ЕВО КО СУ ШИПТАРИ КОЈИ СУ УПАЛИ НА СЕВЕР КОСОВА и ево ко их финансира

EVO KO SU ŠIPTARI KOJI SU UPALI NA SEVER KOSOVA i evo ko ih finansira

8 decembra 2018

Tokom upada pripadnika ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice u Južnoj Kosovskoj Mitrovici viđeni i pripadnici malo poznate specijalne jedinice FIT.Koja je to jedinica FIT o kojoj se malo zna u srpskoj javnosti i zašto su oni uključeni u ove specijalne i iznenadne akcije na KiM?

– Jedinica FIT je elitna formacija, trenirali su je i obučili Britanci i Amerikanci, ima do 120 pripadnika, ali veoma dobro obučenih, utreniranih i naoružanih, tako da je evidentno da ta jedinica verovatno treba da preraste u vojnu jedinicu, kada formiraju tzv. oružane snage — vojsku Kosova. Na osnovu pokreta tih jedinica bilo je jasno da su moguće njihove nasilne akcije na Severu – kaže šef Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Jedinica, danas poznata pod imenom FIT, specijalna je policijska jedinica KPS-a formirana 2003. godine. U početku je bila poput sličnih SVAT jedinica iz sveta — dva tima po 15 pripadnika obučavana od strane dva američka instruktora. Dve godine kasnije sprovedena je selekcija i odabrano 18 pripravnika među stotinama volontera koji su hteli da budu prva generacija te elitne jedinice. Evidentno je da su njeni pripadnici opremljeni bolje od onih koji čine jedinice ROSU.

– I jedni i drugi su dobro naoružani, osposobljeni za akcije razbijanja demonstracija. Imaju veliku vatrenu moć. Imaju uglavnom naoružanje sa Zapada koje su dobili kao donaciju, dobili su i borbena vozila, od Amerike i Turske. Formirali su im centre za obuku, a nemački pripadnici Kfora planiraju da im ostave opremu, kad se budu povukli. U principu, oni su tvorevina onih zapadnih zemalja koje Kosovo priznaju kao nekakvu državu. Mislim da se to sve odvija pod patronatom NATO-a – kaže on.

Drecun dodaje da se radi o formiranju klasične vojne specijalne jedinice koja je maskirana kao policijska. Zapadne zemlje tretiraju Kosovo kao državu, insistiraju da u skladu sa takvim stavom imaju pravo da pomažu formiranje, obuku i naoružavanje tih specijalnih jedinica i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, podseća Drecun, ali ukazuje da na to nemaju prava.

– To je nezakonito delovanje, zato što je protivno Rezoluciji 1244, ali vodeće zapadne države se tako ponašaju, priznale su Kosovo i to nije ništa novo, to se odvija godinama i takvo delovanje će se nastaviti. Oni se pravdaju da jačaju kapacitete policije da navodno može da se bori protiv organizovanog kriminala i radikalnog islamističkog terorizma, a zapravo vidimo da ih prvenstveno osposobljavaju za eventualno delovanje prema srpskom narodu, posebno na Severu – ocenjuje Drecun u razgovoru za Sputnjik.

(Informer)

KOMENTARI4 komentara

 1. majkic@gerkease.ch says:

  Šta znači oni koji nisu priznali Kosovo imaju pravo da isporuče Srbiji najmodernije oružje za odbranu svog nacionalnog i teritorijalnog integriteta !??? I ovi koji su priznali KiM, mogu da brane albance, ovi koji nisu, mogu da brane Srbiju ! Logično !!!

  • Miraš says:

   Takvim isporukama oružja oni koji nisu priznali nezavisnost Kosova formirali bi novo žarište na Balkanu, konkretno na Kosovu. To im ipak nije cilj. Jeste nešto sporije rešenje za civile, ali je bolji put da se u skladu sa Rezolucijom 1244 postavi pitanje ispravnosti rada misije UN na Kosovu - te natovske misije. Ako ne zaustave formiranje vojske Kosova Natovce mogu i treba da pošalju kući, a uvesti druge vojne snage u sastav misije UN.

  • Miraš says:

   Zatim KFOR tačnije NATO na Kosovu koliko sme da bude nesposoban te da se destabilizacija situacije odvija u njihovom prisustvu, a u to spada i vojno osvajanje severa Kosova? Srbija je za NATO još uvek nedovršena priča, enigma jer ona još uvek može značajnije da se okrene ka Rusiji i Kini, a oni NATO su sa svoje strane radili godinama na popravljanju odnosa i sticanju poverenja. Eventualno divljaštvo na severu Kosova sav taj trud NATO-a i posebno njihove ambicije u pogledu Srbije - bacilo bi u vodu. Kako bi posle toga SAD i druge NATO države dobile saglasnost za učešće u budućim vojnim misijama i to u delovima sveta koji su Zapadu puno važniji od Kosova? Ne isplati im se da zbog severa Kosova koji najviše žulja šiptarske lidere da p izgube poverenje za učešće u konačnim rešenjima za Irak, Siriju, itd. Bliski Istok je puno važniji od Balkana.

 2. DonDon says:

  Daj bre nasi da se pojave bar sa prackama da vidis kako beze ovi indusi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *