Ево по чему ћемо памтити председника Николића

Evo po čemu ćemo pamtiti predsednika Nikolića

11 maja 2017

(foto: Youtube printscreen)

Odlazeći predsednik uradio je jednu dobru stvar- dao je ostavku na mesto predsednika stranke, ocenjuje Blic, koji je napravio analizu Nikolićevog mandata.

List podseća da Tomislava Nikolića svega 20 dana deli od odlaska sa Andrićevog venca, jer mu se mandat okončava 31. maja, kada će ga na funkciji predsednika države zameniti njegov naslednik u Srpskoj naprednoj stranci Aleksandar Vučić.

Blic piše da će Nikolić ostati upamćen po nesmotrenim i neukusnim izjavama, deljenju državnog ordenja šakom i kapom, otkriću nelegalnih vikendica… Mada će Nikolića malo ko pamtiti kao najboljeg predsednika Srbije, napravio je bar jedan dobar potez, koji ga je, paradoksalno, koštao političke karijere, ocenjuje Blic.

Podnošenje ostavke na mesto predsednika SNS

I njegovi najveći kritičari priznaće da je to bio najbolji potez koji je uradio, nastavlja dalje analizi Blic. To je obećao u predizbornoj kampanji, to je učinio i kad je izabran za predsednika države. On je nekoliko dana pre inauguracije podneo ostavku na mesto lidera SNS-a, jer je, kako je rekao, „želeo da bude predsednik svih građana“.

– Ja ću vam ponuditi mandat, a vi gledajte da ga iskoristite, a ako ga vi ne iskoristite daću ga u lošije ruke – rekao je tada Nikolić članovima Glavnog odbora SNS-a

Tada je naveo i da „puna srca“ ostavlja stranku na upravljanje Aleksandru Vučiću. “

– To tako mora. Poraslo dete, osamostalilo se – rekao je Nikolić i na trenutak zaplakao.

Ipak, nesumnjivo je da je taj potez označio i početak kraja njegove karijere. Posle toga izgubio je svaki uticaj i na stranku koju je osnovao i na izvršnu vlast, a njegova uloga u političkom životu Srbije svela sa na portokolarnu.

 Obesmišljavanje dodele državnog ordenja

Tomislav Nikolić nije bio predsednik Srbije koji je podelio najviše državnih odlikovanja (više od njega podelio je Slobodan Milošević – 1.115, ali za 10 godina vlasti), ali je njihovo dodeljivanje, blago rečeno, obesmislio, piše dalje Blic. Tako se na spisku odlikovanih našao predsednik Sudana Omar el Bašir, koji je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Odlazeći predsednik je, između ostalih, odlikovao i predsednike Kirgiske Republike, Moldavije Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana… Tu su i institucije poput Narodne biblioteke ili preduzeća kao što JP „Službeni glasnik“. Nikolić je odlikovao čak i TV seriju „Vojna akademija“. Na kraju svog predsedničkog mandata dodelio je orden i šeiku Muhamedu bin Zajedu, a od 2012. do danas podelio je više oko 700 odlikovanja.

Fondacija „Dragice Nikolić“

Dolaskom Tomislava Nikolića na vlast praktično je uvedena institucija supruge predsednika Srbije ili, kako su to njegovi saradnici voleli da kažu, prve dame Srbije. Naime, u okviru domena zvanične interenet prezentacije predsednika države, pokrenut je sajt njegove žene Dragice na adresi „supruga.predsednik.rs“. Na njemu i danas može da se pročita njena biografija, kao i podaci o njenoj fondaciji, u čijem funkcionisanju je mnogo toga spornog, podseća Blic.

Ni Tomislav Nikolić ni njegova supruga, uprkos insistiranju javnosti, do danas nisu otkrili ko su sve bili finansijeri Fondacije. Kako je Blic već pisao, u toku je predistražni postupak oko poslovanja same Fondacije, tako i firmi koje su je sponzorisale. Sumnja se da su upravo donatori dobijali poslove na projektima koje je finansirala Fondacija Dragice Nikolić, kao i da je deo novca u kešu morao da bude vraćen ljudima bliskim porodici Nikolić.

Sam predsednik Srbije je priznao da je fondacija njegove supruge prikupila oko 10 miliona evra, kao i da su inspektori proveravali pojedine firme koju su donirale novac.

Nelegalne vikendice

Tokom mandata Nikolića otkriveno je i da su u vlasništvu njegove porodice dve nelegalno sagrađene vikendice, praktično vile, koje se zvanično vode na njegove sinove Radomira, gradonačelnika Kragujevca, i Branislava. One se nalaze na plovnom zemljištu, na obali Save na Novom Beogradu, gde gradnja objekata ne samo da nije dozvoljena, već ne postoji ni najmanja mogućnost legalizacije.

Radi se o dve kuće od po najmanje 120 kvadrata, koje su sazidane pre nego što je Tomislav Nikolić došao na funkciju predsednika države

Iako je Radomir Nikolić još pre dve i po godine rekao da će sam da sruši kuću koja se vodi na njegovo ime, to do danas nije učinio. Sam predsednik je rekao da bi „bila greota da zbog kuća njegovih sinova poruše kuće hiljada ljudi“.

Neslavan odlazak

Sve ove godine odlazeći predsednik nije krio da želi da se bori za još jedan mandat šefa države i bio je ubeđen da će dobiti podršku za to. Govorio je da je najbolji predsednik kojeg je Srbija imala i da je bio jedini demokratski predsednik države. Ipak, pred kraj njegovog mandata postalo je jasno da su želje jedno, a stvarnost nešto drugo, ocenjuje list Blic.

Aktuelni premijer Aleksandar Vučić odlučio je da se kandiduje za predsednika Srbije, uz objašnjenje da on jedini sigurno može da pobedi na izborima. Iako zvanično to nikad nije saopštio, Nikolić je zapretio da će se on, bez obzira na odluku SNS, kandidovati na izborima, a takvu odluku navodno je doneo na proslavi svog 65 rođendana. Ipak, kako se stvari nisu odvijale kako je predvideo, bio je spreman na trgovinu.

Spekulisalo se da je tražio ambasadrosko mesto u Moskvi, ali i da je pretio da će podržati Vuka Jeremića za predsednika, ukoliko stranka i Vučić ne podrže njega. Danima nije bilo nikakvog kontakta između njega i aktuelnog premijera, mada su mediji svakodnevno objavljivali uslove Nikolića za odustajanje od kandidature.

On je na kraju i odustao, a do danas nije saopšteno šta je zauzvrat dobio. Odlazeći predsednik saopštio je nedavno da će Vučiću pomagati u komunikaciji sa zvaničnicima Kine.

KOMENTARI7 komentara

 1. Batina says:

  Ja cu ga pamtiti po plesu za seike. Bas je bio sladak.

  • Poručnik Pašić says:

   Mukica

 2. goran says:

  Pamtiću ga po grobarskoj diplomi, pomogao je da se srpski narod sahrani.

 3. junski jul says:

  A večito pijani pogled? A kupljena diploma? A stiropor? A "žuti ljudi"? Još mnogo bisera ima bivši predsednik po kojim ću ga se zauvek sećati i ponekad ga citirati.

 4. miroslav says:

  Ako uopste pocne neka proizvodnja svega toga mnogo vode ce proteci Savom i Dunavom. A sve nam to treba vec danas. Opaka su vremena. Ali sve dok je Srbija vazalna drzava od toga nece biti nista. Drugo, da bismo bili sto sigurniji treba raditi na sistemima dugog dometa kako bi drzali u saci ceo balkan a ne da radimo samo pracke od 12 pa do 50km. Nesto slicno kao iskander. Ali to je za Srbiju spansko selo. Ali kakve ljude imamo i na vlasti i u opoziciji i jos sa generalom nato u sred Beograda sve je to nemoguce. Ne mogu cudom da se nacudim da AV nije dosad znao cime se Voker bavio na Kosovu do sad pa kao je sad iznenadjen i uvredjen. Ej Srbijo gde si?!

  • miroslav says:

   Greska! Ovaj komentar je na tekst celik2017 Miroslava Lazanskog.

 5. punca says:

  Toma nepismeni je grobar SRBIJE!...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *