ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ ако Америка нападне Сирију! ОВО ЋЕ БИТИ ОДГОВОР РУСИЈЕ

EVO ŠTA ĆE SE DESITI ako Amerika napadne Siriju! OVO ĆE BITI ODGOVOR RUSIJE

13 aprila 2018

Stručnjaci procenjuju šta bi moglo uslediti nakon što su SAD obećale da će raketirati sirijski režim, prenosi Al Džazira.

SAD su obećale su da će raketnim napadima uzvratiti na navodnu upotrebu hemijskog oružja u napadu sirijske vlade na Dumu, grad pod kontrolom sirijskih pobunjenika. Rusija, saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada, obećala je da će uzvratiti ako Pentagon zaista izvede napade za ono što Moskva naziva „izmišljenim“ napadom hemijskim oružjem.

Analitičari su odgovorili na pet pitanja šta se može očekivati posle.

Koja vrsta američkih raketa će biti ispaljena?

Lorens Korb, bivši pomoćnik ministra odbrane SAD, kazao je za Al Džaziru da će američka vojska najverovatnije koristiti projektile Tomahavk. SAD je prethodno koristio Tomahavk rakete u napadima na Siriju prošle godine.

Pentagon je saopštio da je sa dva borbena broda u Mediteranu ispaljeno 59 krstarećih Tomahavk raketa na aerodrom Šajrat u pokrajini Homs, a meta je bila sirijska vazdušna baza, za koju američki zvaničnici kažu da je iz nje izveden hemijski napad. Šest pripadnika sirijske vojske je ubijeno u američkom raketnom napadu.

– Prema nezvaničnim izvorima, SAD je u Sredozemno i Crveno more rasporedio nekoliko nosača sa krstarećim raketama. Takođe, mogu se očekivati i napadi na borbenim avionima, jer SAD imaju ogromne vazdušne baze u zemljama Zaliva – rekao je bezbednosni i vojni stručnjak Fuad Šahbazov.

Šta su najizglednije mete?

– SAD će najverovatnije napasti komandne centre i kontrolu sirijske vojske, kao i skladišta hemijskog oružja. Na osnovu trenutne lokacije američkih krstarećih raketa smeštenih na brodovima ratne mornarice, pro-Asadova uporišta duž Mediterana, u pokrajini Latakija, mogu očekivati napade sa mora – rekao je on.

Šta je cilj napada?

Glavni cilj napada bila bi prevencija svake buduće upotrebe hemijskog oružja. Ali ostaje nejasno da li SAD znaju gde je to oružje uskladišteno u Siriji, naglašavaju stručnjaci.

– SAD će najverovatnije držati borbene avione i mornaričke brodove na udaljenosti od ruskih snaga. Kako se čini, ono što dolazi biće tzv. „pozicioni napad“ u kojem će biti korišćene krstareće i druge rakete kako bi se izbegla mogućnost sukoba između ruskih i od Amerike podržanih letelica i brodova – kaže Afzal Aštraf iz Centra za sukobe, bezbednost i terorizam.

– Ako do toga ipak dođe, veoma velika crvena linija će biti pređena i dolazimo u veoma teško stanje koje uključuje rat između Rusije i SAD, a to je nešto za šta niko zaista nije spreman – dodaje on.

Koji je najizgledniji odgovor Rusije?

– Reakcija Moskve će vjerovatno biti ograničena na javnu osudu, ako SAD ne napadne rusku vojsku – smatra Lorens Korb.

Međutim, Šahbazov kaže da treba obratiti pažnju na upozorenja ruskog ministarstva odbrane na odmazdu.

– Ruski odgovor će uključivati raketne napade na opozicione snage i vojne položaje američkih specijalnih snaga – rekao je on, dodavši da je malo verovatna dugotrajna kopnena operacija protiv pobunjenika.

Mogu li se protivraketni sistemi koje Moskva ima u Siriji suprotstaviti američkim napadima?

Šahbazov je kazao da je ruski glavni protivraketni sistem u Siriji, S-300 Gladiator, raspoređen u toj zemlji krajem 2016. godine.

– Međutim, moguće je da će Rusija koristiti svoj moderni sistem S-400 koji je već duže od godinu dana raspoređen u Siriji. Ovaj sistem bi mogao biti pretnja za sve moderne borbene avione. Ali Rusija još nije koristila ovaj sistem u Siriji – rekao je on.

Ašraf se slaže, kazavši da će brojne mete koje SAD u Siriji napadne verovatno biti pogođene.

– Ako Rusi ostanu dosledni svojim rečima, neke od tih raketa će biti presretnute. Nijedan protivvazdušrni sistem nije savršen, tako da pretpostavljam da će prilično značajan broj raketa proći do svojih meta – zaključuje on.

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Ako bi Rusi uništili bar jedan američki ratni brod zbog toga malo je verovatno da bi izbio svetski rat. Možda baš odmah na početku američkog udara to treba uraditi pa onda neka se Amerikanci i njihovi bliski saveznici konačno lepo zapitaju: Da li nam treba treći svetski rat sa direktnim sukobom dve najveće nuklearne sile?

 2. arso says:

  A sta cemo sa malim Ruskim podmornicama bez posade stacionirane na dnu mora, napravljene po stend tehnologiji. One stoje i cekaju, sama jedan pritisak dugmeta i svi brodovi mete su potopljeni. Odozdo nema odbrane, za desetak dvadeset sekundi ni nos ne mozes da obrises, a onda nekoliko hiljada ljudi u trenutku nema... Kauboji, koliko ste se mucili sa Srbijom, ovo je ozbiljnije, a i lose igrate sah. Bojim se da cete proci ko u Perl Harburgu.

 3. M says:

  Što će biti odgovor Rusije?!?U prvoj rundi slab,izgubiti će!U drugoj rundi jak,Atomski,bliskoistočni i šire,pobijedit će!Ali,nastavak slijedi,trakavica...

 4. sergej says:

  Da se ne desi kao u Gruziji gde se Sakašvili kladio da se Rusi neće ni pokrenuti a posle je molio za pomoć da spasi lično svoju guzicu a gde su tad Američki i Izraelski instruktori i plaćenici pobegli da spasu samo glve nisu ih čekali.A na Krimu neka Amerikanci i Englezi kažu koliko su imali žrtava u specialnim jedinicama prošli su kao u zalivu Svinja na Kubi ostavljeni na milost i nemilost.Komentari ovih novinara i analitičara zavise ko ih plaća.

 5. Roy says:

  A to je kao istina. Analiticari jake mustre i njihova lupanja. Sta su sve pricali za prethodne ratove pa nije nista bilo kako su oni rekli.

 6. Za predsednika Putina says:

  Realno, rusi ih već sada mogu otresti ko sline jer su amerski brodovi prišli na manje od 100 km obali. A obalski protiv brodski sitemi su efikasni na 350 km i nema odbrane od njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *