Evo šta FIDEL KASTRO trenutno misli o stanju u Ukrajini, Gazi, osnivanju BRIKS banke…

Evo šta FIDEL KASTRO trenutno misli o stanju u Ukrajini, Gazi, osnivanju BRIKS banke…

4 avgusta 2014

FidelCastroRuzLider Kubanske revolucije, Fidel Kastro, o ključnim globalnim temama: Ukrajini, američkoj podršci “Golijatu protiv Davida” u agresiji na Gazu i zašto smatra da je osnivanje BRIKS banke najveći podvig u istoriji.

Istorijski vođa kubanske revolucije Fidel Kastro je napisao je brojne članke, knjige i razmišljanja o situaciji u svetu i istoriji Kube. Iako u dubokoj starsti, 17. jula je za portal Cubadebate napisao kraći osvrt u kojem govori o padu melzijskog aviona u Ukrajini i napadu Izraela na Pojas Gaze.

Fidel Kastro: “Neobična provokacija”

“Mediji zasićeni neobičnom vešću da je avion kompanije Malaisija Erlajns pao s visine 10,100 metara dok je leteo preko teritorije Ukrajine, zemlje pod kontrolom militarističke vlade “kralja čokolade”, Petra Porošenka.

Kuba, koja je uvek bila solidarna s narodom Ukrajine, te u teškim danima tragedije Černobila učestvovala u lečenju mnogo obolele dece od posledica štetnog zračenja i uvek bila spremni na pomoć, danas ne može nego izraziti odbijanje prihvatanja delovanja takve antiruske, proimperijalističke ukrajinske vlade.

S druge strane, istovremeno sa obaranjem aviona premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, vođa nuklearne države, naredio je da izraelska vojska izvrši invaziju na Pojas Gaze. U samo nekoliko dana je ubijeno nekoliko stotina Palestinaca, mnogi od njih su bili deca. Predsednik SAD-a podržava ovu akciju, nazivajući taj gnusan zločin činom samoodbrane. Obama nije podržao Davida protiv Golijata, nego Golijata protiv Davida.

Kao što je poznato, mladići i devojke izraelskog naroda, dobro pripremljeni za produktivan rad, biće izloženi smrti bez časti i slave. Ja ne znam kakva je vojna doktrina Palestincima, ali znam da se borac spreman umreti može braniti na ruševinama zgrade, ako ima pušku, kao što su pokazali junački branioci Staljingrada.

Moja jedina želja je da izrazim svoju solidarnost sa junačkim ljudima koji brane poslednju trunku onoga što je njihova domovina već hiljadama godina.

Od Ukrajine, Gaze do osnivanja BRIKS banke fidel Kastro potpis_e

Fidel Kastro: “Vreme je da se nauči nešto o stvarnosti”

Legendarni vođa i jedan od retkih živućih revolucionara, kubanski lider Fidel Kastro, 22. jula u kubanskom dnevnom listu Granma objavljuje kolumnu u kojoj tvrdi “kako su Rusija i Kina dogovorom kojeg su postigli u Fortalezi u Brazilu napravili jedan od najvećih podviga u istoriji čovečanstva” .

„Zamolio sam urednike lista Granma da mi ukažu čast i da objave ono što ću pisati na prvoj stranici službenog lista naše stranke, jer mislim da ću izraziti lične stavove o pitanjima koja, zbog poznatih razloga nisam mogao reći na kolektivnim telima stranke i države, stranačkog kongresa ili relevantnim sastancima Narodne skupštine.

U naše vreme su problemi sve složeniji i novosti se kreću brzinom svetlosti, kao što mnogi znaju. Ništa što se dešava u današnjem svetu ne može nas naučiti svemu, ali smo ipak u stanju da razumemo nove realnosti.

Čovek je čudna mešavina slepih nagona, s jedne strane, i svesti s druge.

Mi smo politička životinja, i to ne bez razloga, rekao je Aristotel, koji je možda učinio više od bilo kojeg drugog antičkog filozofa u promišljanju o čovečanstvu kroz gotovo 200 napisa, od kojih je navodno samo 31 sačuvan. Njegov učitelj je bio Platon, koji je ostavio potomstvu svoju slavnu utopiju o idealnoj Državi, a kada je u Sirakuzi to pokušao primijeniti, gotovo ga je koštalo života. Njegova politička teorija je da se ideje nazivaju dobrima ili lošima. Reakcionari su se njome služili kako bi osudili oba velika teoretičara – Marka i Lenjina – bez uzimanja u obzir njihove utopije koje su nadahnule Rusiju i Kinu, dve zemlje koje su pozvane da vode novi svet koji će omogućiti opstanak ljudi, ali i iskoreniti imperijalistički ratni zločin.

Sovjetski Savez, socijalistički blok, Narodna Republika Kina i Severna Koreja, pomogli su nam slanjem robe i oružja da se odbranimo od bespoštedne ekonomske blokade nametnute od strane Sjedinjenih Država, najmoćnije imperije koja je ikad postojala. Uprkos njenoj ogromnoj moći, SAD nisu mogle slomili malu zemlju nekoliko kilometara udaljenu od njenih obala. Stojimo ovde više od pola veka pod pretnjom i trpimo napade gusara, otmice ribarskih brodova, potapanja trgovačkih brodova, razaranje kubanskog putničkog aviona na Barbadosu, paljenje škola i slična nedjela.

Kada su pokušali napasti našu zemlju na čelu sa podmitljivim snagama koje su došle na ratnim brodovima iz Sjedinjenih Američkih Državama, poraženi su u manje od 72 sata. Kasnije su kontrarevolucionarne grupe i druge grupe opremljene za to činile vandalizme koji su rezultirali gubitkom života ili fizičke sigurnosti hiljada naših sunarodnika.

U državi Florida je bila smeštena najveća operativna baza protiv neke druge zemlje. S vremenom je ekonomska blokada proširena od strane NATO saveza na mnoge druge latinoameričke saveznike koji su bili saučesnici u prvim godinama kaznene politike američkog carstva. SAD žele razbiti snove Bolivara, Martioa i stotine velikih revolucionarnih rodoljuba u Latinskoj Americi.

U našoj maloj zemlji, kojoj su uskraćena ne samo prava da bude nezavisna država, kao i svaka druga od brojnih zemalja Latinske Amerike i Kariba, nego nas se iskorišćava i pljačka. Oni nam u potpunosti žele oduzeti pravo na nezavisnost i njihov je zadatak da pripoje naše ostrvo teritoriji SAD-a.

Na nedavnom sastanku u Fortalezi u Brazilu je usvojena važna izjava među zemljama grupe BRIKS-a.

BRIKS predlaže veću makroekonomsku koordinaciju među velikim ekonomijama, posebno u G20, kao ključ za jačanje mogućnosti efikasnog i održivog faktora oporavka u svetu.

Najavili su potpisivanje Sporazuma o osnivanju nove razvojne banke, kako bi se prikupila sredstva za infrastrukturne projekte i održivi razvoj grupe BRIKS i drugih ekonomija u nastajanju i razvoju.

Banka će imati početni kapital 100 milijardi dolara, a osnovni kapital je 50 milijardi dolara jednako među osnivačima. Prvi predsednik Odbora guvernera će biti Rusija. Prvi predsednik Uprave biće u Brazilu. Prvi predsednik Banke će biti u Indiji, a sedište Banke je u Šangaju.

Takođe je najavljeno potpisivanje ugovora za uspostavljanje zajedničkog Fonda valutnih rezervi za nepredviđene situacije sa početnim kapitalom od 100 milijardi dolara.

Grupa BRIKS je potvrdio otvorenu i transparentnu podršku, uključujući i nediskriminatoran multilateralni trgovinski sistem, čak i nakon završetka “dogovora iz Dohe” Svetske trgovinske organizacije (VTO).

Prepoznata je važna uloga koju imaju državne kompanije, kao i mala i srednja preduzeća, što su sve kreatori radnih mesta i bogatstva.

Potvrđuju potrebu za sveobuhvatne reforme Ujedinjenih nacija, uključujući i Saveta bezbednosti, kako bi se sa više zastupnika efikasnije i adekvatno odgovorilo na globalne izazove.

Oni su ponovili svoju osudu terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama, gde god se pojavi, te izrazili zabrinutost zbog nastavka pretnje terorizma i ekstremizma u Siriji, dok se Siriji pruža podrška i poziva se da se posveti suzbijanju terorističke agresije od strane Al Kaide, njenih podružnica i drugih terorističkih organizacija.

Oni su snažno osudili upotrebu hemijskog oružja pod bilo kojim okolnostima i pozdravili odluku Sirijske Arapske Republike za pristupanje Konvenciji o hemijskom oružju.

Potvrdili su svoju opredijeljenost u doprinosu za pravednim i trajnim sveobuhvatnim rešenjem arapsko-izraelskog sukoba na osnovu univerzalno priznatog međunarodnog pravnog okvira, uključujući i relevantne rezolucije Ujedinjenih nacija, načelni Sporazum iz Madrida i arapske mirovne inicijative, te su iskazali podršku za sazivanje, u najkraćem mogućem roku, Konferencije za osnivanje područja Bliskog Istoka bez nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje.

Oni su potvrdili svoju želju da istraživanje i korišćenje svemira treba biti u miroljubive svrhe. Ponovili su da ne postoji alternativa pregovaračkom rešenju iranskog nuklearnog pitanja i potvrdili su svoju podršku svim političkim i diplomatskim sredstvima.

Izrazili su zabrinutost zbog situacije u Iraku i podršku iračkoj vladi u njenim naporima da se prevaziđe kriza i odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Takođe su izrazili zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i pozvali na široki dijalog, smanjenje sukoba i umerenost svih stavova učesnika procesa kako bi se pronašlo mirno političko rešenje.

Ponovili su svoju snažnu osudu terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama. Naveli su da UN ima centralnu ulogu u koordinisanju međunarodnih akcija protiv terorizma i da ih treba sprovoditi u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Priznali su da su klimatske promene jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava čovečanstvo i pozvali sve zemlje da poštuju Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC), a sve s ciljem uspešnog završetka pregovora koji će se razviti u protokol do 2015., drugi pravni instrument ili dogovor sa zakonskom snagom na osnovu konvencije koja će se primenjivati na sve stranke, u skladu sa principima i odredbama UNFCCC, osobito načelo zajedničkih, ali različitih odgovornosti i odgovarajućih sposobnosti.

Izrazili su stratešku važnost obrazovanja za održivi razvoj i inkluzivni ekonomski rast, te ukazali na vezu između kulture i održivog razvoja.

Sledeći BRIKS Samita će se održati u Rusiji u julu 2015.

Čini se da je to više od dogovora koji se konstantno prikazuju u štampi velikih zapadnih novinskih agencija.

No, smisao je jasan i nedvosmislen: Latinska Amerika je geografska oblast gde je Amerika nametnula najveću neravnopravnost na planeti, gde je koristila naša unutrašnja bogatstva, uzimala prirodne resurse, kompradori i američki plaćenici su imali privilegiju da gomilaju zlato i bogatstva i da beže iz svojih zemalja kako bi taj novac ulagali u američke kompanije ili bilo gde drugde u svetu.

Niko nikad nije pronašao odgovor sposoban da ispuni stvarne zahteve tržišta kakvo danas poznajemo, ali niko nije mogao sumnjati da će čovečanstvo napredovati ka boljitku, nego što je generacija našeg vremenskog perioda u ljudskom društvu.

Odvratne zloupotrebe su se događale u našoj istoriji. Ono što danas treba oceniti je i ono što će se dogoditi u našem globalizovanom svetu u bliskoj budućnosti.

Kako će ljudska bića pobeći iz neznanja, nedostatka osnovnih resursa za hranu, zdravlje, obrazovanje, stanovanje, dostojnog zaposlenja, bezbednosti i poštene nadoknade za rad? Što je još važnije, hoće li ili neće to biti moguće u ovom malenom kutku svemira. Ako razmislimo o ovom, to će nam pomoći da stvarno osiguramo napredak ljudskog roda.

Što se mene tiče, ja nemam ni najmanju sumnju da će predsjednik Si Đinping, kada obavi sve aktivnosti i završi svoju turneju u ovoj hemisferi, kao i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, zajednički učiniti nešto što će biti podvig najveći u ljudskoj istoriji.

U deklaraciji grupe BRIKS, odobrenoj 15 juli 2014. u Fortalezi, poziva se na veće uključivanje drugih zemalja, pogotovo onih koje se bore za sopstveni razvoj u cilju promovisanja saradnje i solidarnosti sa ljudima, posebno u Južnoj Americi, što je navedeno u značajnoj stavci u kojoj BRIKS prepoznaje osobitu važnost Zajednice južnoameričkih nacija (UNASUR) u promovisanju mira i demokratije u regionu i postizanju održivog razvoja, te iskorenjivanju siromaštva.

Već sam bio prilično opširan, iako obim i značaj predmeta zahteva analizu važnih pitanja koja zahtevaju odgovor.

Mislim da ću u sledećim danima izvršiti ozbiljniju analizu važnosti samita grupe BRIKS, i dovoljno je dodati da je stanovništvo Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike u ovom trenutku pola svetske populacije. U nekoliko decenija će BDP Kine nadmašiti onaj Sjedinjenih Država Američkimh i mnoge države će tražiti iuan, a ne dolar i to ne samo u Brazilu, nego i drugim važnim ekonomijama zemalja Latinske Amerike, čiji će se proizvodi poput soje i kukuruza takmičiti sa onima iz Severne Amerike. Doprinos Rusije i Kine u nauci, tehnologiji i ekonomskom razvoju u Južnoj Americi i na Karibima je odlučujući.

Veliki događaji iz istorije nisu skovani u jednom danu. Na horizontu su ogromna iskušenja i sve složeniji izazovi. Potpisani su ugovori o saradnji Kine i Venecuele. Vreme je da naučimo nešto više o stvarnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *