ЕВО КОЈЕ ОРУЖЈЕ СРБИЈА МОЖЕ ДА КУПИ ОД ИЗРАЕЛА

ЕВО КОЈЕ ОРУЖЈЕ СРБИЈА МОЖЕ ДА КУПИ ОД ИЗРАЕЛА

2 марта 2020

Србија има довољно новца да купи наоружање од Израела, а гледано из угла спољне политике, важно је да та набавка буде вредна. На менију који нуди Израел Србија ће сигурно пронаћи нешто што јој треба, каже за Спутњик војни аналитичар Александар Радић и посебно издваја ракетни систем Спајк.

Србија намерава да купи оружје од Израела, изјавио је Александар Вучић у интервјуу „Џерузалем посту“. Председник Србије је током учешћа на конференцији Америчко-израелског савета за јавне послове у Вашингтону истакао да неће бити реч о малој испоруци оружја.Оружје које можемо да купимо од Израела

На питање о каквом наоружању би могло да се ради војни аналитичар Александар Радић каже да пре свега треба рећи да је у спољној политици коју Србија води набавка наоружања и војне опреме заправо средство за долазак до референци. Као војно неутрални, морамо да направимо чвршћу спољнополитичку везу са многим земљама, а најбоље је од те земље купити наоружање, каже Радић и додаје да је поред набавки из Русије, последњих година актуелна и куповина Ербасових хеликоптера за војску и полицију, али да се Србија на томе није и неће зауставити.

„Купљено је и белгијско оружје, аутоматске пушке и пушкомитраљези, потписани су уговори са Кином за беспилотне летелице и трансфер технологије за беспилотне летелице српске производње. Са француском индустријом договорена је сарадња у модернизацији српских борбених система, купљене су противавионске ракете“, подсећа Радић.

Он истиче да Србија има новац за куповину наоружања из Израела. Према његовим речима, у наредне три године на располагању за набавку наоружања и војне опреме и модернизацију је више од 530 милиона евра буџетских средстава. С тим што постоји могућност да се ребалансом буџета обезбеде додатна средства. „То је озбиљан новац за Србију, али и у односу на регионална издвајања“, каже он.

Када погледамо листу онога што Израел прави и онога што би Србији требало, Радић сматра да би вероватно најбоље било купити противоклопни ракетни систем Спајк. Реч је о средству које користе бројне земље, а многе га управо траже. Радић објашњава зашто:

„Ефикасно је, постоји у више модела са високим нивоом унификације и заједничких делова, од преносног против окопног средства, до оног које се налази на оклопном возилу. Могуће је замислити да се користи на Лазару 3. Израел нуди и средства за електронско извиђање и противелектронска дејства, ту имају традиционално снажне референце. Наше обавештајно – безбедносне службе су од њих куповале специфична средства, а то би привукло и пажњу јавности, јер је реч о средствима која омогућавају прислушкивање комуникација“, објашњава он.

Шанса за модернизацију наоружања

У трећу категорију средстава које би Србија могла да купи могу да се ставе осматрачки радари. Средства ПВО су озбиљан извозни артикл Израела, али с обзиром да је управо купљен систем Панцир С1, а било је најава сличног аранжмана са Кином, Радић каже да ћемо видети да ли и на том пољу постоји нека амбиција наше државе.

„Израелци традиционално добро продају и беспилотне летелице. Тренутно је активан уговор са Кинезима, очекује се долазак тих летелица, тако да, можда то сада није приоритет, али у овом тренутку једина летелица коју користи Србија је Орбитер 2, кратког домета, европске је производње. За Израел је специфична и модернизација напружања и војне опреме. Они су увек правили за друге земље пакете за модернизацију авиона, хеликоптера, тенкова, борбених возила пешадије. У тој области у Србији се много ради“, каже наш саговорник.

Он додаје да би водећи задатак у евентуалном пројектовању модернизације имао Војно технички институт, али да не треба заборавити да он мора да тражи ослонац у страној технолгији, јер домаћа ове врсте не постоји.

„Ако уговоре који се потписују гледамо из угла спољне политике, онда је важно то што је председник рекао – да те набавке вредносно буду релевантне, мање је важно која ће средства бити купљена, на менију који нуде Израелци, Србија ће сигурно пронаћи нешто што јој треба“, закључује Александар Радић у разговору за Спутњик.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. marinko says:

  srbi kupuju oruzije od putina od evreja a navezli punu srbiju nema vise dase stavi i parkira nema mesta ni prostora , zato dolaze emigranti u srbiju i ulaze u kuce sami niko ih ne zaustavlja granice prazne nide vojnika nema ni uvoznog mudernog oruda ruskog sve u svemu istoruja lepo pise SRBI SU LUD NAROD///

 2. Miki says:

  Nas od Izraela treba da jedino interesuje samo AB radi odvraćanja i ništa više. Za nabrojano šarenilo oružja i njegovih rezervnih delova moraće cela Srbija da ide po celom svetu,pa neznam ko će ostati na pragu domovine. Nakon svega toga uveženog iz celog sveta najveći profit će ipak imati kinesko smederevska čeličana koja će plaćati za kilo 20 dinara.

 3. Duh proroštva says:

  Bravo, a cena je da se i mi premetnemo u neki IDLIB ili ISIS, pa da vojujemo za Izrael, novi svetski poredak da bi se na kraju u Jerusalimu na brdu Morija zacario sam Sotona. Slušajte želju Izraela i Amerike pa ćete sa đavolom saditi tikve. Biti prijatelj, sećati se na stradanja sa braćom jevrejima i braćom romima, lepo je za pravoslavnog srbina i poturiti se Americi, sve je to lepo ali do zla pogubno kada uzmete i njihovo oružje. Jer su i dolari u našim rukama njihovi i oružje takođe pa i mi postajemo obavezni da im služimu. De bre Srbine! Osvesti se.

 4. Duh proroštva says:

  Za šta će Vučiću bespilotne izraelske letelice sa noćnim navođenjem? Da gađa Tačija i Haradinaja u zadnjicu?

  • Duh proroštva says:

   Bolje bi mu bilo da se ipak zadrži samo na molitvama postradalim Srbima, Jevrejima i Romima na onim mestima na kojima se zna da su stradali. To će biti mnogo jeftinije i spašćemo se od Lukavog.

 5. Rale says:

  Daj nešto kupite i od Somalije. Što šarenije, to manje vojska ,a više cirkus ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u