ЕВО КОЈИХ ПЕТ ОБЕЋАЊА је Трамп погазио!

EVO KOJIH PET OBEĆANJA je Tramp pogazio!

13 aprila 2017

trumpcharity-750x400

„Biću najbolji predsednik koga je Bog ikada stvorio“: Tokom kampanje Trampu sopstvena obećanja nikada nisu bila dovoljno velika. Ipak, čim je preuzeo dužnost napravio je zaokrete u mnogim oblastima. Pregled.

Donald Tramp se ne bavi politikom, on pravi dogovore. Kaže on. I to bi trebalo da budu najveći dogovori svih vremena: Mir na bliskom istoku, zdravstveno osiguranje za sve amerikance i milioni novih radnih mesta širom zemlje.

Njegov program bio je ograničen na samo četiti reči: „Načiniti Ameriku ponovo velikom“.

Međutim svega tri meseca od preuzimanja dužnosti pokazuje se: Svet je na mnogim mestima sada komplikovaniji. I tako Tramp od tada uvek iznova odbacuje stare najave.

Pregled njegovih pet najvažnijih preokreta:

1. Sirija

Prošle sedmice Tramp je izdao naređenje za napad na bazu sirijskog vazduhoplovstva. 59 krstarećih raketa kao reakcija na navodno korišćenje otrovnog gasa od strane Asadovog režima u gradu Han Šejhun.

Ovo je do sada najznačajniji spoljnopolitički preokret Donalda Trampa. On je tokom predizborne kampanje upozoravao svog predhodnika Obamu da nikako ne interveniše u Siriji. Samo na tviteru je bilo bar desetak takvih upozorenja.

Od toga više nema ni govora. Tramp je u jednom intervjuu nedavno označio Asada kao „životinju“. Za sada je nejasno da li će to imati trajne posledice. Za sada se ne može prepoznati da li je naređenje za napad bilo posledica emocionalne reakcije na slike nastradale dece ili se radi o promišljenoj strategiji.

  1. Nato

Za Donalda Trampa je nato „Uporište“ mira i sigurnosti. On je to rekao u sredu nakon sastanka sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarm nato pakta. Ovom izjavom američki predsednik je izveo još jedan spoljno-politički zaokret od 180 stepeni.

Tokom kampanje on je nato-u osporavao održivost. U januaru, kratko nakon preuzimanja dužnosti on je označio nato pakt kao „zastareo“. Dodatno je opomenuo i ostale članice saveza da moraju da povećaju svoje izdatke za odbranu. Od ovog zahteva Tramp do sada nije odstupio ni za jotu. On je izrazio nadu da će nato podržati Irak u borbi protiv terorista i islamske države, jer za sada su samo pojedine članice nato-a a ne i ceo savez deo koalicije koju predvodi Amerika a koja se bori protiv džihadista.

  1. Kina

Tramp je tokom čitave kampanje pretio kinezima. „Oni su najveći manipulatori valutom koji su ikada postojali na svetu“, rekao je Tramp u jednom intervjuu aprila 2016-te. „I ukoliko oni ne prestanu da obezvređuju svoju valutu moraćemo da uvedemo takse na uvoz iz Kine.“ Pre samo desetak dana on je ponovio optužbu da je Kina svetski velemajstor u manipulisanju vrednošću svojom valutom.

Preokret se dogodio posle posete kineskog predsednika Hi Jinpinga Trampu pre nedelju dana. „Oni ne manipulišu valutom“, rekao je Tramp u sredu novinama „WallStreetJournal“. Kina je prekinula da manipuliše svojom valutom, a sem toga delovanje protiv druge po veličini svetske privrede(kineske) bi ometalo rešenje severno-korejske krize.

  1. Zdravstveno osiguranje

To će ići veoma brzo: Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju će biti povučen i zamenjen novim. „Možda istog dana, a moglo bi i istog časa“, rekao je Tramp na jednoj konferenciji za štampu početkom januara. Obanim zakon o zdravstvenom osiguranju poznatiji kao Obamacareje  „Katastrofa“.

Novi nacrt zakona je doduše izrađen, ali Tramp čak ni u sopstvenoj partiji nije uspeo da pridobije većinu za njega. Krajem marta je propalo glasanje o novom zakonu u kongresu i Obamin zakon je prema tome još uvek na snazi.

Tramp je onda rekao da će se vlada umesto toga pobrinuti za poresku reformu. Ipak ni to se nije dugo održalo. Ove nedelje predsednik je objasnio: „Imaćemo izvanrednu poresku reformu, ali moram najpre da se pobrinem za politiku zdravstvenog sistema.“

  1. Državni dugovi

SAD su poslednji put bez dugova bile 1835-te godine. U jednom intervjuu novinama „Washington Post“ aprila 2016-te Tramp je kao tadašnji predsednički kandidat obećao da će Amerika za osam godina pod njegovim vođstvom ponovo biti bez dugova. Njegov recept za to: Povesti nove pregovore o trgovačkim ugovorima, smanjivanjem poreza dati zamah privredi i istovremeno uložiti velike sume u infrastrukturu.

Eksperti su već tada izražavali sumnju da se ovakvom kombinacijom mogu smanjiti državni dugovi. To je sada uvidela i osoba koja je u Trampovom kabinetu odgovorna za budžet. Neću moći da otplatim 20 biliona dolara za nekoliko godina, rekao je Mick Mulvaney radijskoj agenciji CNBC. „Ne bih bio iskren ako bih rekao da ću to moći.“

Njegov šef je izgleda tokom predizborne kampanje ipak malo „preterao“.

Izvor: Špigl

(za Vaseljensku preveo Milan Zdravković)

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Eto I vama amerikanci, dal ste za to glasali.

  2. trigav says:

    u demonkratiji svako ima pravo na svoju vlastitu, ličnu i sasvim privatnu demenciju prekoks (dementia praecox). pa i američki predsednik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *