ЕВО ШТА ЈЕ МОНТГОМЕРИ РАДИО ПРЕД НАТО АГРЕСИЈУ

ЕВО ШТА ЈЕ МОНТГОМЕРИ РАДИО ПРЕД НАТО АГРЕСИЈУ

18 јуна 2021

У ТЕШКОМ периоду, 1998, био сам шеф кабинета министра одбране Републике Српске Манојла Миловановића, заменика генерала Младића и команданта западног фронта.

Био сам руководилац плана одбране Српске – то је круцијални документ који садржи све аспекте одбране државе – и учествовао у раду Врховног савета одбране којим је председавао председник Републике Српске.Ломљење СФРЈ изведено је на комбиновани начин – и спољним клештима и унутрашњим. Одлучено је да то буде постепени распад под контролом Запада.

Стратешка процена ЈНА је била да Немачка као кључна европска сила дефинитивно иде у ту експанзију.

Никола Поплашен је смењен 5. марта 1999, од стране високог представника Карлоса Вестендорпа. На злонамеран и нелегалан начин су злоупотребили Дејтонски мировни споразум и његов Анекс десет.

Мирко Шаровић је дао оставку под притиском афере „Орао“ из 1993, али је пре тога следио страховити војни и обавештајни удар на Републику Српску када је разбијен 410. обавештајни центар, који је био информативни мозак војске који је пружао сву могућу логистичку подршку.

То је била увертира у реформу одбране.

Педи Ешдаун је био припадник специјалних војних служби Британије – колонијалне Британије у којој је рођен. Дошао је у БиХ на таласу Блера, у либералној транзицији.

Британци никада нису дозвољавали да Немци преузму регионалну снагу и да преузму континенталну Европу.

Први лорд који је био генсек НАТО-а, лорд Измеј, рекао је да је британска визија Европске уније: Американци унутра, Руси напољу, а Немци да буду потчињени.

Улога Британије је од тада контролни механизам за експанзију Немачке.

То је било и на овим просторима деведесетих година. Тада, у том периоду америчко-британског зближавања – Америка је на простору Балкана контролисала немачки експанзионизам. Не само поводом Балкана, већ и Европе.

Оно што се десило нама, виђено је као мини облик онога што је предвиђено за Русију.

Амерички генерали и стратези спроводили су обуке у земљама насталим распадом СССР.

Знали смо планове за бомбардовање Србије. У то време је смењен наш врховни командант, председник Поплашен. Знали смо датуме, имали смо конекцију са СРЈ.

То је био изузетно тежак период да СРЈ, са ризиком да Срби, буду изложени опцији директне војне интервенције, не само у виду ваздушних удара него и копнене интервенције.

Монтгомери је почетком априла дошао на састанак најужег политичког и војног руководства. Председавао је, тада већ смењени, председник Поплашен.

Ми нисмо прихватали да је он смењен с обзиром да је рат у Југославији, да имамо концентрацију снага на границама, проблем са копненом интервенцијом…

Тада је био један фрустрирајући догађај: имали смо планове како да се одупремо и неспорно је да би Република Српска ушла у оружане сукобе. Да је била копнена операција против СРЈ, Република Српска би у то ушла против НАТО.

Почеле су припреме за копнену операцију.

Монтгомери је дошао на састанак нашег Врховног савета одбране. Дошао је са помоћницима, ЦИА и руководиоцима обавештајних структура.

Тада су биле демонстрације око 5-10 хиљада људи у Бањалуци.

Монтгомери је скинуо панцир и ушао у салу.

Ја сам записао шта је речено у тих 5 минута и тај запис је у нашим војним и обавештајним структурама.

Рекао је: Господо, ви имате комуникацију са Србијом, знамо шта спремате и које инструкције имате са Србијом и СРЈ око уласка у рат. Ја ћу да вам се представим: ја сам генерал са четири звездице и генерал сам свим америчким снагама у Европи. Ја сам задужен за вођење копнене операције против СРЈ. Ја сам командант са командним местом на Мајевици изнад Тузле, на 120 км од Беогарада. Знам шта радите и дајем рок од 12 часова да обуставите мобилизацију, обавештајно деловање, логистичке припреме, било какву сарадњу са СРЈ. У противном, након 12 часова, конзервираћу БиХ, пустићу муслимане и Хрвате на вас и даћу имваздухопловну подршку НАТО. Толико!“

Устао је, ја сам га испратио, поново је обукао свој панцир и отишао.

То је само један сегмент силе који су они црпели из овог Анекса десет – да „учествују у стабилизацији“, али је то била једна велика злоупотреба и конкретно стављање у функцију ломљења СРЈ, а потом и Србије.

Каснијих година нам је речено да се америчка политика фокусира на одвајање Црне Горе од Србије 2006, и на Косово, а да БиХ није у фокусу, те да се након тога окрећемо европским питањима.

Атлантизам је отишао својим током, „пролећима“ и обуздавању Србије.

Хтели су да ураде што је могуће више пре него Русија поново стане на ноге.

И заиста, 2007. имамо Минхенску конференцију, а 2008. Русија интервенцијом излази ван својих граница и имамо Осетију.

Промењене су околности, Срби треба да буду мудри.

(сажетак реченог у емисији „Добро јутро“ ТВ Хепи)

KOMENTARI10 коментара

 1. petar says:

  kim bi nam dao hvasong 15 za aviano za dzabe, a ostatak bi dobili za hranu..sa 10 hvasonga i 3-6 s300, tj s400, ovaj bi mogao da lupa glavom o beton...

 2. opet ja says:

  Kretenska televizija sa kretenskim gostima...uglavnom izdajnik Šešelj, Vučkova igračica i zabavljačica...

 3. Covid histery idiots says:

  Mali,debeli,celavi,isfrustrirani kaubojski general :-)))))))))))))))))) Jedan na jedan sa generalom Mladicem i mali montgomeri bi odavno bio six feet under

 4. Mussa Kessedžija says:

  Poplašen je smenjen jer se plašio. Ostalo je fantazija.

  • Zlikavac Radovan says:

   Nije fantazija nego kad je Montkomeri ušo u zgradu i pre nego šta je skinuo pancirku mi smo već bili pid stolom.

 5. Zlikavac Radovan says:

  Nije fantazija nego kad je Montkomeri ušo u zgradu i pre nego šta je skinuo pancirku mi smo već bili pid stolom.

 6. petrovgrad says:

  Mi smo ih preživeli. Stvorili smo dve države Srpskog naroda Srbiju i R Srpsku. Srpski rečeno prejebali smo gi.

 7. Si Ju Leter Aligeder says:

  Eto šta je on tada radio:"Šiljio je svog miška" zar ne vidite braćo da je on klonirani Gering - Hitlerov feldmaršal za Luftvafe da šalje aviončiće gde treba. Istorija se ponavlja, što znači - Rusi će da ga iscepaju, a ovaj Gering komotno može da zagrize svoju kapsulu cijanida, bolno ali pošteno.

 8. pravda says:

  Zato je mongomeri u srbiji stvorijo SEKURITI /privatno obezbedjenje.Tako da je to danas postala rak rana normalnog coveka.Stace meni obezbedjenje treba samo jak zakon i bajbokana za prestupnike. Da imam ikakvu moc.ovog NATO FASISTU MONGOMERIJA bi proglasio ZLOCINCEM. MONGOMERI -MAMU TI JEBEM FASISTICKU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u