ЕВО ШТА ЈЕ АМЕРИЧКИ ЦИЉ на Арктику

EVO ŠTA JE AMERIČKI CILJ na Arktiku

23 maja 2019

Nova američka politika na Arktiku usmerena je na pretvaranje regiona u ratište, izjavio je za Sputnjik viši zvaničnik Arktičkog saveta iz Rusije Nikolaj Korčunov.

„Navedene namere i planovi, nažalost, pokazuju da se nagoveštavaju promene u američkom pristupu ovom regionu u kojima je, po svemu sudeći, preovladala politika pretvaranja regiona u perspektivno ratište, kako bi se povećale tenzije“, rekao je Korčunov.„Nije slučajno akcenat stavljen na vojne metode, na povećanje vojnih troškova na Arktiku i pokušaje da se podriva poverenje i atmosfera multilateralne arktičke saradnje“, dodao je on, komentarišući nedavne izjave visokih američkih zvaničnika.

Korčunov je istakao da Moskva smatra da su optužbe Sjedinjenih Američkih Država za „agresivno“ ponašanje Rusije na Arktiku apsurdne i neosnovane.

On je dodao da se Moskva zalaže za formiranje međunarodnog partnerstva za očuvanje zone mira na Arktiku.

„Mi se ne zalažemo za suprotstavljanje i suparništvo, već za međusobnu saradnju i komplementarne napore, za formiranje – uključujući i u okviru Arktičkog saveta – međunarodnog partnerstva u interesu očuvanja arktičkog regiona kao zone mira, stabilnosti i niske vojne napetosti“, zaključio je on.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da je Vašington zabrinut zbog „ruskih zahteva za međunarodnim vodama Severnog morskog puta, uključujući i nedavno objavljene planove za njegovo povezivanje sa kineskim morskim „Putem svile“. On je takođe izjavio da su „nelegitimni“ zahtevi Moskve o redu prolaska brodova drugih zemalja kroz Severni morski put, nazivajući ih „delom ukupnog agresivnog ponašanja Rusije na Arktiku“.

Sa druge strane, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da će Sjedinjene Američke Države uskoro uspostaviti prisustvo na Arktiku tokom cele godine, kada će biti pušteni u rad novi američki ledolomci. Prema njegovim rečima, američka obalska straža učiniće prvi korak u obnovi američkog vođstva na Arktiku, koji je dugo bio ignorisan i pomoći će Vašingtonu da se izbori sa sve većim uticajem Rusije na Arktiku i da se odupre nezakonitim pretenzijama Kine za status arktičke zemlje.

KOMENTARI3 komentara

  1. e. says:

    Arltik je završena priča - ameri mogu tamo doći samo da odigraju hokejašku utakmicu na gostujućem terenu protiv Rusa koji su tamo DOMAĆINI.

  2. A akoM says:

    Na Arktiku(kao ni na Antarktiku)nitko nije domaćin,kao ni vlasnik pomorskih putova oko njega,bar po međunarodnom pravu!Niti to netko može postati svojim dekretom,a da mu se nitko ne suprotstavi!Ili će se dogovoriti,ili će ratovati!Jer,zalogaj je prekrupan a da bi ga netko prisvojio bez borbe ili asimetričnog odgovora!Npr.da USA za revanš tako prisvoji cijeli Antarktik,mimo svih zakona,a Arktik prepusti da se oko njega glođu Rusija,Kina,Europa,Kanada?!?Kakve veze to ima s međunarodnim zakonom?!?Iste kao i ovakvo sad prisvajanje Arktika,od ovih i onih!

  3. milorad2 says:

    američki cilj je napad na rusiju i kinu, BILO GDE I BILO KADA, to je SVE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *