Ево шта је говорио владика Николај о Дражи Михаиловићу

Evo šta je govorio vladika Nikolaj o Draži Mihailoviću

16 maja 2015

nikolaj-velimirovic_630Sveti vladika Nikolaj (Velimirović) održao je besedu o generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću u Čikagu, 18. jula 1954. godine, a obzirom da je došlo do rehabilitacije generala Mihailovića, te da se čuju različite ocene ovakvog akta, dobro je čuti šta je o liku i delu „đenerala Draže“ govorio za vreme svog života jedan od najvećih srpskih svetitelja. Tekst besede koji se u danima rehabilitacije generala Mihaliovića sve više širi srpskim internetom prenosimo u celini:

BESEDA O DRAŽI

(Sveti vladika Nikolaj u crkvi Hristova Vaskrsenja u Čikagu, 18. jula 1954.)

Reče Gospod: „Od ove ljubavi niko nema veće nego kad ko život svoj položi za prijatelje svoje.” (Jovan, XV, 13)

Poštovana Gospodo srpska, braćo i sestre,

U svim vremenima i narodima slavljeni su kao veliki ljudi, iznad svih drugih, oni koji su položili život svoj za prijatelje svoje ili bližnje svoje. Takvu ljubav, pokazanu žrtvovanjem sebe za prijatelje i bližnje, nazvao je Spasitelj naš najvećom ljubavlju.

U širem obimu, takva se ljubav može odnositi na one velike ljude koji polažu život svoj za ceo jedan narod. U najširem obimu ona se odnosi isključivo na Sina Božijeg Isusa Hrista, koji je položio život svoj na krstu za vasceli rod ljudski.

Prema tome, Božije je, a ne čovečije, položiti život svoj za sve čovečanstvo; dok je za obične velike ljude: položiti život svoj za prijatelje i bližnje, a za najveće sinove čovečije: položiti život svoj za ceo jedan narod. Pokojni Draža Mihailović pokazao je najveću ljubav dostupnu sinovima čovečijim time, što je položio život svoj za narod svoj. Ljubav koja premaša i tu ljubav, nije za čoveka nego za Boga…

Pokošen je Draža kosom smrti posle petogodišnje mučne odbrane života svoga naroda, osuđenog na smrt i napotpuno istrebljenje. Pokošen je kosom nepravde u borbi za pravdu svoga srpskog naroda, ili rečeno vidovdanskim jezikom: za krst časni i slobodu zlatnu. Uvek i za uvek dva uzvišena i nepromenljiva načela u svim velikim srpskim borbama od sv. Save do naših dana. U borbi koju je usud dosudio njemu i njegovoj generaciji, on nije mogao dati ništa veće nego što je dao, tj. život svoj.

Zato će pravična istorija staviti njega na ravno sa kosovskim vitezima, kako njega, tako i svu njegovu izginulu vojsku, sve njegove hrabre vojvode, barjaktare, kapetane i ratnike. Jer, svi oni sa svojim vođom ostvariše onu ljubav koju Hristos naziva najvećom, položivši život za narod svoj, isto kao i veliki Knez na Kosovu sa svojom krstonosnom vojskom i Karađorđe sa svojim ustanicima. Uvek i za uvek ista vojska, isti narod, ista načela.

No zastanimo u današnji dan, i učinimo jedno sravnjenje sebe sa narodnim junakom kome činimo ovaj pomen.

Po svim opisima, Draža je bio narodni čovek u bukvalnom smislu. Da li su svi oni koji njega sada slave, narodni ljudi, ili pak tuđinci srpskom narodu u svemu osim srpskog imena?

Draža je bio duboko pobožan čovek, molio se Bogu dan i noć, postio, pričešćivao se i držao krsnu slavu. Da li tako čine svi oni koji se krepko drže za njegov šinjel i diče negdašnjim poznanstvom s njim?

Draža je bio u zakonitom braku s venčanom ženom. Kako se mogu onda hvaliti Dražom neki koji se žene (ili polužene) tuđinkama, dok njihove zakonite supruge u Otadžbini, verne i čiste kao vestalke, čuvaju ognjište, pale krsne sveće, vaspitavaju decu i očekuju sastanak sa njima?

Draža je činio sva usilja da ujedini i složi srpski narod. Šta, dakle, imaju zajedničkoga sa Dražom oni koji razdiru organizam srpskog naroda, cepaju Srpstvo i razbijaju ga u sitno iverje, koje nije ni za kakvu zidariju, nego samo za oganj, a sve viču: „Draža, Draža!“, „Ja i Draža!“, „Mi i Draža!“.

Draža, da je izbegao u inostranstvo (hvala Bogu te nije!), svakako bi se srcem pribio uz sve srpske nacionalne organizacije u slobodnom svetu. Kako, onda, da shvatimo one koji odriču svoj dug Srpskoj narodnoj odbrani i nisu učlanjeni ni u Srpsku pravoslavnu crkvu, niti u jednu srpsku rodoljubivu organizaciju?

Teško mi je, zaista teško, što moram da uputim sa oltara ovu oštru opomenu (ne samo radi Srpstva, nego i radi tih samih) onima koji moralno pokleknuše u stranom svetu, koji nadvladaše u ratu veća zla, dok sada u miru podlegoše manjim. Njima dovikujem: „Na pravi put, braćo! Vaš Komandant je živ, i on vas iz onog sveta vidi na stranputici i žalosti se! No, koliko mi je teško učiniti ovu opomenu nekolikim, toliko mi čini radost što sa ovoga mesta mogu da pohvalim svu onu ogromnu većinu srpskih ratnika koji do danas ne pokleknuše, nego ostaše na visini Dražine pobožnosti, rodoljublja i poštenja. To su Dražini junaci, koji sa svojim slavnim Komandantom pođoše kroz krv i oganj; kojima su rane jedino odlikovanje, a Dražin primer zvezda svetilja na putu života. Njima pripada prvenstvo, ali ne isključivo, u proslavljanju velikog srpskog sina mučenika.

Jer, Draža Mihailović pripada celom srpskom narodu, nikako jednoj partiji, i ne samo jednoj našoj generaciji, nego i budućim.

Narod koji u strahovitom mraku robovanja i stradanja, izdiže iz svoje sredine velike ljude, velike po ljubavi, pravednosti i hrabrosti, koji mu svetli u noći, dalek je od propasti a blizak vaskrsenju, većoj slavi i punijem životu takve ljude, mnoge i mnoge, na čelu sa Dražom Mihailovićem, darovao je Bog Srbima u ovoj mučeničkoj generaciji.

Da se radujemo i veselimo s blagodarnošću Svevišnjem. Jer, dok su kod nekih drugih naroda u prošlom svetskom ratu vođi bili krvoloci i strvinari, nemoralni zločinci kakve sunce nije videlo od postanka sveta, dotle su vođi srpskog naroda, na čelu sa Dražom, bili ljudi bogoljubivi, pravdoljubivi i narodoljubivi. Imena onih prvih na Nebu se neće spomenuti, a u istoriji sveta spominjaće se s odvratnošću i prokletstvom: dok će imena onih drugih na Nebu biti pesma besmrtnih duhova, a na zemlji slava i pohvala pokolenja i pokolenja.

Draža Mihailović bio je legendarna ličnost i za vreme svoga života, no njegova mučenička smrt stvorila je oko njegovog imena oreol svetog ratnika. S vremenom taj će oreol bivati sve svetliji, a ime Dražino sve slavnije. A koji se zovu Dražini, neka podražavaju Dražu.

Bog da mu daruje večni život u sjaju Nebeske Srbije! Amin, Bože, daj! Slava mu!

(Pravda)

KOMENTARI25 komentara

 1. Pravdaa says:

  Ako je ovo izašlo iz usta Vladike Nikolaja a ne podmeću mu onda je on samo jedan nebitan srbin i opasno veliki grešnik stati u odbranu Draži najvećem Srpskom šljamu koji je uspeo da zavadi Srpski Narod ne zbog Srbije nego zbog njegovih ličnih interesa. Ne mogu reći da je bijo nepismen ali je bijo mnogo glup i jako pokvaren danas svi koji staju u odbranu Draži ne znaju da je Draža vodijo svoj rat protiv Srba i samo protiv srba i danas ga treba proglasiti za neprijatelja svog naroda.

  • ivan Grozni says:

   Ti si nepismen i to totalno. Treba vam zabraniti komentare cim neznate osnove srpskog jezika

 2. Nedo says:

  Pravdaa ti nisi normalan. Sa tobom je iz ponizenja diskutovati. Magare jedno komunisticko pa taj isti Draza je ucestvovao u svim bitkama i ratovima od 1912-1918 god. Po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije prvi je podigao ustanak na padinama Suvobora na Ravnoj Gori 13. maja 1941 god. a tvoji crveni zlikovci su kasnije proglasili Dan ustanka 7. jul u cast ubistva srpakog zandarma od strane komunistickih gadova. Na zalost nama su veci neprijatelji komunisti nego ustase, sto je i vojvoda Djujic stalno isticao.

 3. suvereni anonimac says:

  Ti si budala i antisrbin

 4. suvereni anonimac says:

  Cuj pravda ma koja pravda komunisticka? Opet cu ti teci ti si budala i antisrbin i antihrist satanist

 5. Padre says:

  Mnogo je bitno šta je neki vladika rekao, ako je vladika nije Bog!

 6. Paštrović says:

  "Nedo", jadan ne bio, ne jedi se na ovog gore mučenika. Onako kako je u kući slušao o Draži, tako i dan danas drvi. I da je samo on protiv Draže, pa prosti jadi, nego je Srba tušta i tma protiv Draže. Eno i govno crnogorsko, D. Mićunović, u "Klubu književnika Srbije" (pokakim im se na književnost), za istim stolom sa Stipom Mesićem ispljuva Dražu na pasji opanak. Kao... dok su njegovi komunisti udarali na Njemce, ni malo ne žaleći, normalno, što će za svaku njemačku glavu životom platiti 100 Srba, "Draža je kalkulisao... čekao...", i sve u tom smislu. Jebeš ti i Srbe i Srbiju (da Mićunovu CG i ne pominjem) kad Mićun i Mesić drže Srbima slovo. Po sred Srbije, po sred Beograda!!! Nijesam ja posebni ljubitelj Draže, jer danas, poslije svega što saznadoh, shvatih da je Draža radio za najveće srbske krvnike, a to su Cerčil i engleska kruna. Shvatio sam da su jedini odistinski četnici bili oni pod komandom vojvode Pećanca, njih na hiljade. Zašto Dražini Ravnogorci to kriju "k'o zmija noge"? I dan danas mi treba da se mrzimo i svađamo oko toga da li su Draža ili Ljotić dobro radili. Obojica su radili za srbske neprijatelje. Da i ne pominjem vječitu mučninu kad vidim slike Ravnogoraca pod jugoslovenskim, a ne srbskim barjakom. Ima tu svega i svačega, pa treba biti jako obazriv. Heh... lako je i Mićunu i Mesiću, oni duvaju u istu "U" tikvu. PS: Samo još jedno: Draža nije mislio ni na Srbe ni na srbski narod, on je mislio na Jugoslaviju, jugoslovenskog kralja i Jugoslovene.

 7. Gale says:

  Smaraju ovi NATO-komunisti.

 8. Goran says:

  pa sad , svatko pravdu gleda na drugaciji nacin , cinjenica je da su Srbi od drugog svjetskog rata podjeljeni na one za Drazu i na one protiv. Mislim da ipak treba biti realan i sagledati cinjenicu da onaj glavni, koji je bio protiv Draze ubio Drazu, i da za vrijeme njegove vladavine, da ne kazem diktature , nitko nije smio ni da pomisli da je Draza bio eventualno patriota koji je radio za svoj narod i da su cetnici u stvari bili regularna antifasisticka Srpska vojska. Sve u svemu ,pokazalo se da je da taj doticni smisljeno napravio katastrofalne greske po Srpski narod , koje ustvari i nisu bile greske jer sve te silne autonomije i smisljeno depopulariziranje Srba sa odredenih teritorija , su dovele do toga da Srpski narod koji od pamtivjeka zivi na ovim prostorima , se tretira kao da su neki stranci, pa tako moraju sa pasosima putovati po vlastitoj zemlji. Da i ne spominjem novonastale narode koje zapad forsira i financira sve u svrhu dobrog naplacivanja , da ne kazem ropstva. Opstanak Srpskog naroda ovisi samo o tome da se prevazide jaz izmedu Drazinih i ne Drazinih , jedino ujedinjeni Srbi imaju sanse da opstanu ,,,,a sto se tice ove sprdacine sa Crnom Gorom , od koje i ja potjecem,,,, tu treba mnogo kukolja da se ocisti jer se previse okolina zagadila............svjetki fenomen !! nema industrije a sve zagadeno ! Samo ujedinjeni Srbi opstaju, sve drugo vodi u propast.

 9. Pravdaa says:

  Na žalost mnogi ne znaju ni danas pravu istinu devedeset pet posto Četnika su pravi Srpski patrijote i narodni heroji koji su zavedeni iskorišteni i bespotrebo nevino ubijeni zbog Draže i njegove klike koji je radijo i za Njemce i za engleze i za Amerikanca samo nije ništa radijo za svoj srpski narod sem što je grčevito hteo da održi sebe na vlasti do poslednjeg Srbina. Zato ako nekada pronađu grob treba ga sahranit u Tihi okejan.

 10. Paštrović says:

  "Gorane", poštovanje za ove tvoje riječi, koje si uglavnom napisao "po 'rvatski". Dobro i pošteno misliš, ali... evo to ALI, "u slici i riječi"... o tom tvom POMIRENJU! Ja se sa ovakvima NE MIRIM, i gotovo! Po cijenu života! -------------------------------------------------------------------- 7.000 ležača ispred Skupštine Srbije - ideja za 11 07 2015‏ https://www.youtube.com/watch?v=GqawHrjL8Go Eto, ovo je TO! Jer, kad me neko pita koliko sam puta bio u rodni kraj, na rodnu grudu, u rodno selo, na grob mojih roditelja, u Beograd, u kome sam proveo najljepših 20 godina života, ja kažem - samo dva put! I to obadva put zbog moje pokojne majke, koja je bila jako bolesna. Osjetivši svu tu ogavnu stvarnost, koja se još više produbila onim prelaskom MEĐUDRŽAVNE GRANICE kod Brodareva, ja, dijete sa primorja, nijesam imao ni najmanju želju da makar prst umočim u to lijepo Jadransko more. Ova antisrbska rulja, kojih ima čak 7.OOO, i ko zna koliko još desetina hiljada ovakvih (bez onih po rodnoj mi CG), ili još i gorih, ova rulja mi ne daje ama baš nikakav podstrek ili volju da odem "tamo". Gledajući i slušajući o čemu pričaju, ne želim da se sebi još i više ogadim, i da idem "mečki na rupu". Sva ova histerična i srbomrzačka rulja živi u Srbiji, u Crnoj Gori. E pa neka ih, neka žive i neka se umnožavaju... na "radost i diku" sveg Srbstva i pravoslavlja, a naročito pravoslavnog Hrišćanstva. A što tek da kažem o Svetom Sinodu? Njima je važnija kanadska eparhija i "seks-majstor" episkop kanadski Georgije od oviih, koji rastu i stasaju tu, pred očima i pod nosem Sinoda, u sinodskom duhovnom dvorištu. Sinodu su geografski izgleda bliži Ontario i šumoviti Milton od Srbije... i naročito Crne Gore!? Pa da i ja izrecitujem onu čuvenu:" Ostajte ovdje... u NATO Kanadi", jer sunce srbskog neba više ne sija!

 11. Paštrović says:

  "Pravdaa", polupismeno goveče, ne piše se "patriJot", ne kaže se "okeJan". 'Ajde fino upiši treći osnovne, pa da popričamo ljudski. Ne nerviraš me što MRZIŠ Dražu, jer na to imaš pravo od TVOG boga i tvoje vjere, ali me nervira tvoja krezuba nepismenost. A 'oćeš da laješ i da ujedaš, 'oćeš, hehehe...

 12. Pravdaa says:

  Paštroviću ti nisi nepismen nego si glup tako da i kada pročitaš istinu nemožeš da je razumeš jer u tebi krene mržnja a ja pišem samo činjenice koje su istinite koje su mi četnici pričali koji su ratovali sa Dražom.

 13. teletabis says:

  Draža uopšte nije rehabilitovan ovom presudom. Ako iko želi da čuje Sud onda može da sazna da je proces suđenja poništen zbog sadašnjih merila da nije bilo fer suđenje i da su mu bila uskraćena ljudska prava na pravično suđenje i vraćena mu građanska prava. Ostali deo suđenja Draži, izneti dokazi o zločinima i suštinu tog procesa, ovaj Sud nije razmatrao. Znači, suština sudskog procesa kojim je Draža osuđen na smrt nije razmatrana ili ti nije to bio naš posao. A sada svako može da priča šta mu je drago.

 14. Goran says:

  Razumijem te Pastrovicu u potpunosti , i ja sam ogorcen na takve ali ih ne mrzim posto znam da je njihov intelektualni nivo jako nizak. 18 godina sam proveo u US i tamo sam naucio da se takvi ljudi strucno i nestrucno nazivaju "brainwashed people" i to je zaista i naj ispravniji naziv . Sve je u vlasti i propagandi , a mi Srbi trenutno nemamo ni jedno ni drugo , i pitanje je dali je uopste i moguce u ovakvim vremenima da imamo. Nasa svijetla tocka je ta sto Srbi ipak u velikoj vecini razmisljaju kao ja i ti. Nemoj da te zavaravaju razno razne ankete kojima su tvorci oni koji i ne pricaju nijedan od slavenskih jezika . Sve ce to da se promjeni kada dode pravi moment , svi ti kojima su mozgovi isprani ce se po usima pokriti a zenama u crnom i njima slicni, ako ih nitko ne ubije batinama, ce biti posteno sudeno pred licem pravde .

 15. Paštrović says:

  E baš su našli crkvu u kojoj će da se mole. Heh, "tebi pričali"!? I opet, da te podsjetim: GOVEDO, sa Dražom nijesu ratovali četnici, nego Ravnogorci. Zvali su se JKVuO, a to znači Jugoslovenska Kraljev(sk)a Vojska u Otadžbini. De mi kaži dje se tu pominje SRBSKA VOJSKA... u Otadžbini? E pa... ako su "tebi pričali", tako su i prošli. A i zaslužili su, baš radi tebe i tebi sličnih. Da mi je žao te uništene mladosti, i te njihove nepogažene zakletve svom kralju, na žalost jugoslovenskom, žao mi je. MNOGO! Ovo ne pišem tebi, nego onima koji MOGU da razumiju. "teletabis": hvala ti za ovo logično rezonovanje.

 16. Paštrović says:

  Dakle, Gorane, treba da sačekamo "finalni meč"!?... pošto je evidentno da nijesmo favoriti! No, kako je sve trulo do koske, od pravosuđa pa do osnovne škole (da sad ne diramo u nedorasla i nepismena obdaništa), pitam te: a koji su ti koji će tom i takvom ološu da sude, i ima li ih uopšte, ili su svi spremni za dolar ili evro da upucaju i rođenu majku i oca?

 17. Goran says:

  Tocno je da nismo favoriti, ali samo na kratke staze. U ovom trenutku je za Srbe najpametnije glave da sacuvaju . Neka hodaju zene u crno sa ofarbanim nogama, neka leze budale , neka se siptari rasire neka radi vlada sto god hoce.....jos samo malo pa ce razjareni bik da posustane pred medvijedom i zmajem. Treba ostati samo mirne glave i ne upustati se u nikakav pokolj jer su mnogi placeni da upravo do toga dode,,,,, pravi moment ce doci sigurno i najvjerovatnije ce se sve rijesiti bez ispaljenog metka. .........i nemoj pogresno da me shvatis, s ovakvim otpadom kao sto je Pravdaa netreba uopste zapocinjati bilo kakav razgovor, za takve je ignoriranje najbolji lijek :-)

 18. Svetislav says:

  Odlicna beseda i poruka casnog i presvetog vladike Nikolaja!

 19. Mali pametni says:

  Sveukupna zbunjenost i razmimoilaženje srspkog naroda je nastalo iz kalkulisanog skrivanja istine i saopštavanja generacijama posle rata sve na kašičicu polulažnih i lažnih istina, koju je punio niko drugi nego Broz. Onda što on napuni ono malo otrova, raspodele srpski, jebiga, srpski komunisti. I jesmo li pocepani? Pa dašta smo. To i dan danas. Ja ne znam da govorim tako tečno kao neki, ne znam njine činjenice, ali ih otkrivam polako i bolno. Znam i ja kao komunističko dete da je Draža bio kraljevski, jugoslovenski komandant. Znam i ja da u svakom ratu vojska manje-više prisiljava svoj narod na sve ratne dopune koje narod može da ispuni. Uvek i u svakom ratu strada jedan deo naroda i od svoje vojske. Greško, silom, milom ili pravdom...Nije važno. Ali zastrašujuća stvar je Sremski front, sprečavanje povratka Srba na KiM, iseljavanje Srba Krajišnika, Dalmatinaca i Hercegovaca u Vojvodinu, Ustav 74. i još mnogo drugih zlodela Broza uz gotovo nemu podršku srpskih komunista. I šta sad? Treba li pomiriti one koji su za Dražu, one za Pećanca, one za Đujića, one za Broza...ili treba sada ponovo seći srpske izdajničke glave, seći ponovo kulake, ponovo stvarati Četnike Draže, Četnike Pećanca, Četnike Đujića i Komuniste Broza pa da svi ponovo zaratimo i ko pobedi da bude u pravu??? Eh, malo će ih preživeti u pravu! Zar nikome ne pada na pamet da zakopa građansku ratnu sekiru i da nas ujedini? Da zaćute svi koji su u pravu za Dražu, svi koji su u pravu za Đujića i Pećanca, svi koji su u pravu za Brozove komuniste, i svi koji nisu u pravu, pa da malo stanemo pod Hrebeljanovićevu krunu i zajedno nešto postignemo? Vidim, cepamo se već ovde, malobrojni i ogorčeni, nemoćni da izbacimo sve klipove koje gurasmo zajedno jedni drugima pod noge,a koje nam dobacila Zapadna politika uništavanja Srba. Učinimo ono čega se ipak plaše. Stanimo zajedno. Potisnimo sve nesloge. Previše ih je da bi ih rešili. Zato se moraju preskočiti, bez međusobnog trvenja. Ta naša nesloga je oduvek podržavana. Mnoge tajne znamo danas, mnogi naši neprijatelji su javno izašli i ne skrivaju se više. Zato što misle da smo saterani u ćošak i da se ne možemo više nikad ujediniti. Pogledajte naše suprotstavljene komentare i shvatanja! Oni su izgleda u pravu. Pogledajte da su u Srbiji jednog momenta dozvolili registrovanje oko 800 stranaka, a danas ih sveli na 80! Osamdeset izdajnika vuče narod na osamdeset strana. Nigde tračka nade, a ljudi od moći i znanja se upustili u dokazivanje ispravnosti svojih shvatanja, vodeći narod u nove nesloge i u nova neshvatanja. Siguran sam da se slažete samnom, siguran sam da znate da smatram najvećom i najvrednijom žrtvom svih nas da se ujedinimo i sakupimo svoje snage na jedno mesto. Zamuknite zvona građanskog rata, ne delite se bez obzira na prošlost i štete koje smo pretrpeli. Ne otvaraje poluzaceljene rane našem narodu. I vi ste naš narod, i ja sam. Ostavimo rasprave istoriji. Nije ni došlo ni prošlo vreme rasprava i nikada neće. Spustite vaše dignute ruke iznad glava krivaca, jer i nad vašom glavom je neko uzdigao ruke. Ne zvonite zvona građanskog poravnanja i rata. Imali smo ih dosta. Vreme je da se ujedinimo. A tog vremena nema puno.

 20. LeBart says:

  J...i vas i Draža i komunisti, ovce najobičnije (na komentatore mislim).

 21. namcor says:

  " Ne mogu reći da je bijo nepismen "...Ali, TI si nepismen, ocigledno! Nije biJo, vec bio (A on nikako nije bio "nepismen, vec generalstabni oficir)! To nisu greske u kucanju ili minorne greske nas pismenih, vec dubinska greska i nepoznavanje SVOG jezika! Dakle, sve gluposti koje si napisao, mogu da smestim u kategoriju: Kako mali Perica zamislja ovaj svet, a da pri tome, ima samo dirigovane, za mentalno zdravlje opasne informacije! Ti ces se, verovatno napajati inspiracijom iz 5, 6 ili, ko zna koliko ofanziva (citaj, partizanskih bezanija),a nikada neces priznati da su SRBI bili ti koji su nosili "Narodnooslobodilacku borbu", jer su se drugi pridruzivali ili pridruzili, samo onda kada im je to islo u prilog (Cast, malobrojnim izuzecima). Sine, pre nego sto ovde ostavis neki post, pokusaj, bar, da se obrazujes i naucis SVOJ jezik i njegov pravopis!

 22. miodrag says:

  prijatelju Pravda, Duh Sveti je govorio kroz proroke i svetitelje. Zato ako imalo verujes u Boga ne huli. Mali Pametni, imam drugara od detinjstva koji je odrastao u komunistickoj porodici ali postenoj. iako sam monarhista i podrzavam Drazu koji je bio sveta dusa kao sto kaze Sv. Vladika,nemam problem sa njim i njegovom porodicom, partizanima koji nisu uprljali ruke nevino prolivenom bratskom krvlju i nisu otimali posle rata. Sa ostalim nepokajanim zlikovcima, sa tom genocidnom bandom sto je pobila pola Beograda i Srbije i njihovom decom koja ih brane nema pomirenja i sloge nikad. Najbolji srpski sinovi su pobijeni i pravih Srba skoro da nema. Dobro ostaje dobro, zlo je zlo,laz mrzi istinu. Dobar Srbin i dobar Hrvat,dobar Musliman su isto,zao Srbin,zao Hrvat i zao Musliman su isto. Slava nasem velikomuneciku Drazi Mihailovicu.

 23. Apis says:

  PRAVDA! JEL IMA U TVOJOJ PORODICI NEKO NORMALAN?

 24. Longin says:

  Jedite govna svi vi koji se djelite na Dražine i Titove poklonike. Nemate druga posla nego se nadmudrujete čija je istorija čistija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *