Evo ko su bili pravi „Otpisani“!

Evo ko su bili pravi „Otpisani“!

20 oktobra 2014

dru-oslobodjenje_620x0Crni ministarski “mercedes” kretao se Avalskim drumom prema Beogradu. Mimoilazio se sa kolonama nemačkih kamiona koje su se raspoređivale na položaje ispred Beograda. Nemci su se grupisali za odbranu grada. Bio je septembar 1944. godine. Spremala se Operacija “Beograd”.

Automobil je zaustavljen pred gvozdenom rampom na Trošarini, u to vreme granici Beograda. U kolima su sedela četvorica. Jedan od njih, obučen u fino odelo, sa šeširom na glavi, izvukao je dokumenta i pokazao ih policiji. Legitimacija je glasila na jednog od ministara Nedićeve vlade. Policajac se učtivo naklonio i naredio da se rampa podigne i propusti automobil.

Nije ni slutio da je upravo propustio četvoricu jugoslovenskih ilegalaca koji su krenuli u Beograd da unesu radio-stanicu i počnu sa pripremama terena za očekivanu ofanzivu NOVJ i Crvene armije koji su uveliko pripremali Operaciju “Beograd”.

“Ministar” je zapravo bio major Miloš Vučković. Sa njim su bili vojni radio-telegrafista Miodrag Mića Mirović i dvojica beogradskih ilegalaca, braća Sava i Žika Anđelković. Major Vučković je takođe bio Beograđanin, a u partizane je otišao u leto 1941. godine kao bivši vojni muzičar. “Mercedes” kojim su se dovezli bio je zaplenjen od nedićevaca, a dokumenta su pripadala zarobljenom ministru kvislinške vlade dr Đoniću. Civilno odelo Vučković je dobio od Draže Markovića, tada sekretara okružnog komiteta KPJ.

Nakon što su uspešno obmanuli nemačku policiju, Vučković je uspeo da do kraja obavi svoj obaveštajni zadatak – prikupio je tražene podatke i preko radio-stanice ih dostavio štabu Prvog proleterskog korpusa.

Legendarna scena sa početka teksta kasnije je ovekovečena je u seriji “Otpisani”. Njeni junaci bili su deo ekipe koja je krišom ušla u Beograd u poslednjim danima okupacije. Zadatak ovih junaka, pravih “otpisanih”, bio je da pripreme uslove da bi oslobađanje Beograd prošlo sa što manje žrtava i razaranja. Mapirali su nemačke položaje, vršili diverzije da bi sprečili naciste da unište zgrade prilikom povlačenja, obučavali građane da rukuju oružjem kako bi mogli da se pridruže oslobodiocima kada prodru u grad.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *