Ево шта ће се десити вашем телу ако престанете да једете бели хлеб

Evo šta će se desiti vašem telu ako prestanete da jedete beli hleb

19 jula 2017

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan. Ipak, isto tako, hleb dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale. Stručnjaci često savetuju da iz ishrane obavezno treba da izbacimo beli hleb. A evo šta će se desiti vašem telu ako to zaista i uradite.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je je prepun ugljnim hidratima, a naglo izbacivanje istih iz ishrane vrlo brzo će se primetiti na vašem telu u vidu gubitka kilograma.  Ipak, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakupila u telu. Naime, telo skladišti igljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine, piše Zadovoljna.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je beli hleb prepun, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i potrebu za hranom zbog čega se debljamo. Ali, to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih žitarica koje reguliršu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite žitarice od celog zrna, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno te se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *