Ево које месо смете да једете!

Evo koje meso smete da jedete!

27 oktobra 2015

sveze_meso 56Kancerogene su samo mesne prerađevine industrijskog porekla, ne i suvo meso koje se suši u kućnoj radinosti.

Upozorenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da mesne prerađevine izazivaju rak, ne treba, naime, shvatiti bukvalno, odnosno da je svo meso kancerogeno. Istraživanje SZO, tačnije njihove agencije za istraživanje kancera (IARS), odnosi se, naime, samo na mesne prerađevine kao što su viršle, paštete, šunke, kobasice i ostale proizvode industrijskog porekla.

Osnovni razlog za to jeste što, u njima u stvari, ima najmanje mesa, a najviše hemije, tačnije veštačkih aditiva, konzervanasa, emulgatora, pojačivača ukusa, boje i mirisa i drugih dodataka, koji se u toku prerade stvaljaju zarad oblika i boljeg ukusa.

To praktično znači da suvo meso koje ste sami sušili, kao i slanina iz domaće, kućne radinosti, nije kancerogena, osim ako i u njih ne ubacujete dodatke koje koriste mesne industrije. Takođe, ne treba da se odreknete ni šnicle, bilo da je ona svinjska, goveđa ili teleća, s obzirom na to da crveno meso nije stavljeno na crnu listu na kojoj su mesne prerađevine.

Pročitajte još:

NEMAČKI NOBELOVAC: Rak dolazi iz govedine i kravljeg mleka!

GMO se masovno uvozi u Srbiju kao i meso životinja koje su hranjene genetski modifikovanom sojom

Redovni profesor Medicinskog fakulteta higijenolog Goran Belojević objašnjava da meso samo po sebi nije opasno, ali može biti opasno ono što se nađe u njemu, a to su upravo aditivi i konzervansi.

– Aditive organizam prepoznaje kao strano telo i tako i reaguje. To strano telo može da izazove i velike probleme i u genomu, odnosno genetskom materijalu, i da izazove nagli rast ćelija, što je u stvari rak – objašnjava prof. Belojević.

On ističe da je meso neophodna namirnica koja se mora jesti zbog belančevina i gvožđa.

– Ali, kada se proizvodi hrana za stotine hiljada ljudi, postoji druga logika, nego kada neko proizvodi hranu za sebe iz svoje bašte ili svog dvorišta. Dodaju se konzervansi, jer meso mora što duže da se održi – rekao je Belojević za RTS.

(Telegraf, RTS)

KOMENTARI3 komentara

  1. Radikal says:

    Dolaze na snagu dEU zakoni, pa necete ni smeti za sebe da drzite... Samo bezbolno klanje svinja ce da kosta mnogo jer morace neko ovlascen to da radi (ko ima vezu il milione). Svom snagom u EU integracije!

  2. Milutin says:

    Kancerogene su samo mesne prerađevine industrijskog porekla, ne i suvo meso koje se suši u kućnoj radinosti. .... agencije za istraživanje kancera (IARS), odnosi se, naime, samo na mesne prerađevine kao što su viršle, paštete, šunke, kobasice i ostale proizvode industrijskog porekla. //////////// u americkom hamburgeru ima, oko nekih 90% vode, sve sa pomenutim dodacima....

  3. Milutin says:

    Water content by weight ranged from 37.7% to 62.4% (mean, 49%). Meat content in the hamburgers ranged from 2.1% to 14.8% https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1092913408000622?np=y

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *