ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ – ОЧЕКУЈЕ НАС ХАОС: Вучић ће одбити „АМЕРИЧКИ ПАКЕТ“, а онда ће се умешати Руси

EVO ŠTA ĆE SE DESITI – OČEKUJE NAS HAOS: Vučić će odbiti „AMERIČKI PAKET“, a onda će se umešati Rusi

13 marta 2018

Mislim da će Vučić odbiti plan SAD, jer je više puta govorio da je za nas prihvatljiv samo kompromis, a ovo nije kompromis, već je samo jedan vid lepše upakovane kapitulacije, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Sjedinjene Američke Države, sudeći prema pisanju beogradske štampe, pripremaju novu diplomatsku ofanzivu na Kosovo takozvanim specijalnim „kosovskim paketom”, kojim predlažu šira izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, a našoj državi bi bio omogućen ulazak u EU.

Od Srbije se zauzvrat traži da omogući Kosovu prijem u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije.

Anđelković za Sputnjik kaže da, ukoliko je to zaista američki plan, onda je u pitanju pokušaj da se Srbiji nametne kapitulacija.

„Ako se vratimo na ono što je Marti Ahtisari nudio pre više od deset godina, vidimo da je tu podudarnost potpuna — srpska autonomija za prihvatanje nezavisnosti Kosova.

Šta više, Ahtisarijeva takozvana autonomija bila je možda i veća od onoga što se nudi Zajednicom srpskih opština, ali se sa druge strane sada ne insistira na direktnom priznavanju Kosova, već na puštanju Kosova u Ujedinjene nacije.

To je, dakle, modifikovani Ahtisarijev plan gde nešto manje dobijamo i nešto manje dajemo, ali kako god bilo, to je ono što smo pre dvanaest ili trinaest godina odbili”, ocenjuje Anđelković.

Neshvatljivo bi bilo da Srbija to danas prihvati, dodaje Anđelković, s obzirom na to da je pre dvanaest ili trinaest godina Zapad bio mnogo jači nego sada.

„Takođe, 2005. i 2006. Amerika je bila neuporedivo snažnija u vojnom i ekonomskom pogledu nego što je to danas, a Rusija je sada vojno i politički potpuno stala u rang sa SAD, dok je sa druge strane Kina ekonomski prevazišla Ameriku.

Dakle, ako u vremenima kad je Zapad dominirao mi to nismo prihvatili, bilo bi iracionalno to prihvatiti sada kada polako slabi moć Zapada i za deset godina će naša pozicija sigurno biti mnogo bolja.

Ovde se suštinski radi samo o prikrivenom zahtevu da Srbija kapitulira i da dâ sve ono što su nam tražili i ranije, uz neki fiktivni dobitak poput ulaska u EU”, objašnjava Anđelković.

Prema njegovim rečima, pitanje je šta će biti od Evropske unije i da li će ona opstati, a čak i da je ona sada ono što je bila pre dvadeset godina, iracionalno bi bilo odricati se svojih nacionalnih interesa.

Anđelković ne veruje da će srpske vlasti sa odobravanjem dočekati ovaj predlog.

„Mislim da će Vučić ovo odbiti jer je više puta govorio da je za nas prihvatljiv samo kompromis, a ovo nije kompromis, već je samo jedan vid lepše upakovane kapitulacije.

Takođe, uveren sam da imamo podršku Rusije i u tom slučaju, ako se ovo zaista predstavi kao projekat Amerike iza koga ona staje, mi onda moramo da tražimo mnogo snažniju podršku i Pekinga i Moskve, ali isto tako da uputimo evropskim zemljama svoj stav da ako je ovo uslov za nastavak evrointegracija, onda i mi nemamo razloga da nastavimo tim putem”, ukazuje Anđelković

Na pitanje da li ovaj plan ima oblik ultimatuma i da li bi to bio kraj pregovora Beograda i Prištine u Briselu, Anđelković kaže da treba sačekati i videti da li je iza ove ideje stala Bela kuća i na koji način, ili se pak radi samo o planu Stejt departmenta i administracije.

„Ovo je vrlo slično onome što smo čuli da nam nudi američki Atlantski savet, a Ves Mičel proizlazi iz Atlantskog saveta i sa njima je tesno povezan.

Pitanje je dakle da li je takozvana ’duboka država‘ sve ovo definisala i imaju li punu podršku Bele kuće? Ja ne verujem da je to slučaj, makar ne na način da je Bela kuća spremna da se ovde angažuje i da otvara novi front.

Ako bi to uradila, onda bi imala front sa Rusima, jer sam uveren da bi nas Rusija podržala”, kategoričan je Anđelković.

(Fakti)

KOMENTARI10 komentara

 1. Zoran says:

  Mi u sustini sa Kosovom sada odlicno stojimo ako gledamo situaciju u svetu. Ali stojim ekstremno lose gledajuci nasu vlast.

  • test01 says:

   Upravo tako Zorane. Problem Srbije je iz-dajnicka i kriminalna vlada koju je taj zapad i doveo da bi rasturili Srbiju i unistili Srpsku naciju.

  • zlatko says:

   Varan ništa ne odbija. Kod njega je sve na prodaju. Čak mu nije važna ni cena. Važno je da on ućari bilo šta. Cenjka se i nateže koliko može, a na kraju, glumeći galantnost, časti kupce (našom imovinom).

 2. Branicevac says:

  Srbi treba da cekaju i otezu!Sada vreme radi za nas!Siptari to znaju zato i prave gluposti!

 3. Ivan Grozni says:

  Vucic ovo ne sme odbiti jer u tom slucaju gubi podrsku onih koji ga drze na vlasti. On ce ovo prihvatiti tako sto ce narodu prezentovati kao naturenu odluku od strane zapada.A potom ce poceti da se radi po tom planu isto onako kako je granica izmedju Srbije i KiM zazivela,isto kao sto su ukinulisrpske institucije, kao sto su prihvatili kosovski Ustav, kao sto su prihvatili policiju i sudstvo i sve ostalo.Drugim recima sve je ovo dogovoreno pre. Pokojni Ivanovic je morao da nestane iz ovih razloga. Srbe na KiM vodi SNS Kosova i oni ce raditi sve po diktatu AV. Zivi bili pa videli.

 4. Miroslav says:

  Rusima treba prepisati aerodrom u Batajnici, Somboru i Nisu, koji bi oni opremili njihovom tehnikom i osobljem, po istom sistemu nastaviti u Republici Srpskoj, to je jedini nacin da sacuvamo svoju zemlju...

 5. Dussko says:

  Ako ovaj paket nosi Americki funkcjoner onda od toga nema nista.Znam da to Vucic nece popustiti.ali amer izjavljuje da nenosi niki paket.po njegovoj prici iz makedonije.Netreba popustiti jer mi smo u pravu mada du oni jaci.od EU smo daleko ko zna sta dotle ce biti.

 6. Vojislav Pajovic says:

  Ovaj ima paket za Srbiju a za Kosovo nema. Iz kosova oni ponesu paket sa dolarima i jos jedan za licnu upotrebu paket one robe koja se izvozi po Evropi i truje omladinu.

 7. NB says:

  Gde bre da odbije kada je skoro stigao do kraja sa izdajom KiM. Sledi kompromisna stolica u UN sa zvezdicom *

 8. Hauk says:

  Američki paketi za Srbiju se isporučuju iz aviona. I nisu Trumanova jaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *