu“ i „to je ono (borci za slobodu) rade“.

Upitan zašto nije pokušao kopnenim putem preko kolumbijsko-venecuelanske granice da se infiltrira, nego je išao preko mora, on je odgovorio: „Da li ste upoznati sa Aleksandrom Velikim? Bitka kod Gaugamele. Bio je potpuno brojčano nadjačan. Pogodio je neprijatelja u srce, i pobedio“.

Na kraju je rekao da u zemlji ima još njegovih „ćelija“ i da je operacija i dalje u toku.

A kakve veze ima Tramp sa svim tim

Dvojica zarobljenih Amerikanaca su, prema rečima jednog od zarobljenih Kolumbijaca, rekli da rade za „šefa bezbednosti Donalda Trampa“. To je, pak, malo verovatno.

Gudroova firma “ Silvercorp USA“, osnovana je u martu 2018. na Floridi, samo nekoliko nedelja nakon pucnjave u školi u Parklandu, u kojoj je poginulo 17 osoba, a još 17 ranjeno.

Prvi Instagram postovi njegove firme pokazuju bizarnu montažu školskih pucnjava, nakon čega Gudro priča o tome kako „Silvercorp“ pruža obuku za policajce i nastavnike da reaguju na aktivne strelce u školama. Kasnije je “ Silvercorp USA“ proširio svoje ambicije na „infiltriranje protivterorističkih agenata u škole prerušene u učitelje“, pa je slao „privatno obezbeđenje“ u Portoriko nakon uragana „Marija“ i navodno radio kao obezbeđenje na nekimTrampovim mitinzima.

Tramp je poznat po korišćenju privatnog obezbeđenja za sebe i tokom svojih mitinga, a “ Silvercorp USA“ je verovatno bio ugovoren za miting u Šarlotu. Ipak, sve ovo ne znači da je Gudro deo Tajne službe.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gardista says:

    Cudno, pobijeni Kolumbijci a Americko smece ostalo. Sto i njih nisu koknuli posle izvestaja i cao. Ma sve neke namestaljke, gde ode ovaj svet.

  2. petrovgrad says:

    DOBILI METAK U GLAVU. MISIJA ZAVRŠENA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *