ЕВО ШТА ЧЕКА СРБИЈУ АКО ПОРУЧИ БРИСЕЛУ, Приштини и Вашингтону — доста!

EVO ŠTA ČEKA SRBIJU AKO PORUČI BRISELU, Prištini i Vašingtonu — dosta!

25 marta 2018

Ako bismo zapretili da se povlačimo iz Briselskog sporazuma, međunarodna zajednica bi nas sigurno bolje čula nego sad.

Činjenica da se Priština ponaša i više nego nonšalantno kad je reč sprovođenju i poštovanju Briselskog sporazuma, posebno dela koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, više nije novost.

Isto tako, zna se da se tako ponaša zato što joj zapadni mentori to dozvoljavaju, dok s druge strane Srbiju uslovljavaju normalizacijom odnosa sa Kosovom, ako želi da napreduje ka EU.

Šta bi ta međunarodna zajednica uradila i kako bi se ponašala da Srbija kaže — e, sad je dosta — i da i ona digne ruke od potpisanog u Briselu, i stvari na Kosovu i Metohiji vrati na početak?

Upravo je o ovoj soluciji govorio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je rekao da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložiti povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma.

Dačić je poručio da bi, iako je on taj sporazum kao premijer Srbije potpisao, sada povukao potpis i rekao:

„Nećete Zajednicu srpskih opština? Nećemo ni mi ostalo, vraćamo sve na prethodno stanje, a to je povratak srpskih institucija na Kosovo“.

Da li bi, s obzirom na pasivnost Prištine i međunarodne zajednice, posebno kad je reč o ZSO, Srbija zaista trebalo da povuče ovakav potez, i šta bi takav čin prouzrokovao?

Politikolog Branko Radun za Sputnjik kaže da on podržava stav koji je izneo Ivica Dačić.

„Treba pokrenuti proces izlaska iz Briselskog sporazuma, ali sa realnim sagledavanjem situacije — da za to nemamo jaku podršku u međunarodnoj zajednici“, kaže Radun.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi očekivano da neki reaguju vrlo nervozno, ali bi se, sa druge strane, stav Srbije bolje čuo.

„To bi onda bio i pritisak na Albance i njihove mentore da se konačno realizuje ZSO. Dakle, to bi bila neka vrsta pritiska, ali dozirana. Znači, izađemo sa stavom i kažemo: ’Ako se to i to ne uradi, do tada i tada, mi se povlačimo i povlačimo i naš potpis, i stvari vraćamo na početak‘“, objašnjava naš sagovornik.

On u isto vreme naglašava da postoji realna opasnost da bi, ako bismo rekli da vraćamo naše institucije na Sever, to izazvalo buru, pre svega kod Albanaca.

„To bi kod njih izazvalo nervoznu reakciju, ali mi nemamo mnogo prostora. Ovako kako smo dosad išli nismo uspeli da realizujemo ZSO. Možda bi Albanci napali Sever. Sve to nosi rizik. Ali, nemamo mi mnogo šta da izgubimo“.

U čemu je problem, pita se naš sagovornik i odgovara:

„Međunarodna zajednica je uvek imala stav da Albanci mogu da naprave problem, haos, dok je srpska strana uvek bila kooperativna. Na neki način, to nam je i smanjivalo kapacitet da nešto postignemo“.

On upozorava da u ovakav poduhvat ne treba ući ni avanturistički, već bi trebalo proceniti gde je ta crvena linija za nas, i dokle možemo da idemo. Takođe, smatra i da postoje drugi elementi koje možemo da podignemo na vrlo visok međunarodni nivo, kao što su položaj i prava Srba na Kosovu i Metohiji.

„U svakom slučaju, treba da internacionalizujemo život Srba na Kosovu i Metohiji, njihova hapšenja, ubijanja, progon…. Da iskoristimo sve adute kao neku vrstu ’pretnje‘ — da ako se stvari ne pomere sa mrtve tačke, imamo sva prava da odustanemo od sporazuma, posebno jer je on u proceduri, dakle nije završen“, zaključuje naš sagovornik.

Dačić, koji je izašao sa ovakvim predlogom, nije rekao šta mu je predsednik Vučić na njega odgovorio.

Šef srpske diplomatije dodao je da će Srbija uložiti maksimalne napore za postizanje kompromisnog rešenja u vezi s Kosovom, ali da se „u eri lažnih vesti više ne zna o čemu se pregovara i da li ima rokova“.

Dačić je još rekao da ne želi da daje izjave koje mogu da odmognu Vučiću, ali da smatra da je predsednik „previše tolerantan“ u vezi s pitanjem Zajednice srpskih opština i dodao da će „njima biti teško sa ovakvim Vučićem, koji je razočaran“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Mi says:

  Šta je zajednica Srpskih opština? Kakve, kome i zašta daje garancije? Ja sam to doživela više kao marketinški potez. Ajte razuverite me...

 2. arso says:

  Ne znam koga lazete, sebe ili nas. Prvo ZSO, ce sigurno biti, ovo je samo igra, da bi na kraju ispalo kako smo "MI" dobili ZSO, a izgubili sve ostalo. Mi smo okruzeni NATO zemljama, realno Rusi nece i ne mogu da nam pomognu, jer je to nemoguce bez "koridora", koji ne postoji. Drugo aerodrum je prodat "iznajmljen", Francuzima, a samim tim i kontrola nad svim letovima nad Srbijom i okolo, a ono najbitnije, svi ovi su dosli uz Americku "pomoc" na vlast. Ne samo kod nas nego u svim drzavama u okruzenju. pogledajte kakvi se samo nakaradni zakoni donose, ko da ih Neron pise. Mi smo okupirani i to nam je to. Sve ovo zveckanje oruzjem je tandara mandara broc, ako odluce da ratuju, mi smo im sirovina za topovsko meso, tako da nam jedino Bog moze pomoci. A ovo glumataranje, povuci potpis i bla bla bla je smejurija.

  • Nebeska Srbija says:

   Zato postoji aerodrom u Nisu i srpsko-ruski humanitarni centar isto u Nisu!

  • Zoran says:

   Rusi su pomogli Siriji. A jest eigra z aZSO, da bi za tu glupost mi u sustini dali Kosovo. Inace mislim da Rusija hoce d aintervenise i n avojnom planu ako zatreba u Srbiji. Mislim da sve sada zavisi od nas.

  • Velika Metla says:

   Arso@jedini koridor koji je Rusima potreban je da upišu podatke u rakete i da s njima očiste sebi put među narod kod kojega su dobrodošli! Što se tiče ostalog komentara slažem se! I ne potcenjuj Ruse,jer Rusi mnogo sporo sedlaju,ali mnoooogo bezo jašu! To su dokazivali uvek kroz svoju istoriju! Kad su bili devedesetih opljačkani do gole kože zbog naivnog verovanja zapadu,taj isti zapad ih ni tako slabe nije smeo napasti,a kamoli danas!

 3. slobo says:

  Arso ne znam o kakvom koridoru pricas .to su besmislice .Rusija ce sigurno pomoci Srbiji ovoga puta to je sigurno.A ako dodje do kakvog rata Rusi ce biti tu za nekoliko sati a taj koridor I'm ne treba zglave .Jer kad avionic polete I krenu jer ti stvarno mislis da ce neko imat muda da u takvoj situaciji zabrani Rusiji ili cak da obori njihov avion .Meni se cini da si ti jedan prozapadno orijentisani gubitnik I iluzionista .

 4. opet ja says:

  Sam Briselski sporazum je izdajnički akt koji nema nikakvu snagu jer je protivustavan, a može se primenjivati samo ako se promeni ustav i nakon referenduma. Svi koji ga primenjuju su u ozbiljnim krivičnim delima protiv Ustava i države Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *