Ево шта Додик каже о чланству Републике Српске у НАТО

Evo šta Dodik kaže o članstvu Republike Srpske u NATO

20 juna 2017

Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić boravi u Briselu, gde predvodi delegaciju BiH na sastanku sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a Roz Gotemeler.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik poručio je da nijedan predstavnik tog entiteta u zajedničkim institucijama BiH, od srpskog člana Predsedništva pa naniže, nema mandat da forsira put BiH u NATO.

Dodik kaže da su Ivaniću stavovi Srpske poznati, te da veruje da će se u okviru njih i kretati.

„Članstvo u NATO je dobrovoljno. U BiH ne postoji konsenzus o pristupanju tom savezu i taj stav je verovatno poznat i čelnicima NATO-a. U Republici Srpskoj postoji konsenzus svih partija, uključujući i partije iz Saveza za promene, da mi nećemo dati saglasnost za NATO integracije BiH, čime bi postavili granicu tog saveza na Drini“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se Republika Srpska protivi ideji da odluku o članstvu u NATO donose političke elite, te naglasio da to treba da učini narod na referendumu.

„Na taj čin nas posebno obavezuje činjenica da je NATO savez ne tako davno bombardovao našu zemlju i naš narod i da samo taj narod može da kaže da li ćemo ići u pravcu NATO integracija ili ne“, istakao je predsednik Srpske u izjavi za Srnu, prenosi RTRS.

Dodik je ponovio da Republika Srpska podržava dijalog sa svim međunarodim organizacijama i savezima, uključujući i NATO, samo što nikada neće podržati da na prevaru ili silu bude ugurana u članstvo u tom savezu.

„Knjiženje perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH je protivzakonotio i protivustavno i Republika Srpska će iskoristiti sve pravne i političke mehanizme da zaustavi nasilje nad Ustavom. Uvereni smo da ni NATO savez ne želi da vidi BiH u svom članstvu ako bi do tog statusa došla koristeći nezakonite i neustavne aktivnosti, varajući pri tom pola države“, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da predstavnici NATO-a moraju da znaju da ovo što se pokušava uraditi preko Pravobranilaštva, a u vezi sa imovinom predstavlja najgrublje kršenje Ustava BiH.

Poručio je da Srpska ostaje partner Alijansi u borbi protiv terorizma i na ostalim bezbednosnim izazovima koji se eventualno mogu ukazati i bez formalnog članstva u tom savezu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Puna podrska Dodiku i RS! I veliko hvala Dodiku za njegovu zrtvu, srpski narod mu to nece nikada zaboraviti! Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *