ЕВО ШТА ЈЕ ПУТИН ПОРУЧИО НОВОМ БУГАРСКОМ ПРЕДСЕДНИКУ! РАДЕВ ПОРУЧИО: „Бугарска је уз Путина, укидамо санкције – Крим је Русија!“

EVO ŠTA JE PUTIN PORUČIO NOVOM BUGARSKOM PREDSEDNIKU! RADEV PORUČIO: „Bugarska je uz Putina, ukidamo sankcije – Krim je Rusija!“

14 novembra 2016

putin-radev-kremlinru_newsrucom_pravda-1

Premijer Bugarske, prozapadni lider Bojko Borisov, već je podneo ostavku svoje vlade bugarskom parlamentu.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas Rumenu Radevu izbor za predsednika Bugarske i pozvao na bližu saradnju dve zemlje, saopštio je Kremlj.

Putin je „izrazio uverenje da je zajedničim naporima moguće dati novi zamah bilateralnom političkom dijalogu, kao i proširiti konstruktivnu saradnju u raznim oblastima u interesu bratskog naroda dve zemlje“, ističe se u saopštenju.

Radev je osvojio većinu glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, a protivkandidat mu je bila Cecka Cačeva (58) iz vladajuće stranke premijera.

Ovakav ishod je rezultirao ostavkom bugarskog premijera Bojka Borisova, čime je otvorena mogućnost za višemesečnu političku nestabilnost.

Borisov predao ostavku

Bugarski premijer Bojko Borisov predao je ostavku svoje manjinske vlade nacionalnom parlamentu.

To je danas saopštila služba za odnose sa javnošću bugarske vlade, a prenosi Rojters. Agencija podseća da je Borisov juče saopštio da će podneti ostavku nakon što je kandidatkinja njegove stranke desnog centra GERB za predsednicu Bugarske Cecka Cačeva izgubila izbornu trku.

„U pismu poslanicima premijer je naveo da će vlada nastaviti s obavljanjem dužnosti do izbora nove vlade“, stoji u saopštenju. Rojters navodi da bi pad Borisovljeve vlade mogao da rezultira u mesecima političke neizvesnosti i verovatnim prevremenim izborima na proleće naredne godine.

NOVI PREDSEDNIK BUGARSKE OTKRIVA: Bugarska je uz Putina, ukidamo sankcije – Krim je Rusija!

Bivši general Rumen Radev, nova ličnost u bugarskoj politici, očigledno je „osvojio“ birače zalaganjem za iskorenjenje korupcije i jače bezbednosne mere protiv priliva izbeglica.

Zapadni mediji, ipak, „brinu“ da li će njegova pobeda Bugarsku približiti Rusiji.

Njihova „strepnja“ zasnovana je na tome što je Radev tokom kampanje pozvao na ukidanje sankcija u Rusiji i izjavio da Bugarska mora da zauzme pragmatičan stav prema ruskoj aneksiji Krima.

Zbog takvih izjava, agencija Rojters ocenjuje da će pobeda Radeva najverovatnije približiti Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Radev je prisustvovao i skupu ljubitelja Rusije na kom su cepane zastave EU i NATO, pa je to bio još jedan argument zapadnih medija da kažu da je bivši general proruski orijentisan.

U prilog toj tezi ide i to što je Radev prošle godine hteo da podnese ostavku na mesto komandanta vazduhoplovnih snaga Bugarske, kada su najavljene zajedničke misije bugarskog Ratnog vazduhoplovstva sa NATO snagama, ali je ostao na toj funkciji na molbu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ostavku je podneo 27. septembra 2015. godine, a mediji su spekulisali da je takvu odluku doneo, jer Borisov nije uslišio njegov zahtev da na teritoriji Bugarske ne lete avioni NATO-a.

Međutim, ima i onih koji misle da Radev nema nameru da preorijentiše Bugarsku ka Rusiji. Jedan od njih je urednik redakcije „Dojče velea“ na bugarskom Aleksandar Andrejev.

„Taj utisak (da je proruski orijentisan) stvoren je zato što je on kandidat proruske Socijalističke partije i zato što je on faktički već priznao rusku aneksiju Krima. Taj utisak, međutim, vara“, tvrdi urednik redakcije „Dojče velea“ na bugarskom.

(Tanjug)

KOMENTARI9 komentara

 1. milovan says:

  Svojevremeno,Bugari su se umiljavali Carskoj Rusiji,a Obrenovicevsko-naprdnjaci se umiljavali Becu.I ovoga puta gresimo i mudri Bugari ce nas ponovo preduhitriti.

 2. Radikal says:

  Super, sad car Putin ima da ga nauci kako se leti sa Suhojem!

 3. skaka 61 says:

  ‚‚Ja, na fakultet, u Skoplju 80 tih, smer povrtarstvo, učili iz Bg. literature. ja 2000 te. Na moru u BG, Pomorije, Bg sirevi , kaškavalji , klopa, pivo , ludnica. Ja, na moru u Pomorju 2015, Francuski, Italijanski , Turski, Bosanski sirevi, BG ni za lek i kad ih nađeš preskupi, BG carica povrtarske proizvodnje, mogli su da se izdržavaju prodajom literature sada MMF, i slične organizacije,Božljaci kao uskoro Srbija. Nadam vam se boljem sa ovim predsednikom. Vozdra.

  • Kosovac says:

   skaka 61,….. Sve sam te razumeo iako si pisao hrvatski………. Pamtim bugarsko šampionsko povrtarstvo naravno po proizvodima, sortama paradajza i slično. Ruže lepe samo tako. Seme od bugarskih krastavaca donosilo je plodove velike kilaže. To su bile povrtarske sorte, ne GMO. Sada Bugari to nemaju, ali imaju MMF, nije to za bacanje. I ja se nadam da će ovaj novi predsednik popraviti bar nešto od grešaka koje su njegovi Bugari učinili dok su bili bolesni od evropske demokratije.

 4. Kosovac says:

  Intermagacin,….. Ukoliko je razlog brisanja komentara to što pominjem nacionalnu manjinu u negativnom kontekstu, obećavam da je ovo gore zadnji put, ubuduće ću ih pominjati kao koheziono sredstvo zajednice, sa svim svetlim tekovinama.

 5. Kosovac says:

  Mislim da bi svaki portal morao da angažuje lektora.

 6. Kosovac says:

  Ova Bugarska nošnja lepa, liči na Srpsku.

 7. darko says:

  bugari i trebaju da se priblize rusiji pravoslavni su a od evrope nemaju veci standard nezaposlenost raste vreme je da nauce sto i mej evropa dala NISTA

 8. Kosovac says:

  Pa Marinka Tepić je sama izjavila da je ona nacionalna manjina, nisam ja to izmislio. Sada Vi maltretirate moje komentare samo zato da je ja ne bih uvredio konstatacijom da je manjina. Ako nije zadovoljna, ja bih je posavetovao kako da najbrže postane nacionalna većina, ne bi joj falila ni dlaka sa glave. A logično je da ako je Čankova, onda i treba da je boli ona stvar za srpski jezik, inače bi je Čanak s pravom trebao proglasiti za izdajnika……… Pozdrav, Intermagacin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *