ЕВО ШТА ЈЕ ПУТИН ПОРУЧИО НОВОМ БУГАРСКОМ ПРЕДСЕДНИКУ! РАДЕВ ПОРУЧИО: „Бугарска је уз Путина, укидамо санкције – Крим је Русија!“

ЕВО ШТА ЈЕ ПУТИН ПОРУЧИО НОВОМ БУГАРСКОМ ПРЕДСЕДНИКУ! РАДЕВ ПОРУЧИО: „Бугарска је уз Путина, укидамо санкције – Крим је Русија!“

14 новембра 2016

putin-radev-kremlinru_newsrucom_pravda-1

Премијер Бугарске, прозападни лидер Бојко Борисов, већ је поднео оставку своје владе бугарском парламенту.

Руски председник Владимир Путин честитао је данас Румену Радеву избор за председника Бугарске и позвао на ближу сарадњу две земље, саопштио је Кремљ.

Путин је „изразио уверење да је заједничим напорима могуће дати нови замах билатералном политичком дијалогу, као и проширити конструктивну сарадњу у разним областима у интересу братског народа две земље“, истиче се у саопштењу.

Радев је освојио већину гласова у другом кругу председничких избора у Бугарској, а противкандидат му је била Цецка Цачева (58) из владајуће странке премијера.

Овакав исход је резултирао оставком бугарског премијера Бојка Борисова, чиме је отворена могућност за вишемесечну политичку нестабилност.

Борисов предао оставку

Бугарски премијер Бојко Борисов предао је оставку своје мањинске владе националном парламенту.

То је данас саопштила служба за односе са јавношћу бугарске владе, а преноси Ројтерс. Агенција подсећа да је Борисов јуче саопштио да ће поднети оставку након што је кандидаткиња његове странке десног центра ГЕРБ за председницу Бугарске Цецка Цачева изгубила изборну трку.

„У писму посланицима премијер је навео да ће влада наставити с обављањем дужности до избора нове владе“, стоји у саопштењу. Ројтерс наводи да би пад Борисовљеве владе могао да резултира у месецима политичке неизвесности и вероватним превременим изборима на пролеће наредне године.

НОВИ ПРЕДСЕДНИК БУГАРСКЕ ОТКРИВА: Бугарска је уз Путина, укидамо санкције – Крим је Русија!

Бивши генерал Румен Радев, нова личност у бугарскоj политици, очигледно jе „освоjио“ бираче залагањем за искорењење корупциjе и jаче безбедносне мере против прилива избеглица.

Западни медиjи, ипак, „брину“ да ли ће његова победа Бугарску приближити Русиjи.

Њихова „стрепња“ заснована jе на томе што jе Радев током кампање позвао на укидање санкциjа у Русиjи и изjавио да Бугарска мора да заузме прагматичан став према рускоj анексиjи Kрима.

Због таквих изjава, агенциjа Роjтерс оцењуjе да ће победа Радева наjвероватниjе приближити Бугарску Русиjи, што би се одразило и на односе са савезницима из EУ и НATO.

Радев jе присуствовао и скупу љубитеља Русиjе на ком су цепане заставе EУ и НATO, па jе то био jош jедан аргумент западних медиjа да кажу да jе бивши генерал проруски ориjентисан.

У прилог тоj тези иде и то што jе Радев прошле године хтео да поднесе оставку на место команданта ваздухопловних снага Бугарске, када су наjављене заjедничке мисиjе бугарског Ратног ваздухопловства са НATO снагама, али jе остао на тоj функциjи на молбу бугарског премиjера Боjка Борисова.

Oставку jе поднео 27. септембра 2015. године, а медиjи су спекулисали да jе такву одлуку донео, jер Борисов ниjе услишио његов захтев да на териториjи Бугарске не лете авиони НATO-а.

Mеђутим, има и оних коjи мисле да Радев нема намеру да преориjентише Бугарску ка Русиjи. Jедан од њих jе уредник редакциjе „Доjче велеа“ на бугарском Aлександар Aндреjев.

„Tаj утисак (да jе проруски ориjентисан) створен jе зато што jе он кандидат проруске Социjалистичке партиjе и зато што jе он фактички већ признао руску анексиjу Kрима. Tаj утисак, међутим, вара“, тврди уредник редакциjе „Доjче велеа“ на бугарском.

(Танјуг)

KOMENTARI9 коментара

 1. milovan says:

  Svojevremeno,Bugari su se umiljavali Carskoj Rusiji,a Obrenovicevsko-naprdnjaci se umiljavali Becu.I ovoga puta gresimo i mudri Bugari ce nas ponovo preduhitriti.

 2. Radikal says:

  Super, sad car Putin ima da ga nauci kako se leti sa Suhojem!

 3. skaka 61 says:

  ‚‚Ja, na fakultet, u Skoplju 80 tih, smer povrtarstvo, učili iz Bg. literature. ja 2000 te. Na moru u BG, Pomorije, Bg sirevi , kaškavalji , klopa, pivo , ludnica. Ja, na moru u Pomorju 2015, Francuski, Italijanski , Turski, Bosanski sirevi, BG ni za lek i kad ih nađeš preskupi, BG carica povrtarske proizvodnje, mogli su da se izdržavaju prodajom literature sada MMF, i slične organizacije,Božljaci kao uskoro Srbija. Nadam vam se boljem sa ovim predsednikom. Vozdra.

  • Kosovac says:

   skaka 61,….. Све сам те разумео иако си писао хрватски………. Памтим бугарско шампионско повртарство наравно по производима, сортама парадајза и слично. Руже лепе само тако. Семе од бугарских краставаца доносило је плодове велике килаже. То су биле повртарске сорте, не ГМО. Сада Бугари то немају, али имају ММФ, није то за бацање. И ја се надам да ће овај нови председник поправити бар нешто од грешака које су његови Бугари учинили док су били болесни од европске демократије.

 4. Kosovac says:

  Интермагацин,….. Уколико је разлог брисања коментара то што помињем националну мањину у негативном контексту, обећавам да је ово горе задњи пут, убудуће ћу их помињати као кохезионо средство заједнице, са свим светлим тековинама.

 5. Kosovac says:

  Мислим да би сваки портал морао да ангажује лектора.

 6. Kosovac says:

  Ова Бугарска ношња лепа, личи на Српску.

 7. darko says:

  bugari i trebaju da se priblize rusiji pravoslavni su a od evrope nemaju veci standard nezaposlenost raste vreme je da nauce sto i mej evropa dala NISTA

 8. Kosovac says:

  Па Маринка Тепић је сама изјавила да је она национална мањина, нисам ја то измислио. Сада Ви малтретирате моје коментаре само зато да је ја не бих увредио констатацијом да је мањина. Ако није задовољна, ја бих је посаветовао како да најбрже постане национална већина, не би јој фалила ни длака са главе. А логично је да ако је Чанкова, онда и треба да је боли она ствар за српски језик, иначе би је Чанак с правом требао прогласити за издајника……… Поздрав, Интермагацин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u