ЕВО КОЈЕ РАКЕТЕ КОРИСТЕ ХАМАС И ИЗРАЕЛ: Ракете од 500 евра разбијају „ГВОЗДЕНУ КУПОЛУ“

ЕВО КОЈЕ РАКЕТЕ КОРИСТЕ ХАМАС И ИЗРАЕЛ: Ракете од 500 евра разбијају „ГВОЗДЕНУ КУПОЛУ“

13 маја 2021

Више од хиљаду ракета испаљено је са положаја Хамаса на Израел, саопштила је израелска војска, додајући да је систем „Гвоздена купола“ успешно пресрео између 85 и 90 одсто. Ракете „касам“ које испаљује Хамас и „Гвоздена купола“ два су главна оружја која се најчешће спомињу у сукобу Израела и Палестинаца.Та два оружја дијаметрално су супротна – са једне стране једноставна и јефтина ракета, готово кућне израде, а са друге савремени ПВО систем, који се сматра једним од најбољих на свету.

Шта је ракета „касам“ којом Палестинци гађају Израел

Метална цев напуњена експлозивом у најкраћем је опис ракете „касам“. Производе се од 2001. године и у почетку су имале домет од три до четири километра. Међутим, у међувремену су унапређене тако да могу да добаце и више од 100 километара, наводи „Вашингтон пост“.

Цена једне ракете „касам“ је од 500 евра па навише, будући да се за њену израду користи вештачко ђубриво, експлозив и други приручни материјали, док је цена једног пресретача испаљеног из „Гвоздене куполе“ 80.000 долара, тврде израелски медији.

Овакве ракете које могу имати кратак домет проблем су за „Гвоздену куполу“, јер је тај ПВО систем мање ефикасан код ракета испаљених са удаљености мање од три километра. Он може да их за време лета детектује, али не успе да уништи ракету, јер је време потребно за уочавање и стизање пресретача до ракете веће него што је ракети потребно да прелети три километра.

​Хамас може да има и на десетине хиљада оваквих ракета, које су, упркос једноставности и одсуству система за навођење, велики проблем за израелски ПВО због ниских трошкова израде и могућности да се веома брзо и једноставно направе.

Шта је „Гвоздена купола“

Израелски ПВО систем „Гвоздена купола“ користи се од 2011. године и дизајниран је да пресреће ракете и гранате испаљене из појаса Газе. Може да пресреће мете краћег домета, али и мете средњег и дугог домета, као што су ракете, дронови, авиони…

Овај систем ослања се на радаре који анализирају да ли је долазећа ракета претња за насељена места или важну инфраструктуру, на које се онда испаљује пресретач.

Пресретачи могу да буду испаљени из покретних или статичних јединица, детонирају долазећу ракету у ваздуху, где она експлодира пре него што падне на земљу.

Како је раније за Спутњик рекао руски војни аналитичар и пуковник у пензији Михаил Ходарјонок, „Гвоздена купола“ пре свега штити од тактичких ракета Палестинаца.

„Са таквом брзином, са таквом временском реакцијом на циљеве, то је вероватно најбољи систем противракетне одбране који је већ показао своју високу ефикасност“, рекао је Ходарјонок.

Професор београдског Машинског факултета Момчило Милиновић казао је раније за Спутњик како је Израел „империја по знању равна Русији у противваздушној одбрани у ендоатмосферским условима, чак и у егзоатмосферским, у доњим слојевима јоносфере. Њихови системи су равни руским. Челична купола, Стрела 1, Стрела 2, Стрела 3, Давидова праћка“, каже Милиновић.

Иако израелска војска тврди да је успешност „Гвоздене куполе“ између 80 и 90 одсто, неки стручњаци то оспоравају, те да су се Хамас и Исламски џихад, који испаљују ракете из Газе, прилагодили том систему.

KOMENTARI5 коментара

 1. mister x says:

  milinovic je alkoholicar,vise nista ne zna o stvarima koje je nekad predavao !a kupola nije prebacila 50%!

  • Žarko says:

   A mister x je napravio nešto?!!

 2. Риста says:

  Пола истине је лаж. Дакле, док не прочитам колико је погинуло Израелаца, сматраћу да Палестинци то раде по захтеву Израела а као провокацију Ирану. Из неких разлога деструктивно тајне провенијенције. Ето, почео сам да употребљавам високо образовно литералне речи као и сваки високо колатерално образован чоек, јер ми досадило да ме називају идиотом па се јако секирам. Додуше ја немам појма шта значи тај фантастичан склоп речи, али ми се свиђа а то и јесте основа оне мудрости - како звучати здраво јако паметан...али мудрости се не сећам. Комифо, јел тако. Толико о мојој реакцији на једнострани једностраначки чланак. Диктатура на вестима.

  • persida says:

   A sta si ocekivao, da gladni Palestinci koji nemaju ni pracke napadnu Izrael? Hvala bogu da je vest manipulisana od strane jevrejskih medija. Niko nikada nije napao Izraael. Oni se samonapadaju da bi imali izgovor za vec planirane vojne operacije. Ali glupi goji to nece shvatiti ni za sledecih hiljadu godina. Ostaje im samo da se cude.

   • Gojina Maja says:

    Bitno je da sruše Al Aksu na brdu morija i da naprave poslednji hram bogu u kojem će se zacariti sotona, zatim počinju dani posletka pred dolazak pravednog carstva Božijeg kada će svako od nas primiti po delima svojim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u