Evo šta bi se dogodilo nakon upotrebe 100 nuklearnih bojevih glava u zamišljenom ratu

Evo šta bi se dogodilo nakon upotrebe 100 nuklearnih bojevih glava u zamišljenom ratu

24 decembra 2014

atomic_bomb_wallpaper_3-1280x960Laicima neke od ovih posledica mogu zvučati krajnje nebitno – globalno hlađenje za 1ili 2 stepena Farenhajtove skale i smanjenje godišnje količine padavina za devet odsto i ne zvuče tako strašno. Ipak, ove promene biće dovoljne da izazovu propadanje useva i masovnu glad.

Američki ekolozi i stručnjaci za atmosferska istraživanja napravili su kompjuterski model koji pokazuje šta bi se dogodilo sa Zemljom posle „ograničenog, regionalnog nuklearnog rata“, piše „Popular Science”.

Kako bi izgledao svet nakon što bi neka svetska sila ili više njih bacile 100 nuklearnih bojevih glava, onakvih kakve su SAD bacile na Hirošimu, na indijski potkontinent.

Zamišljeni nuklearni rat se odvija između Indije i Pakistana.

Ovo su posledice:

1. Pet megatona čađi istog trenutka odlazi u atmosferu. Ona apsorbuje sunčevu toplotu pre nego što stigne do Zemlje. Deo čađi se vraća na Zemlju zajedno sa kišom.

2. Posle godinu dana prosečna temperatura na površini Zemlje pada za 2 stepena Farenhajta, a posle pet godina na Zemlji je u proseku za tri stepena hladnije.

3. Pad temperature utiče na smanjenje količine padavina. Pet godina posle nuklearnog rata, Zemlja beleži devet odsto manje padavina. Posle 26 godina, na zemlju pada 4,5 odsto manje kiše nego pre nuklearnog rata.

4. Posle 2-6 godina, zavisno od regiona, period vegetacije biljaka skraćuje se za 10-40 dana.

5. Hemijske reakcije u atmosferi uništavaju ozonski omotač koji štiti stanovništvo od ultraljubičastog zračenja. Pet godina posle rata, ozon je tanji za 20-25 odsto.

6. Deset godina kasnije, omotač se obnavlja i tanji je za osam odsto u odnosu na period pre nuklearnog rata.

7. Smanjenje zaštite od UV zraka uzrokuje povećanje broja slučajeva opekotina i raka kože, kao i smanjenje prinosa i remećenje strukture DNK u poljoprivrednim kulturama kao što je kukuruz.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

 1. Pravdaa says:

  Da se ne ponavljam mirno spavajte nuklearno oružje više nema upotrebnu svrhu. Rusija već ima provjereno oružje za borbu protiv nuklearnih udara NEUTRONSKE BOMBE postavljene u naseljenim mjestima gde bi se mogao očekivati nuklearni udar,. Znači ako bi nekim slučajem nuklearna bomba dospela da je ne presretnu na teritoriju Rusije tog momenta se aktivira neutronska bomba koja pokrije nekih dvesta kilometara da slobodni elektroni neurona koji su ohlađeni na nekim mnogo niskim temperaturama odmah vezuju obogaćene elektrone uranijuma i stvore jedinjenje koje više ne može da se raspada u izotope tako da se sreče i fisija i fuzija a zračenja se smanje jedno hiljadu puta.

 2. Nikola says:

  Da bas ce Pakistan i Indija da ratuju, zbog par granicnih prelaza nuklearnim oruzjem! Vise mi se cini da strucnjaci upozoravaju svoje "jastrebove", jer ocito razmisljaju o upotrebi istih jer se vec otvoreno govori o mogucem nukl. sukobu!

 3. radovan says:

  koliko je bilo nuklearnih proba u zadnjih 50 godina već bi se to dogodilo da je istina..

 4. rodoljub zaharijevic says:

  a baba da ima trolu zvala bi se trolejbus,sta bi bilo kad bi bilo i sta ce biti kad ce biti,jebiga moraju nesto da pisu,a mi majmuni citamo,sta ces,zabrinuti sta ce biti za...i ja svasta pisem ko da cu biti ziv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *