ЕВО КОЈИ ПОСАО ЋЕ ДА ОБАВЉА ОЛБРАЈТОВА – ОНО ШТО НАЈБОЉЕ РАДИ

ЕВО КОЈИ ПОСАО ЋЕ ДА ОБАВЉА ОЛБРАЈТОВА – ОНО ШТО НАЈБОЉЕ РАДИ

21 новембра 2021

Медлин Олбрајт је симбол „клинтонистичке“, глобалистичке спољне политике која заговара мешање у туђе послове, хуманитарне интервенције и екстремно антируску, све више антикинеску и наравно – антисрпску политику. Зато је њено враћање на политичку сцену симболички важно, али је и показатељ онога што се може очекивати од ове администрације.Овако политиколог Александар Павић за Спутњик коментарише саопштење Пентагона да је бивша америчка државна секретарка, 84. годишња Медлин Олбрајт, положила заклетву као нова председница америчког Одбора за одбрамбену политику. Овај одбор је спољна саветодавна група бивших високих званичника за националну безбедност који, како се наводи, „пружају министру одбране и његовом заменику независне савете и мишљења у вези са питањима одбрамбене политике као одговор на њихове специфичне задатке“.

Олбрајтова на ову позицију долази годину дана након што ју је Трампова администрација, заједно са другим стручњацима за националну безбедност, уклонила из саветодавног комитета. Прва је председница одбора откако је министар одбране САД Лојд Остин покренуо ревизију саветодавних комитета Пентагона раније ове године.

Повратак Медлин Олбрајт

„Медлин Олбрајт је једна од перјаница „клинтонистичке елите“ која и даље има власт над америчком спољном политиком и очигледно је да се само чекало да Трамп буде склоњен па да они поново преузму команду. Иако она неће бити на месту на коме се одлучује будући да је реч о саветодавној позицији у домену одбрамбене политике, чињеница да је у питању ипак једно врло угледно и утицајно место говори о томе у ком правцу ће спољна политика САД ићи, али истовремено показује да цела та такозвана вашингтонска либерална елита нема нове, јаке кадрове, него се и даље ослањају на старе, истрошене и компромитоване кадрове“, сматра Павић.

Како каже, чињеница да немају нове људе нити идеје говори о краху америчког политичког естаблишмента, који покушава да са истим рецептима једнополарног света настави у свету који је данас све само не једнополаран.

И колумнисткиња „Недељника“ Љиљана Смајловић оцењује да је у току повратак људи које је Доналд Трамп смењивао, па је за председника Џоа Бајдена овај потез са враћањем Олбрајтове, са једне стране, симболична порука о „повратку Америке“.

„То што она има 84 године нема никакве везе јер им је битно да се каже: „Ми смо се вратили“. Друга ствар коју нам овај потез говори је да се реинсталира не само део кадровске гарнитуре тог времена које председник Бајден оличава, већ је то повратак и у идеолошком смислу, односно то је порука која би гласила – „то што смо радили последњих 30 или 40 година је добро и томе ћемо се вратити“. Наравно, критичари тог става Бајдену ће рећи да је то што оличава Медлин Олбрајт заправо разлог што се Америка сада нашла у ситуацији да губи на свом значају у свету, да је изгубила свој униполарни тренутак, да је упопрастила свој тријумф у Хладном рату и да она оличава све оно што је погрешно и лоше у америчкој спољној политици. Бајден то наравно не може да разуме јер он оличава то исто“, каже наша саговорница.

Забрињавајући смер спољне политике САД

Бивша америчка државна секретарка ће, подсећају саговорници Спутњика, бити трајно обележена не само због своје улоге у бомбардовању СР Југославије, већ и због свог суровог коментара да је „наметања санкција Ираку било вредно живота пола милиона ирачке деце“.

„Она је, на неки начин, била претеча Трампове политике „Америка на првом месту“, јер је најкраће дефинисала ту исту ствар да је Америка, наводно, незамењива нација, да „она стоји на узвисини у односу на друге и тако види много даље од других нација“. То је, наравно, глупост, али говори о једном дубоком национализму у спољнополитичким односима који је промовисао и сам бивши председник Доналд Трамп, али се он, за разлику од Олбрајтове, није претварао да је то нешто друго“, истиче новинарка.

Љиљана Смајловић не верује да ће Олбрајтова имати велики утицај на оно што ће се дешавати, нити да ће моћи да промени смер америчке спољне политике јер је, како наводи, пре свега реч о њеном симболичном повратку. Међутим, каже, тај смер америчке спољне политике је био довољно забрињавајући и пре овог именовања.

„Тај смер је – „учинићемо све што можемо да спречимо опадање моћи Сједињених Америчких Држава и то значи да ћемо на сваки начин спречавати, заустављати и обуздавати јачање и Русије и Кине.То је нешто што дубоко забрињава јер ту формулу „ми смо демократе, а они су ауторитарци па је то довољан разлог да нам се друге земље придруже у новом Хладном рату против Русије и Кине“ сматрам јако опасном по мир у свету. Ово, дакле, није уплив Медлин Олбрајт, већ је то Бајденова политика обуздавања Кине која је копија обуздавања Совјетског Савеза из педесетих година прошлог века и једнако је забрињавајућа као што је био Хладни рат између Америке и комунизма“, упозорава колумнисткиња „Недељника“.

Шта ово значи за Србију

На питање шта повратак бивше америчке државне секретарке на место саветника министра одбране значи за Србију и Балкан, Александар Павић каже да је за нас то добро како нико више не би имао никаквих илузија када је реч о америчкој политици према овим просторима:

„Ми смо већ видели повратак тих старих, „клинтонистичких“ кадрова који се опет баве нама, попут Габријела Ескобара и Дерека Шолеа. Враћа се та екипа и та реторика, опет је антисрпски приступ, опет је само Додик крив за све што се дешава у БиХ и опет је Србија та на коју треба извршити притисак. У том смислу ако је ико имао икакву лажну наду да ће ствари бити другачије са доласком ове администрације, сама појава и „повампирење“ Медлин Олбрајт би требало да их отрезни.“Ипак, закључује Павић, она не може бити опасна као што је била 90-их година јер нити је више на функцији на којој је била некада, нити су Америка и Србија онакве какве су тада биле.

„Док је Олбрајтова била на челу Стејт департмента у Кремљу је био Јељцин, а Русија је била на коленима. Данас је ситуација битно другачија, јер док се она буде усељавала у свој нови кабинет, председник Србије седеће са Путином. У том смислу иако ће Олбрајтова вероватно бити склона неким ирационалним потезима у том носталгичном трагању за заувек изгубљеном моћи и величином, Србија сада има на својој страни јаку Русију, а има и врло солидног савезника у Кини. Са Олбрајтовом или без ње ствари су се овде и иначе враћале на време деведесетих година прошлог века, али су савезници и инструменти који су нам на располагању данас много јачи“, каже наш саговорник.

Медлин Олбрајт била је један од највећих заговорника бомбардовања Југославије и независности Косова. Речима „Одвратни Срби“, прокоментарисала је фотографију жртава НАТО бомбардовања 1999. године, коју су јој показали активисти чешког удружења “Прашко пролеће”.

(Спутњик)

KOMENTARI14 коментара

 1. Radojko says:

  i treba da se vrati, kad nije maknuta. zalosno je sto su ovde stvari pobrkane, ko neprijatelj?

 2. persida says:

  Baba se vec davi u sopstvenom pisanjku, samo sto od ljubavi prema Haradinaju to ne ume da vidi.

   • I love persida says:

    Da, becouse she is genius of Serbian.

    • Pravda says:

     Dati joj stap u ruke i poslati je za ovcama.

 3. I love persida says:

  Baba će napokon da zavlada, bez starice nema udarice. Oslobodiće kosovo od srbije jer ono pripada njoj ekonomski. A zatim će nastaviti da radi posao tate satane.

 4. milorad5 says:

  vraćanje olbrajtove u igru je vrlo loš znak u globalu ne samo za srbiju,ona je opasan ratni huškač i zagovornik "tvrdog" stava prema rusima,a jedino što još može nasilno da se učini prema rusiji je rat.Ja mislim da je ona expres vraćena iz groba da bi učestvovala u izazivanju i početku tog taj rata.Rade ubrzano i rade ispod žita,onaj pajac što glumi bajdena više nemože da ostane na vlasti. Stvari im izmiču iz totalne kontrole i u vašingtonu i u armiji, i zato se spremaju za napad po svaku cenu.Ovo je mračan moment,ako ne izbije sukob do kraj sledeće god.možda ga neće ni biti i stvari se vrate u kako tako snošljiv okvir.Zato je olbrajtova ubačena u igru da napravi haos i to spreči ako može.Politički se osipaju i ne znaju kome više da veruju u jezgru banditske grupe uzurpatora iz vašingtona,očigledna je zavera i privatna povezanost pojedinaca koji učestvuju u toj zaveri jer moraju da ih vade iz naftalina bukvalno po "ortak sistemu" zaposlenje preko veze itd..Čitav niz bivših funkcionera iz te garniture se vraća u igru po ubrzanom postupku vladavine dekretima sa istovremenim nasilnim i širokim uklanjanjem dela birokratije koji je ili neupućen ili ne pripada grupi.Žele da SVI delovi mehanizma budu filovani njihovim lojalnim ljudima ali nemaju kadrova kojima mogu da veruju i u čiju lojalnost nemaju sumnje.Danas je USA pod kontrolom uske grupe ljudi iz vašingtona, bez ikakve odgovornosti ili mogućnosti da ih se pozove na odgovornost,to je jako opasno.Olbrajtova je specijalista pre svega u lobijima kongresa koje je sama konstruisala kao sosptvenu "biračku bazu" i preko nje se vidi čitava vertikala zaverenika i kako taj paralelni politčki sistem u stvari funkcioniše.od mladog obećavajućeg budućeg političara na ulici koji se podmeće lokalcima i zatim koristi za sasvim druge stvari u mehanizmu vašingtona do specijaliste politike "prevare i bodeža" oličene u olbrajtovoj.U svakom slučaju ,vraćanje olbrajtove je siguran znak da oni zauzimaju mesta ,makar ona bila i ceremonijalna,i da su se neopozivo odlučili da napadnu.Biće rata jer olbrajtova je klasičan proponent toga,ratni huškač kome je mestu na sudu u nirbergu pored onog malog broja nacista koji su za to uopšte i osudjeni.Nažalost ostale su pustili na slobodu tada i olbrajtova je dokaz kolika je to greška bila.

  • Radojko says:

   nisu ih pustili neke odveli u ameriku da rade tamo fon braun, a neki ostali u nemackoj da rade za amere

 5. Gagi says:

  Amerika je apsolutno propala drzava kada ostala (mladja) intelektualna elita u toj drzavi nije u stanju da se izbori sa ovim gerijatrijskim olosima. Istorija je uciteljica zivota, ostalo je upamceno kako je Neron zbog svoje narcisoidnosti zapalio Rim, bice Amerika savremeni Rim za koji dan.

 6. sumadinac says:

  poslati velju ilica da je bapne ionako mu se svidjaju njene butkice

 7. Kulak says:

  Nebitna je.Jednom nogom je ta kuja u grobu.

 8. Gospodi Pomiluj says:

  Ima na sebi samo neku đavolju masku a oči joj se i ne vide već samo naslućuju ali kao da nisu ljudske. Avaj, avaj prekrstih se tri puta od glave do poda.

 9. BabaĐavolka says:

  Koliko god da se sam đavo maskira u ljudsko biće ne može da se sakrije jer se ocrtava njegova rugoba kroz telo i zao duh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u