ЕВО ШТА ЧЕКА СРБИЈУ КАД УЂЕ У ЕУ: Европска унија забранила Хрватској и осталим чланицама…

ЕВО ШТА ЧЕКА СРБИЈУ КАД УЂЕ У ЕУ: Европска унија забранила Хрватској и осталим чланицама…

18 јула 2017

Након недавне скандалозне одлуке Европске комисије о приватизацији наводњавања, из Брисела нам стиже нови шок. Европска комисија 6. маја послаће Европском парламенту нову уредбу којом ће пољопривредницима и повртларима законски прописати обавезно коришћење стандардизованог и унифицираног семења, при чему ће коришћење старих, ретких и аутохтоних сорти – које немају готово никакве шансе добити дозволу за промет – бити кажњиво, чак и онда када се сеју или саде у приватном врту!

Европске еколошке организације и бројне удруге чији чланови покушавају очувати старе аутохтоне сорте семења – а које су већ дуго трн у оку мултинационалним компанијама – ових су дана изазвале велику узбуну због намере Европске комисије чија би одлука могла угрозити сувереност европских држава у очувању генетичке разноликости.

Без конкуренције

Тренутно три највеће корпорације – Монсанто, ДуПонт и Сyнгента – контролишу 53 посто светског тржишта семењем (десет највећих контролише чак 73 посто!), а велике су компаније дошле до тог резултата тако што су покуповале готово све мање традиционалне и породичне семенаре, тако да, заправо, више и немају конкуренцију.

Међутим, код таквих компанија тржиште семења само је средство. Наиме, реч је понајприје о великим произвођачима хербицида, дакле хемијским компанијама, а тек онда и о произвођачима семења, које уз своје семе пољопривредницима, повртларима и воћарима нуде хербициде и хемикалије без којих те сорте није могуће узгојити.

Аутохтоне сорте семења, међутим, за разлику од ових »високопродуктивних и интензивних« сорти, прилагођене су локалним приликама. Осим што је неуспоредиво укусније и богатије храњивим састојцима – што више никоме не треба посебно доказивати – поврће и воће добивено из аутохтоних сорти захтева мање воде и вештачког ђубрива, а и није га потребно штитити толиким количинама хемикалија, јер је отпорније на болести, што смањује загађење околине.

Строге казне

Међутим, мултинационалне компаније у овом случају очито имају другачије интересе, које је у овом случају одлучила уважити и Европска комисија, која функционише као продужена рука великих мултинационалних компанија и капитала, а не властитих грађана.

(Нови лист.хр)

KOMENTARI3 коментара

  1. doktrina soka, says:

    Tako je to ,ko sa davolom tikve sadi o glavu mu se razbijaju,.

  2. Ivan Grozni says:

    Nece Srbija uci u Evropsku Uniju vec ce EU uci u Srbiju. Uci ce tako sto ce svaku zastitu od nelojalne konkurencije na trzistu Srbi sami neutralisati.PO ZAHTEVU EU. Zdravstvo, skolstvo ekologija,energetika,saobracaj,sumarstvo,poljoprivreda i sve druge drzavne institucije podpasce pod zakone koji nece biti u nasem interesu. Za sve to Srbija ce jos morati da placa clanstvo u Uniji. Mi danas imamo manijakalnu histeriju EU EU, EU bez ikakvih strucnih analiza sta dobijamo a sta gubimo clanstvom u njoj. Nije isto podneblje u Holandiji,Danskoj,Nemackoj i u Srbiji. Ono sto mogu da proizvedu Nemci ne mogu Vranjanci. Ali EU ce im nametnuti iste uslove tako da u nedostatku vranjanskog proizvoda uvozicemo holandski ili neki drugi. Preko je potrebna STRUCNA analiza slicnosti i razlika koje proisticu iz; podneblja,klimatskih uslova,pa i znanja koje se danas koristi kao intelektualna svojina da bi se doslo do finalnog proizvoda bilo cega.

  3. dragan says:

    Ovi su gori i od Hitlera, to treba sve razbucati. Sloboda ce morati da se otme od birokratije. Sve njih treba na neko pusto ostrvo,pa tamo nek pisu zakone do mile volje. Samo im treba obezbediti dovoljan broj psihijatara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u