ЕВО ШТА ДОКТОРКА АНА ГЛИГИЋ КАЖЕ О КИНЕСКОЈ ВАКЦИНИ

ЕВО ШТА ДОКТОРКА АНА ГЛИГИЋ КАЖЕ О КИНЕСКОЈ ВАКЦИНИ

18 јануара 2021

У СРБИЈИ ће од сутра, како је најавила премијерка Ана Брнабић, почети масовна имунизација становништва против корона вируса.

За сада, Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) издала је дозволу за употребу за две вакцине у нашој земљи – Фајзер/Бајонтек и „Спутњик Ве“. Како је најавио Павле Зелић из АЛИМС-а, највероватније до краја данашњег дана на овој листи наћи ће се и кинеска вакцина коју је произвела компанија „Синофарм“.Први контигент „Синофармових“ вакцина стигао је у Србију 16. јануара. Реч је о вакцини која функционише по принципу умртвљене честице корона вируса.

Њена ефикасност, према последњим истраживањима, је између 80 и 86 одсто. За разлику од других вакцина против короне, кинеска „Синофарм“ вакцина направљена је од самог корона вируса, тачније од различитих варијанти које су узете од пацијената из кинеских болница. Ова вакцина „учи“ имуни систем да прави антитела против корона вируса тако што се тело излаже мртвим деловима вируса, па онда нема ризика да дође до озбиљног одговора организма.

„Синофарм“ вакцина се даје у две дозе у року од 28 дана, а испитивања су показала да је успешно покренула одговор имуног система код 99 одсто пацијената, и то без озбиљних нежељених ефеката.

О кинеској вакцини „Синофарм“ позитивно се изјаснила и наш истакнути вирусолог др Ана Глигић.

– Кинеска вакцина је направљена од целог вируса – каже др Глигић.

– Али, Кинези су већ вакцинисали велики број људи вакцином „СиноВак“ која је направљена на носачу као руска „Спутњик В“ и као оксфордска. Међутим, сада су, због евидентне мутације вируса, Кинези направили вакцину „Синофарм“ која је од целог вируса, а која ће штитити од мутација.

Др Глигић објашњава да када се користи вакцина која поседује „парче“ вируса, онда постоји заштита само од тог парчета.

– И Руси су развили такву вакцину. Имате сада и „мртву вакцину“ и вакцину на носачу. Од самог старта ја сам поборник класичних вакцина које, као прво, дају добру заштиту, а као друго, имунитет траје доста дуго. Ова вакцина штити не само од вируса који напада, већ и од других корона зато што је прављена од целог вируса – истиче докторка.

Она је објаснила да се „мртва вакцина“ много лакше прави, али да су за тзв. живу, атенуисану вакцину која може да пружи доживотну заштиту потребне године да се развије, јер су неопходна систематска и детаљна истраживања на трудницама, деци и угроженим групама.

(Телеграф)

KOMENTARI3 коментара

  1. Косовац says:

    Није ми јасно зашто се вакцине дају у 2 дозе. Ја бих то давао најмање у 3 дозе.

  2. persida says:

    More, ovi sto ce se bocati, trebalo bi da primaju bocu svakodnevno.

  3. radmila says:

    Ja bi ih davala onima koji ih hvale ukljucujuci uvazavajucu doktorku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u