ЕВО ШТА ЈЕ НОВИ ТРАМПОВ САВЕТНИК говорио о Косову још 2008. године

EVO ŠTA JE NOVI TRAMPOV SAVETNIK govorio o Kosovu još 2008. godine

23 marta 2018

Novoimenovani savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton, javosti je poznat po svojim stavovima o Kosovu.

Ti stavovi, kako navodi RTS, znatno su odudarali od uobičajenih u američkoj administraciji.

„Najbolje je nastaviti pregovore o statusu Kosova, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu“, govorio je Bolton u intervjuu datom 2008. godine nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Za razliku od zvanične administracije u Vašingtonu, Bolton je tada rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo, „jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja“.

„Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke“, istakao je Bolton 2008. u intervjuu za Glas Amerike. Takođe, prema njegovom mišljenju, za Kosovo je najbolje da se nastave statusni pregovori, što SAD nisu prihvatile, niti većina evropskih zemalja.

„I dalje mislim da je jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu – da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka priznanju nezavisnosti Kosova“, napomenuo je Bolton.

Skoro sasvim je sigurno da će doći do podele Kosova, govorio je Bolton pošto će, naveo je, oblasti uglavnom naseljenje Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe.

„Međutim, to ne rešava druga pitanja, kao što su građanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu“, govorio je bivši ambasador SAD pri UN, kog je Tramp juče imenovao za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Bolton je u intervjuu iz 2008. ukazao da je naklonost Zapada da prizna kosovsku nezavisnost „daleko više otežala pravično rešenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo“.

„Mislim da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca, koja su zapostavljena ili odbačena kao rezltat prevremenog priznavanja nezavisnosti Kosova“, dodao je Bolton.

Bivši američki ambasador u UN tada je napominjao da to što Rusija, Kina, Indija i neke druge velike države nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu.

„Kako se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno – i drugim zemljama, što nije ni u čijem interesu„, upozorio je Bolton u intervjuu 2008.

Biografija

Bolton je bio deo administracije još u vreme Ronalda Regana, a visoke funkcije obavljao je tokom predsednikovanja oba Buša. Od avgusta 2005. do decembra 2006. bio je američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, organizaciji koju je kritikovao tokom većeg dela političke karijere. Govorio je da Ujedinjene nacije ne postoje već da postoji jedna „međunarodna zajednica“ koja može biti vođena samo od strane jedine prave sile na svetu – SAD. Ekonomist je tada pisao da je Bolton najkontroverzniji ambasasador kog su Sjedinjene Države ikada poslale u UN. Uz Pola Volfovica, Dika Čejnija, Zalmaja Kalilzada i nekolicinu drugih bio je pokretačka snaga ideje o invaziji Iraka 2003. godine, zbog čega se nalazio na meti oštrih kritika liberala.

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    Dal ima ili nem anade, nema veze, ali ovako pricali sigurno ne bi da su demokrate na vlasti. Tu ne postoji niko ko bi bio na iole znacajnom polozaju a da MOZDA niej za Kosovo. To je ono sto ja pricam...demokrate su komunjare, a republikanci kapitalisti.

  2. Velika Metla says:

    Hteo je samo potvrditi ono šta je i Putin rekao "tražili ste,gledajte"! Otvorio je zapad Pandorinu kutiju,a nisu u stanju da je zatvore!Sada peru ruke od svega jer znaju da su zlo radili!

  3. Trifun says:

    Pitanje Kosova i da li je to teritorija Srbije ili nije ce se rijesiti VOJNO. U to ne sumnjajete, tako su se rijesavala teritorijalna pitanja i okupacije kroz citavu ljdsku istoriju i tako ce i ovaj dio teritorije biti stavljen nazad pod kontrolu Srbije! Vojnim putem. Ovaj put uz pomoc i direktno ucesce Rusije, ako se zapadne genocidne hijene usude umijesati BICE ZBRISANI SA LICA PLANETE. Zapamtite sto sam vam rekao. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *