ЕВО КОЛИКО СУ ЗА РУСИЈУ ОПАСНЕ америчке ракете у ПОЉСКОЈ!

EVO KOLIKO SU ZA RUSIJU OPASNE američke rakete u POLJSKOJ!

12 februara 2019

Ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak je objavio da će Poljska kupiti od SAD visokomobilne raketne artiljerijske sisteme HIMARS. Poljski publicista Kšištof Podgurskom u ovom sporazumu ne vidi opasnost po Rusiju pošto dve zemlje nemaju otvorena pitanja, a i u poređenju sa ruskim vojnim potencijalom, dva diviziona HIMARS-a ne predstavljaju ozbiljnu pretnju.Da li kupovina 20 raketnih sistema predstavlja garanciju?

— Mislim da sa takvom tezom gospodin ministar ide suviše daleko. Nesumnjivo, to je savremeni raketni kompleks koji daje poljskoj vojsci nove mogućnosti sa tačke gledišta dometa i preciznosti. Poljska artiljerija nema takve sisteme i takve rakete. Ova kupovina omogućava da se pogađaju ciljevi na rastojanju od preko dvesta kilometara. Međutim, postoje pitanja dalje modernizacije, kako raketama većeg dometa, tako i artiljerijskim raketama.

U komitetu za poslove odbrane ruskog parlamenta primetili su da ove rakete samo teoretski predstavljaju opasnost za Rusiju. U isto vreme, ovaj sporazum može predstavljati pretnju za samog kupca: vojska će verovatno pratiti njihovo raspoređivanje i premeštanje, posebno na teritoriji Kalinjingradske oblasti. Kako to komentarišete?

— Nesumnjivo, karakteristike sistema HIMARS omogućavaju da se otvara vatra na velikom rastojanju. U dometu tih sredstava naći će se prilično velika teritorija Kalinjingradske oblasti. Pošto će njihove pozicije biti na rastojanju od nekoliko kilometara ili nekoliko desetina kilometara unutar poljske teritorije, oni mogu da pogode ciljeve na rastojanju od 120 kilometara unutar ruske teritorije. Upravo takve mogućnosti osigurava sistem HIMARS. On ima istovremeno i ofanzivni i odbrambeni karakter. Tako da ne treba prognozirati isključivo ofanzivne scenarije. Ova sredstva jednostavno osiguravaju poljskoj vojsci podršku na velikom rastojanju. Međutim, ja mislim da ne treba fantazirati u negativnom pravcu. Jer nijedna strana nema nikakve napete odnose sa vojne tačke gledišta. Među njima nema nepoverenja zbog granica. Mislim da nijedna strana ne treba da podgrejava atmosferu.

Zar to nije očigledna antiruska težnja?

— U poređenju sa potencijalom ruske vojske, to su samo dva divizona. Treba gledati stvari realno. U Kalinjingradskoj oblasti ruska vojska raspolaže raketnim sistemima „Iskander“, raketnom artiljerijom tipa „Smerč“. Tako da ja ne mislim da će novo oružje dati neku stratešku prednost poljskoj strani, čak i u poređenju sa nekim kontingentima ruske vojske u Kalinjingradu.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Cetnik says:

    Pametan covek, mislim poljak

  2. Budi Bog s nama says:

    Nema blage veze, bude li poletela takva raketa iz američke baze u poljskoj, Putin je lepo rekao da neće biti više ni baze ni Poljske, jer će odgovoriti nuklearno, stoga što ne znaju šta je to upućeno na njih. Isto važi i za Rumuniju. Samo se zekite, pa zbogom europo. Čim vi druže imate američku bazu u svojoj zemlji i te kako imate problem sa Rusijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *