ЕВО ШТА ЧЕКА СРБИЈУ КАД УЂЕ У ЕУ: Европска унија забранила Хрватској и осталим чланицама…

EVO ŠTA ČEKA SRBIJU KAD UĐE U EU: Evropska unija zabranila Hrvatskoj i ostalim članicama…

18 jula 2017

Nakon nedavne skandalozne odluke Evropske komisije o privatizaciji navodnjavanja, iz Brisela nam stiže novi šok. Evropska komisija 6. maja poslaće Evropskom parlamentu novu uredbu kojom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obavezno korišćenje standardizovanog i unificiranog semenja, pri čemu će korišćenje starih, retkih i autohtonih sorti – koje nemaju gotovo nikakve šanse dobiti dozvolu za promet – biti kažnjivo, čak i onda kada se seju ili sade u privatnom vrtu!

Evropske ekološke organizacije i brojne udruge čiji članovi pokušavaju očuvati stare autohtone sorte semenja – a koje su već dugo trn u oku multinacionalnim kompanijama – ovih su dana izazvale veliku uzbunu zbog namere Evropske komisije čija bi odluka mogla ugroziti suverenost evropskih država u očuvanju genetičke raznolikosti.

Bez konkurencije

Trenutno tri najveće korporacije – Monsanto, DuPont i Syngenta – kontrolišu 53 posto svetskog tržišta semenjem (deset najvećih kontroliše čak 73 posto!), a velike su kompanije došle do tog rezultata tako što su pokupovale gotovo sve manje tradicionalne i porodične semenare, tako da, zapravo, više i nemaju konkurenciju.

Međutim, kod takvih kompanija tržište semenja samo je sredstvo. Naime, reč je ponajprije o velikim proizvođačima herbicida, dakle hemijskim kompanijama, a tek onda i o proizvođačima semenja, koje uz svoje seme poljoprivrednicima, povrtlarima i voćarima nude herbicide i hemikalije bez kojih te sorte nije moguće uzgojiti.

Autohtone sorte semenja, međutim, za razliku od ovih »visokoproduktivnih i intenzivnih« sorti, prilagođene su lokalnim prilikama. Osim što je neusporedivo ukusnije i bogatije hranjivim sastojcima – što više nikome ne treba posebno dokazivati – povrće i voće dobiveno iz autohtonih sorti zahteva manje vode i veštačkog đubriva, a i nije ga potrebno štititi tolikim količinama hemikalija, jer je otpornije na bolesti, što smanjuje zagađenje okoline.

Stroge kazne

Međutim, multinacionalne kompanije u ovom slučaju očito imaju drugačije interese, koje je u ovom slučaju odlučila uvažiti i Evropska komisija, koja funkcioniše kao produžena ruka velikih multinacionalnih kompanija i kapitala, a ne vlastitih građana.

(Novi list.hr)

KOMENTARI3 komentara

  1. doktrina soka, says:

    Tako je to ,ko sa davolom tikve sadi o glavu mu se razbijaju,.

  2. Ivan Grozni says:

    Nece Srbija uci u Evropsku Uniju vec ce EU uci u Srbiju. Uci ce tako sto ce svaku zastitu od nelojalne konkurencije na trzistu Srbi sami neutralisati.PO ZAHTEVU EU. Zdravstvo, skolstvo ekologija,energetika,saobracaj,sumarstvo,poljoprivreda i sve druge drzavne institucije podpasce pod zakone koji nece biti u nasem interesu. Za sve to Srbija ce jos morati da placa clanstvo u Uniji. Mi danas imamo manijakalnu histeriju EU EU, EU bez ikakvih strucnih analiza sta dobijamo a sta gubimo clanstvom u njoj. Nije isto podneblje u Holandiji,Danskoj,Nemackoj i u Srbiji. Ono sto mogu da proizvedu Nemci ne mogu Vranjanci. Ali EU ce im nametnuti iste uslove tako da u nedostatku vranjanskog proizvoda uvozicemo holandski ili neki drugi. Preko je potrebna STRUCNA analiza slicnosti i razlika koje proisticu iz; podneblja,klimatskih uslova,pa i znanja koje se danas koristi kao intelektualna svojina da bi se doslo do finalnog proizvoda bilo cega.

  3. dragan says:

    Ovi su gori i od Hitlera, to treba sve razbucati. Sloboda ce morati da se otme od birokratije. Sve njih treba na neko pusto ostrvo,pa tamo nek pisu zakone do mile volje. Samo im treba obezbediti dovoljan broj psihijatara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *