ЕВО КОЛИКО ТРАЈЕ СРПСКО-РУСКО БРАТСТВО: Много дуже него што многи мисле

EVO KOLIKO TRAJE SRPSKO-RUSKO BRATSTVO: Mnogo duže nego što mnogi misle

22 januara 2017

498767-srbija-rusija-345

Bliske veze između Srbije i Rusije traju mnogo duže nego što se obično misli. Politička i tragična zbivanja nisu narušila odnose dvaju naroda.

Davno pre pojave Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Save, na istorijskoj i duhovno-misionarskoj sceni uspostavljeni su, i stolećima traju, bratski odnosi između Srba i Rusa. Bez obzira na sva politička i tragična zbivanja u obe zemlje. A baš ta zbivanja su, suprotno nameri njihovih kreatora, jačala bratstvo dvaju naroda.

Ovaj zaključak s tribine „Svetovne i duhovne veze Srbije i Rusije“, održane u Gornjem Milanovcu u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Takovo“, potvrđen je na najbolji način i dokumentarnim filmom „Duhovne veze Rusije i Srbije kroz vekove“, čiji autor je dr Gordana Naumović, profesorka ruskog jezika i kulture na Beogradskom univerzitetu. Pre Milanovca, film je prikazan u Moskvi, na Jalti, u Helsinkiju, Sevastopolju, Barseloni, Pekingu… I u pravoslavnim manastirima. Dobio je najprestižnije nagrade na međunarodnim festivalima, kao i mnogi drugi filmovi dr Naumović, koja je do sada ovenčana sa 47 medalja i ordena, uglavnom zlatnih.

Film traga za najstarijim dokumentovanim vezama Rusa i Srba. Zna se, tako, za mnogo srpskih monaha što su delovali u Rusiji, i ruskih u Srbiji, koji su bili i prosvetitelji, od pamtiveka opismenjavali srpsku mladež. Naročito su to činili za vreme Austrougarske, koja je sprečavala to prosvetiteljstvo, jer se širilo po srpskim zemljama pod njenom okupacijom. Film dokazuje kako je ruski car Ivan IV Vasiljevič zvan Grozni bio i srpskog porekla. Podseća i kako je ruski monah Rastku Nemanjiću omogućio beg iz svetovnog života u duhovni, najpre u manastiru Pantelejmon na Svetoj Gori.

Dinastija Romanov

Dolaskom dinastije Romanov na tron Rusije 1613. odnosi dvaju naroda još su intenzivniji. U srpskim ustancima protiv Turaka borilo se više od tri hiljade Rusa, među njima čak 700 oficira. A svrgavanjem dinastije 1917. Srbija je bila utočište Rusima izbeglim od terora Oktobarske revolucije. Ruske monahinje zaslužne su za vaskrsnuće manastirskog sestrinstva u Srbiji posle Prvog svetskog rata – dokumentuje dr Naumović.

Molitva vladike Nikolaja

Rusi ne zaboravljaju molitvu vladike Nikolaja Velimirovića iz 1935, kasnije sveca, kojom pred vascelom svetskom javnošću moli za spas ruskog naroda pravoslavnog – kaže publicista Vojkan Nikolić. Dr Filimonović upozorava da neprijateljstvo Zapada prema Rusiji nije zasnovano samo na racionalnim razlozima, nego i na verskoj netrpeljivosti.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. punca says:

    Srbi mrze sve političare . Pa za koga onda da glasamo kad ni jedan političar ne odgovara narodu ? Pre : Gotov je , Gotov je , Gotov je . sada : Gotovi smo , Gotovi smo . Srbija je okupirana 5 oktobra tada je ušo fašiizam u Srbiju . Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije .PROBUDITE se .. OTVORITE oči".. ZAŠTO NAS ZAPAD UVJEK DELI ?!! DOLE MARIONETSKA VLADA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *