Ево шта би било да је резолуција о Сребреници прошла!

Evo šta bi bilo da je rezolucija o Srebrenici prošla!

11 jula 2015

angelinazoli01Engleski istoričar Dejvid Irving ne samo da je u svojoj rodnoj zemlji objavio knjige u kojima opravdava Hitlera i izražava sumnju u Holokaust, već je kontroverzni pogled na dešavanja u Drugom svetskom ratu uspeo i da naplati.

Osim brojnih predavanja, Irving zainteresovane vodi u turistički obilazak nacističkih logora za 2.900 dolara. Na putu za Aušvic, na primer, objašnjava da je zloglasni logor u stvari „nemački Diznilend”, napravljen zajedničkim snagama sovjetskih medija zarad osećaja krivice nemačkog naroda.

Irving u Britaniji može da priča šta mu je volja jer Englezi drže do slobode govora toliko da nikad nisu usvojili zakonsku zabranu poricanja Holokausta kakva u ovoj ili onoj formi postoji u 16 država: Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Izraelu, Lihtenštajnu, Litvaniji, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Švajcarskoj.

Međutim, slobodu govora Velika Britanija očigledno vidi drugačijom dioptrijom kada je u pitanju Srbija, budući da je u svim verzijama nacrta rezolucije koje je pokušala da progura u Ujedinjenim nacijama predvidela zabranu poricanja genocida u Srebrenici.

„Da je Rusija juče odlučila da ne uloži veto, Savet bezbednosti bi usvojio britansku rezoluciju, što bi vrlo verovatno vodilo pritisku da Srbija u svoje zakone unese zabranu poricanja genocida”, smatra profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić.

Ideja da je neophodno zakonski uvesti kaznu za svaku pomisao da srebrenički masakr nije genocid nije nova. Pre nekoliko godina za to se snažno zalagala Liberalno demokratska stranka Čedomira Jovanovića, ali i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko. Moguće je da su to učinili po ugledu na Nemačku koja ne samo da zatvorom kažnjava negaciju Holokausta, već je 2007. godine zatražila od Evropskog parlamenta da svaka članica EU preduzme mere kako bi se kaznilo poricanje i trivijalizovanje genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Može li se masakr u Srebrenici porediti sa Holokaustom? Šta bi u slučaju Srbije značila zabrana poricanja genocida? Izjednačavanje opsade Sarajeva sa opsadom Staljingrada, devojčice Zlate Filipović sa Anom Frank, a Slobodana Miloševića sa Hitlerom? Pod udarom takvog zakonskog rešenja bile bi zabranjene mnoge intelektualne debate.

Mnogi istaknuti pravnici u svetu osporavaju da se u Srebrenici desio genocid, a i jedan nemački sudija u Haškom tribunalu, Kristof Flige, izneo je mišljenje da taj termin pristaje samo Holokaustu. Američki profesor prava sa Univerziteta u Pitsburgu Robert Hejden smatra da je zabrana poricanja genocida novi oblik verbalnog delikta kakav je postojao u SFRJ. Tada je Amnesti internešnel tvrdila da se tom odredbom krivičnog zakona krše ljudska prava iz političkih razloga.

„Poređenje najvećeg zločina u istoriji čovečanstva nad Jevrejima, ali i slovenskim narodima u NDH, posebno Srba, sa bilo kojim zločinom u nekadašnjoj Jugoslaviji bila bi uvreda za žrtve Drugog svetskog rata. Tako bi se relativizovao taj nesporan sistem genocida koji su učinili nacisti i njihovi saveznici. U istoriji Drugog svetskog rata nije zabeleženo da su Nemci bilo gde sistemski pobili muškarce Jevreje, a poštedeli žene i decu“, izričit je Škulić.

Naš sagovornik stava je da ne treba posebno uvoditi sankcije za dela te vrste, već da o tome treba suditi da li je nešto izrečeno u nameri da se izazove verska, rasna i nacionalna mržnja.

„Šta bismo onda radili sa Jermenima u slučaju Turske, ili sa Srbima u Hrvatskoj tokom NDH? Zabrana poricanja genocida mogla bi da rezultira brojnim zloupotrebama i dovela bi do situacije u kojoj bi sudovi pisali istoriju, što je vrlo opasno“, smatra Škulić i dodaje da Sjedinjene Američke Države, koje su bile značajan faktor u borbi protiv fašizma, nisu zabranile negiranje Holokausta.

Jedan broj zagovornika ideje da se oni koji osporavaju zločine u Srebrenici krivično gone rodio se istovremeno s presudom za genocid koju je srpskom generalu Radoslavu Krstiću izrekao Haški tribunal. Do tada je u srpskim akademskim krugovima, uključujući i „drugu Srbiju”, gotovo postojalo jedinstvo u stavu da masakr srebreničkih muslimana nije bio genocid u pravnom smislu te reči.

Vilijam Šabas, zapadni ekspert međunarodnog prava, ističe da je upotreba reči genocid za srebrenički masakr „ekstravagantna” i smatra da je njeno korišćenje opravdano samo u slučaju Holokausta.

Debate o tome da li je masakr u Srebrenici genocid sve manje su pravno, a sve više pitanje političkog afiniteta. Dok jedni poricanjem genocida ukazuju na greške Haškog suda, drugi bi da njegove presude postanu svete knjige.

Zdenko Tomanović, pravni savetnik Slobodana Miloševića u Hagu, kaže da ga je uvek brinula mogućnost da bi odluke takvog suda mogle da postanu neprikosnovene.

„Ukazivao sam da će se vršiti pritisak da činjenice koje je utvrđivao taj sud, budu obavezni deo nametnutog nam kolektivnog sećanja koje mora biti ugrađeno i u naš sistem obrazovanja. I upravo se to i dešava. Dakle, traži se da presude suda i utvrđene činjenice i pravna vrednovanja toga suda, koji prema mišljenju stručne javnosti, pa čak i prema mišljenju laika i političara, u svom radu nije uverio ni domaću ni međunarodnu javnost u svoju pravdu, sada i u budućnosti više nikada niko ne sme da diskutuje niti pogrešno tumači ni osporava“, kaže za „Politiku” Tomanović.

Naš sagovornik ističe i da ovaj sud nije ostvario nijednu svrhu zbog kojeg je osnovan – nije doprineo pomirenju u regionu, dao satisfakciju žrtvama, doveo do suočavanja sa prošlošću, pa čak ni poslao jasnu poruku da postoji međunarodna pravda.

„Pojedini pravni stavovi i činjenice, utvrđene u pojedinim presudama, potpuno su sporni ne samo u pravnom već i u istorijskom, sociološkom i kulturološkom pogledu pa na kraju i u činjeničnom smislu. A traži se da to postane novi start u našem pamćenju, koji više niko nikada ne može preispitivati niti dovoditi u pitanje. Takođe sam uveren da ukoliko na to pristanemo, u narednom periodu bićemo izloženi još žešćem pritisku da činjenice koje utvrđuje nekredibilni sud postanu deo našeg obrazovnog sistema i obavezni deo našeg kolektivnog pamćenja. A to je kolektivna odgovornost Srba za sve neželjene posledice raznih ratnih događanja na teritoriji bivše Jugoslavije“, zaključuje Tomanović.

—————————————————————————

Samo bolesni umovi mogu da negiraju genocid

Bošnjački političari ovih dana jasno su stavili do znanja da je uslov za pomirenje priznanje genocida.

„Sada je na Vučiću da oceni na šta će svesti svoju posetu 11. jula – da li dolazi da prizna i pokaje se u ime srpskog naroda ili dolazi da nas ponizi i negira“, rekao je Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, i istakao da bez priznanja genocida nema ni iskrenog kajanja.

Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije BiH, rekao je da „samo bolesni umovi mogu da negiraju i zatvaraju oči na ono što se dogodilo”.

„Svi koji negiraju genocid u Srebrenici, spremni su da podrže i ohrabre one koji bi to eventualno i u budućnosti činili“, rekao je Zukić i dodao da ne misli da je premijer Srbije Aleksandar Vučić „istinski osvešćen u vezi s onim što se zaista dogodilo u Srebrenici”.

(V. Aranđelović / Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. poslednji mohikanac says:

  U SREBRENICI SE NIJE DOGODIO GENOCID !!! Mir i pokoj dusama postredalim u tom strasnom ratu. Mi koji smo zivi duzni smo odati pocast mrtvima, ali smo duzni i buducim generacijama. Ne smemo dozvoliti falsifikovanje istorije. Ukoliko se to desi nasa deca ce uciti istoriju u kojij pise o Srbima isto ono sto pise o SS divizijama. Bicemo zigosani dok je sveta i veka. BUDITE SE SRBI, ne dajte da vam neke Natase, Sonje, Vucici i slicni satiru seme i pleme i kaljaju obraz. To nije stvar politickog opredeljenja i pristrasnosti, to je stvar zdravog razuma i nacionalnog spasa. Rezolucija o Srebrenici je gadan dokument pisan sa ciljem da dokusuri ionako iznurenu Srbiju. Bogu hvala pa su Rusi veci Srbi od Srba.

 2. Steva says:

  Srbi moramo da budemo svesni,da nam bez Rusije nema opstanka.Moramo priznati da se desio zlocin u Srebrenici,kao sto to niko normalan i ne osporava,ali to ni u kom slucaju nema veze sa genocidom.Sta nikako ne mogu da shvatim,ako muslimani zele istinsko pomirenje,onda moraju zajednicki sa srbima i hrvatima zajednicki da istraze sve zlocine pocinjene u BiH. Oni to histericno izbegavaju,zasto, to oni dobro znaju.Pa sva su srpska sela oko Srebrenice popaljena i stanovnistvo pobijeno na najbrutalniji nacin,sto je bila odmazda za Srebrenicu.Genocid je izvrsen nad srbima u podrinju a nikako obratno.Ali sta jos muslimani moraju da priznaju javno ali nece a to je da su alija i bil planirali "srebrenicu".Nije cudo nikako sto to nece muslimani da priznaju kad i pojedini srbi cute o tome,a vrapci znaju za taj plan i ceo slucaj.A o broju zrtava da i ne govorimo,manipulacija bez kraja,ima ljudi koji se vode kao zrtve a zivi i danas dan.

 3. Apis says:

  SREBRENICA ĆE TEK DA BUDE ZLOČIN. Izmišljena priča naduvena do nepodnošljivosti služi kao beskrajan cirkus u kome autori priče i vlasnici arene bacaju Srbe u ralje zverima. Gledam glavnog krvnika Bila Klintona izgleda kao prepariran, došao da se pokloni svojim žrtvama. Ljube ga kurvetine koje se predstavljaju kao majke žrtava a ni jedna nije iz Srebrenice niti je njen neko poginuo u ratu. Naplatile su milinske cifre za uloge narikaca po svetu. Tu je i Olbrajtova koju su Srbi sačuvalli od Fašista jer nisu prepoznali seme lucifera. Sahranjuju se bilo gde i bilo kakve pronađene košćure po BiH a verovatno i poneki prazan tabut. Hodže prizivaju Alaha iako znaju da je sve laž nije ih stid ni strah spominjati Božije ime. Tu su i poglavice lokalnih plemena miropomazane u SAD da dočaraju svetski nivo događaja. Jedna tako nakaradna priredba i jeste smišljena da napravi haos. SRBI PAMET U GLAVU NAŠE JEDINSTVO, BOG I RUSI SU JEDINA NADA!

 4. zeljko says:

  posledni mohikanac tacno citajmo ovog doticnog gospodoina amira zukica KOJI KRETENMORAM RECI neosporno je da rat uopste na svetu ne bih trebao biti ali tvrditi da je srebrenica genocid je zla namera ubistava je bilo bio je rat tacno utvdriti broj zrtava ali ne ici na spomenike srpkim zrtvama koje je naser oricu ubio jer je to 600 ljudi sigurno je i preko nego ovakav zlocin provoditi po meni od strane ovih tzv politicara eu i amerike pokazuje njihove zle namere.ako su zena deca odvajani onda po terminu ne moze biti genocid genocid je sistematsko istrebljenje jedne skupine .Da su to srbi radili u bosni verovatno bih radili i u drugim mestima a toga nije bilo. I pokusati pripisati nekom narodu ili naciji to je zlocin srima u srbiji koji s tim nisu imali veze ili bilo kom srbinu po svetu je zlocinacka namera.Uhvatili se srba interesantno koja je to banda evrope iamericke politike genocid nije buijanje srba u bosni od muslimana genocid nije ubijanje 2000 civila srba u hrvatskoj nego ovo interesantno ali sluzbeno u un nije proslo.Medutim istina je i ta da evropski politicari i americki su banditi i opet usvjaju svoju rezoluciju o srebrenici i VIDE SE NJIHOVE ZLOCINACKE NAMERE PREMA SRIMA.NAZALOST TO JE TSKO U ZAPADNOM SVETU NEMA UOPSTE ZAKONA U SMISLU PRAVDE AMERIKANCI SU UBILI 2000 CIVILA U SRBIJI BOMBARDIRANJEM TO NIJE GENOCID FRANCUZI 1 MILION U ALZIRU STO TAD NETKO U SAVETU BEZBEDNOSTI NIJE DIGAO OPTUZNICU DA SE USVOJI GENOCID AMERIKANACA USRBIJI ILI FRANCUZA U ALZIRU. ZAAPADNA BANDA KOJA PISE I ODREDUJE ISTORIJU DRUGOME I ZELI MU SUDITI SEBI NE NIKAD. MISLIM da srbi od ovog ne trebaju praviti sebi nekakvi osecaj krivice ova banda inkvizicije nece nikad stati u svojim politikama i lazima treba se okretati zemljama sveta da je pameti usrbiji kojih ima 2,5 miljardei ostaku sveta ovih 7 % govana se vreme pokazati da de njihovoj inkviziciji doci kraj

 5. Boki says:

  Da nije smesno , bilo bi zalosno...

 6. Splićo says:

  Ni u Jasenovcu se nije dogodio genocid. :-)

 7. rade Bukara says:

  nije bio genocid jer broj zrtava ne odgovara stvarnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *