ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕШАВАТИ са протестима у Србији!

EVO ŠTA ĆE SE DEŠAVATI sa protestima u Srbiji!

10 aprila 2017

protest 6567

Protestni talas u Srbiji imao je najavljivanu vikend-kulminaciju.

Oni koji u protestima učestvuju, naročito oni koji su najglasniji – uporno tvrde da je sve spontanog. A i da je sve u okvirima Srbije: da u pozadini nema ni CIA, ni Soroša. Da se ne radi o početnoj fazi nikakve srpske „šarene revolucije“.

Bilo šta da je u pozadini, otvoreno je pitanje: kako će se stvari dalje razvijati?

Hoće li protesti – pogotovo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu – postati još masovniji ili će se „vodostaj“ postepeno smanjivati?

Hoće li sve biti dalje mirno, kao do sada, ili može uslediti radikalizacija?

Mene ne brinu protesti već Mekejn i pokušaji Zapada da izvrši dodatni pritisak na Srbiju

Dragomir ANĐELKOVIĆ, politički analitičar

TEŠKO je reći kakvu će budućnost imati protesti, ali mislim da ne treba očekivati veliki domet. Jer, ako su i bili autentični u početku, sada su već u dovoljnoj meri iskorišćeni od strane Saše Jankovića i nekih drugih opozicionih predsedničkih kandidata koji su poraženi na izborima.

U meri u kojoj se protesti pretvaraju u čisto političke, gubiće polet koji bi mogli da imaju. Jer, oni koji nisu na izborima dobili preveliki broj glasova – neće moći ni da animiraju preveliki broj ljudi.

Jedna stvar su internet i populacija koja je generalno nezadovoljna, i s pravom i kao deo neke političke grupacije. Kako god bilo, postoji jedno autentično nezadovoljstvo kod mladih i postoji jedno instrumentalizovano od strane različitih političkih faktora. Ali, sve to kada se sabere, ne može biti neka prevelika opasnost za vlast.

Vlast jedino može da se u Srbiji suoči sa ozbiljnim problemom i da sebi trasira put za urušavanje ako bi krenula putem koji bi vodio udaljavanju od Rusije, kada bi – u ovim vrlo teškim geopolitičkim okolnostima kad se sukob zaoštrava – krenula putem podleganja pritisku Zapada u smislu distanciranja od Rusije.

Mene ne brinu protesti, mene brinu poseta Džona Mekejna i pokušaji Zapada, koji će verovatno biti intenzivni u narednim nedeljama, da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju.

Tu bi vlast – ako popusti – sebi iskopala grob.

A što se tiče protesta – van tog konteksta, oni ne mogu da ugroze vlast.

Da je ovo Soroš – to je lupetanje, ali to ne znači da se razni neće ubacivati

Đorđe VUKADINOVIĆ, narodni poslanik i glavni urednik NSPM

SVAKO ko u ovom času kaže da zna kako će se ovo završiti – taj obmanjuje.

Verujem da je ovo spontano krenulo, ali da svakodnevno neki drugi pokušavaju da se ubace i preuzmu. Razne grupice, levičari, anarhisti, nacionalisti, avanturisti – pokušavaju. Kao i službe.

Za sada je spontano, a videćemo gde će krenuti.

Ovo je reakcija na stanje u društvu i Vučićevu svevladu. U kom pravcu će dalje ići i ko će se ubaciti – to ćemo da vidimo.

Da je ovo Soroš – to je lupetanje, ali to ne znači da se razni neće ubacivati.

Ovo je uzdrmalo… ili barem pokvarilo radost Vučiću, a možda i nešto više.

Deo patriotske javnosti je omanuo jer je još jednom podlegao režimskoj propagandi i pokušava da opravda svoju nesposobnost i inerciju, unapred nasedajući na režimsku patku da je svaki protest iniciran spolja, iz nekih mračnih centara moći.

Nacionalne grupice i grupe svoje nečinjenje pravdaju ovako „nećemo mi, jer je to inicirao neko zao sa Zapada“.

Nadam se da mladi neće odustati od svojih principa

Feđa DIMOVIĆ, Beogradski sindikat

NE ZNAM koliko će protesti dugo trajati. To zavisi od toga koliko dugo će vlast da ignoriše opravdane zahteve studenata ili će ti zahtevi biti uslišeni.

Ono što je dobro jeste što se omladina probudila, ne samo u Beogradu, nego u celoj Srbiji, jer smo bili potonuli u apatiju.

To je najveća vrednost: da vlastodršci u Srbiji shvate da ne mogu da rade sve što hoće i da postoji neko ko je spreman da ih kritikuje i da zbog toga izađe na ulicu da se bori za svoja prava.

Nadam se da mladi neće odustati od svojih principa.

Ako povučemo paralelu sa studentskim protestima 1996, onda možemo da zaključimo da mladi mogu da budu itekako istrajni u svojoj borbi. Stvar je i u tome kako će takozvana međunarodna zajednica gledati na proteste. Sećamo se da su studentski protesti 1996-97. bili prodati od strane zapadnih faktora koji su – iako je već tada bilo vreme da on ode – podržali Miloševića, zarad Dejtonskog sporazuma i nazivali ga mirotvorcem.

U subotu su bile desetine hiljada, jako pristojnih ljudi. Očekujem da će protesti biti sve masovniji.

Ili će zahtevi biti ispunjeni do leta, ili ćemo imati u veliku krizu na jesen

Mila ALEČKOVIĆ, psiholog, profesor Beogradskog univerziteta

GOVORIM u svojstvu profesora i ne želim da svojatam studente – oni imaju svoje lidere, ali mogu da kažem da ovo nije nikakva narandžasta revolucija, već takozvani pokret bez glave.

Studenti su naučili šta su psihološki rat i manipulacija, imaju desetak lidera koji se smenjuju tako da nije moguće „odrubiti glavu“. To je nova strategija ratovanja koju su oni shvatili i niko im ne treba da ih vodi, mi profesori ih samo podržavamo.

Član 196. Ustava Republike Srbije je pogažen i oni traže poništavanje izbora kao legitiman cilj. Ustavni sud ćuti, mada mislim da neće još dugo ćutati. Traže i izmenu izbornog zakona.

Od 1968. i 1996. pa do danas – svaki pokret ide i na masovnost i na vreme. Treba izdržati do reakcije Ustavnog suda koji treba da reaguje i poništi izbore. Koliko to može da traje: po modelu Severne Koreje i do 50 godina, a ako gledamo srpsku istoriju – to može biti vrlo brzo.

Studenti su u srpskoj istoriji bili oslobodioci, a koliko vidim – ni ovi se neće se povući kada dođe ispitni rok. Mislim da će ovo biti kao maj 1968, kad se čulo: zatvarajte fakultete, nema rokova dok nam se ne ostvari ovo što tražimo.

Ako bude pameti činovnika ove države, zahtevi mogu biti ispunjeni do leta ili se proširiti u veliku krizu na jesen.

Ne postoji pokret koji nema organizatore, ali njihovi lideri nemaju šta da pričaju u intervjuima jer sve što imaju govore na ulici.

Oni koji su mislili da je ovo šačica huligana, teško su se prevarili, jer je ovo studentski pokret koji se širi na celo društvo. Imaju sve šanse da im ovo uspe.

Cela stvar je ušla u fazu broj dva jer su im se juče priključili policija i vojska.

Inače, izgleda da ne pretenduju da postanu politički pokret, već se samo bore protiv diktature. Oni su samo pokretačka snaga koja može biti iz različitih partija sa ciljem da se desi oslobađanje od straha. Zato ne žele da ih vode politički lideri, čak su na početku napisali da ni jedan kandidat nije njihov jer su svi pogazili Ustav u prvom krugu. Oni nisu provincijalci koji žele da se domognu skupštinske menze, nego imaju za cilj da pokažu da su oni ogromna snaga i da u Srbiji ima normalnih ljudi.

(Fakti / Diana Milošević)

KOMENTARI7 komentara

 1. Jovan says:

  U cemu da istraju tzv. "studenti"?! Zahtevi su im, koliko pratim, bez veze. Samo protiv AV. Ni jedan zahtev protiv kolonijalizma i Nato okupacije Srbije. Ni jedan zahtev za hapsenje Otporasa i DOSovca zbog pljackaske. privatizacije i razaranje ekonomije zemlje, i ponistavanje svih "pljackaskih zakona" od 2000-te. Poznajem mogo postenih osoba koji su ucestvovali u teroristicom paljenju Skupstine i okupaciju Srbije od pljackaskih hordi zapada i koji se sada kaju sto su ucestvovali u toj FARBANO- OKUPATORSKOM CINU. "Redatelj" je isti, oni koji podrzavaju isti (LDP, NUNS, .., svi od reda NESRBI) jedino su NOVI TZV. "DECA"!!!

 2. Luka says:

  @Jovan Veliko je pitanje da li je pridev "nesrbin" okosnica ili suština (naravno i nesrba kojih ima )u ponašanjima ili propuštanjima da se drugačije ponašaju upravo nekih Srba bez kojh sve što ste gore opisali nije bilo ni moguće učiniti.Daleko precizniji i istinitiji izraz i iskaz bi bio "antisrbin".Jer "nesrbin " je i jedan Davor Štefanek ali očigledno ne i "antisrbin ". U suprotnom bi mogli da ne razumemo ni jednog Ducija koji ima uslovno rečeno mešano poreklo ili i poreklo van same Srbije kakvo ima jedan Kusturica ali ti lujdi su kao i mnogi drugi Srbi očigledno -srpski patrioti .Moramo to uporediti sa Rusima i Sergejom Šojguom kome je samo majka Ruskinja . (samo po jevrejskim merilima jer oni srodstvo računaju po majci taj čovek bi bio Rus ) Otac mu me]utim nije Rus ali on radi to je više nego očigledno isključivo za ruske interese .To što je neko Jovan Jovanović ne znači da je i J. J, Zmaj jer takav Jovan Jovanović pod nekim uslovima iako je Srbin može biti i "antisrbin "iako mu ime odmah ukazuje na to da nije "nesrbin " nego izvorni Srbin.Ponekada čak u većini slučajeva imamo poklapanje rođenja i opredeljenja ali često imamo i suprotnost između tih kategorija čak do mere da se međusobno potiru."Nesrbi "("čisti " ili i " mešovitog porekla ") i "antisrbi" bez obzira na poreklo nisu ista stvar.

  • Jovan says:

   Saglasan sam sa tvojim stavom 100%, ali sam hteo (mozda malo neprecizno) da podvucen njihovo srpsko poreklo a da oni nikako nisu srbi i kao takvi su jos gori od obicnih antisrba.

 3. Nenad says:

  prvo da bi se nesto promenilo, treba da budu uhapseni prehodni izdajnici i lopovi. a za njim i ovi na slikama. uhapsiti i osuditi ih na 100 godina rada u rudniku. Dinkica Djelica Sutanovca Tadica Dusana Mihajlovica Dacica Cedu Pa ove iz SNS a i naravno ljude iz senke Zoranu Mihajlocvic Anu Brnabic Jovan Kovacic Tahira Xasanovica I osnivaca SNS Aleksandra Nikolica Uvesti vandredno stanje, proglasiti okupaciju, Organizovati narodnu skupstinu, Ponistiti sve Sporazume koje su izdajnici potpisali, vratiti resavanje kosova u UN.

 4. Bulova says:

  Neznam šta se dešava, ali ovi što šetaju nisu gladni ni studenti ni radnici ni gladne patriote. Oni se predstavljaju kao sve ovo ali že na more u svoje vile u nato crnju goru, ili će u Grčku ili oni "najdemokratskiji" u kurvatsku. Sve u svemu, većina ovih ovde (osim onih naivnih koji misle da će se nešto promeniti i glume statiste u ovom filmu), su oni kojima je počeo da opada standard jer mladi idu van zemlje a ne plačaju kiriju koje bi im oni iznamljivali iz otetih stanova (imaju ih po svakom detetu po jedan najmanje), ili neidu u šoping u inostranstvo kao pre. Nema ovde sirotinje koja stvarno umire od gladi, nego samo onih koji se neslažu sa svojim delom "parčeta srbske torte" i daleko im je da čekaju još četiri godine da bi oni došli na vlast da nastave pljačkanje Srbije koje ovi sad na vlasti mogu slobodno da rade slede četiri godine.

 5. Savremenici says:

  Imam gotovo isto mišljenje i stav kao i komentatori, i na prvom mestu bih ipak izdvoio vrlo temeljan i precizan stav Jovana. Tačno, nema onih opštih, ali glavnih zahteva. Sve neke trange mange posledične gluposti, koje se menjaju samo ako se borimo da se oslobodimo okupacije. Onda ovi sa vlasti automatski odlaze. Ali ne! Moji divni mladići bi da menjaju tamo neki izborni zakon, a to nema nikakve veze sa izborima. Izbore ne dobija glasač, nego početak pobede na izborima je onaj ko broji glasove i onaj ko objavljuje rezultate. To su tačke koje narod nikada neće moći da kontroliše i tu nikakav zakon ne pomaže. A pobeda na izborima, pripada onom koji naredi kako da se broji i šta da se objavi. E, a o toj ličnosti, koja verovatno pretstavlja Zapad, neće pisati ništa ni u Novom Izbornom Zakonu. Naši mladići i devojke traže smenu neke Gojkovićke, koja je jednostavno samo mikrofon na koji govori neko drugi. Gotovo potpuno nebitna za Srbiju. Nema veze. Ima toga još mnogo što nam ukazuje da su oni izašli kao u neku šetnju. Gde su parole Napolje NATO, Ostavite Srbiju na miru, nacisti NATOvski, Vučiću da se sudi i da se obesi na banderu...Jeste malo grubo, ali put u slobodu nije smena tamo neke Maje. Sloboda je skupa! Sloboda se ne dobija šetanjem a još manje "nenasilnim" demonstracijama. Sloboda se, ustvari, nikada ne dobija demonstracijama.

 6. Dejan says:

  Sve je ovo izduvan balon. Više se ljudi skupi na utakmici u Surdulici. Nisu Srbija samo Beograd i Novi Sad ( jer ovo što se skupi u drugim gradovima je smejurija) da bi se ovo prikazalo nekim opštim buntom. Ima u Srbiji još pametnih i obrazovanih ljudima kojima je muka od beogradskih salonskih intelektualaca koji sebi daju za pravo da budu savest i pamet nacije ne prezajući od zloupotrebe, po pravilu, nezadovoljne omladine. Vučić je, ogromnim ličnim fizičkim i intelektualnim naporima, Srbiju isčupao iz mulja u koji su je, više od 10 godina, glibile razne nesposobne političke opcije. Za to su bile nephodne nepopularne mere i autokratičnost (koja izgleda jedino daje rezultate u Srbiji i kod Srba i što zahteva jednu ozbiljnu analizu srpskog mentaliteta) ali smo zato dobili stabilnu državu. Treba istrajati na ovom putu i zato Vučiċ ima ubedljivu podršku onog dela ozbiljne Srbije koju je teško izmanipulisati praznim pričama o demokratičnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *