Evo šta je jedan od razloga pada Janukoviča i početka rata u Ukrajini

Evo šta je jedan od razloga pada Janukoviča i početka rata u Ukrajini

8 novembra 2014

wheat_0Konačno jedan manje poznat aspekt krize u Ukrajini dobija međunarodnu pažnju.

Oukland institut u Kaliforniji nedavno je objavio izveštaj koji otkriva da će Ukrajina otvoriti svoju državu za genetski modifikovane useve i organizme u poljoprivredi pod uslovom kredita od 17 milijardi dolara od Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ukrajina i šire, istočna Evropa, spadaju među tržišta koja najviše obećavaju za giganta poljoprivredne opreme Deere, kao i za proizvođače semena Monsanto i DuPont.

Izveštaj je naslovljen ‘Šetnja po zapadnoj strani: Svetska Banka i MMF u ukrajinskom konfliktu’.

Krajem 2013. godine, tadašnji predsednik Ukrajine, Viktor Janukovič, odbio je sporazum asocijacije Evropske unije povezan sa kreditom MMF-a od 17 milijardi dolara, čiji su uslovi otkriveni tek sada.

Umesto toga, Janukovič je primio ruski paket pomoći od 15 milijardi dolara i popust na ruski prirodni gas. Njegova odluka je imala ogroman uticaj na pokretanje smrtonosnih protesta koji su doveli do njegovog zbacivanja u februaru 2014. godine.

Dok Ukrajina ne dozvoljava GMO u poljoprivredi, prema članu 404 sporazuma EU, koji se odnosi na poljoprivredu, nalaže se da obe strane moraju sarađivati kako bi se proširila upotreba biotehnologije.

Ukrajinski zakon zabranjuje farmerima da uzgajaju GM useve. Ipak, ukrajinsko tlo je savršeno za uzgajanje žitarica, a u 2012. su farmeri ubrali više od 20 miliona tona kukuruza.

U maju 2013. godine, Monsanto je najavio da planira da uloži 140 miliona dolara u redovno seme kukuruza u Ukrajini, pošto GMO semena nisu dozvoljena u Ukrajini.

Međutim, do novembra 2013. godine, šest većih ukrajinskih poljoprivrednih udruženja pripremilo je nacrte amandmana na zakon, insistirajući na „stvaranju, testiranju, transportu i upotrebi GMO uz legalizaciju GM semena“.

Predsednik Ukrajinskog udruženja za žitarice, Volodimir Klimenko, rekao je 5. novembra na konferenciji za novinare u Kijevu:

„Možemo dugo razmatrati o ovom pitanju, ali smo zajedno sa poljoprivrednim udruženjima potpisali dva sporazuma o promeni zakona o biobezbednosti, u kojima je predložena legalizacija upotrebe GM semena, koja su testirana u SAD duže vreme za naše proizvođače“.

(Napomena: GM semena i GMO zapravo nikad nisu bili podvrgnuti nezavisnom, dugoročnom testiranju u SAD.)

Stvaranje ‘povoljnih uslova’ za Monsanto

Interesatno je kako su se nacrti amandmana poljoprivrednih udruženja poklopili sa uslovima sporazuma asocijacije EU i kreditom Svetske banke/MMF-a.

Sajt sustainablepulse.com, koji prati vesti o GMO širom sveta, odmah je komentarisao predlog poljoprivrednih udruženja:

„Ukrajinska poljoprivreda će biti ozbiljno ugrožena ako ukrajinska vlada legalizuje GM semena u državi. Njihovi farmeri će imati smanjeno tržište s obzirom na anti- GMO politiku u obližnjim državama. Nameće se pitanje da li Ukrajina zaista želi da se osloni na uspeh ili neuspeh kompanije sa sedištem u SAD?“.

Potpredsednik Monsanto-a, Hesus Madraco, rekao je 13. decembra 2013. na konferenciji SAD i Ukrajine u Vašington DC-u da ova kompanija smatra „važnim da stvori povoljnu okolinu u Ukrajini koja ohrabruje inovacije i doprinosi kontinuiranom razvoju poljoprivrede“.

Samo par dana pre Madracovih primedbi u Vašingtonu, Monsanto je u Ukrajini pokrenuo program „društvenog razvoja“ za državu pod nazivom ‘Korpa žitarica za budućnost’. On pruža subvencije seljacima kako bi „dobili osećaj da mogu da promene situaciju nabolje“.

Kao što kaže Morgan Vilijams, predsednik i direktor Saveta za biznis između SAD i Ukrajine, „Ukrajinska poljoprivreda bi mogla biti rudnik zlata“.

Ipak, dodao je da ima još mnogo aspekata ukrajinskog biznisa koji moraju da se promene.

WikiLeaks telegrami – lobiranje za GMO

U avgustu 2011., WikiLeaks je objavio diplomatske telegrame SAD koji pokazuju da Stejt department lobira širom sveta za Monsanto i druge biotehnološke korporacije kao što su DuPont, Syngenta, Bayer i Dow.

Neprofitna organizacija Kontrola hrane i vode (Food & Water Watch) je nakon pregledanja ovih telegrama objavila izveštaj ‘Ambasadori biotehnologije: Kako Stejt department SAD promoviše globalnu agendu industrija semena’ 14. maja 2013. godine.

U izveštaju se prikazuje na koji način je Stejt department SAD lobirao strane vlasti da usvoje poljoprivredne zakone koji se tiču biotehnologije.

Izvršni komitet Saveta za biznis između Ukrajine i SAD od 16 članova, pun je agrobiznis kompanija, čiji predstavnici dolaze iz Monsanto-a, John Deere-a, DuPont Pioneer-a, Eli Lilly-a i Cargill-a.

Među višim savetnicima nalaze se Džejms Grin (bivši šef kancelarije za komunikaciju sa NATO-om u Ukrajini), Arijel Koen (postdoktorant Fondacije za nasleđe), Leonid Kozačenko (predsednik ukrajinske poljoprivredne konfederacije), šest bivših ambasadora SAD u Ukrajini i bivši ambasador Ukrajine u SAD, Oleh Šamšur.

Prema Oukland institutu, uslovi kredita Svetske banke/MMF-a za Ukrajinu, već su doveli do „povećanja u stranim ulaganjima, što će verovatno doprineti daljoj ekspanziji preuzimanja poljoprivredne zemlje od strane inostranih kompanija i daljoj korporatizaciji poljoprivrede u državi“.

U međuvremenu, ruski premijer Dmitrij Medvedev je u aprilu izjavio: „Naš cilj nije da proizvodimo GM proizvode ovde niti da ih uvozimo. Možemo da se hranimo sa normalnim proizvodima koji nisu genetski modifikovani. Ako Amerikanci vole da jedu takve proizvode, neka ih jedu. Nama to ne treba. Imamo dovoljno prostora i mogućnosti za proizvodnju organske hrane“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ck says:

    Preporučujem članak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *