Ево шта је ШОЈГУ урадио са руском војском за само годину дана (ВИДЕО)

Evo šta je ŠOJGU uradio sa ruskom vojskom za samo godinu dana (VIDEO)

3 januara 2016

03-01 shoigu 6Ruski vojni analitičar Viktor Baranec objavio je analizu napretka ruske armije u 2015. godini. Barancev je objasnio koji su najveći uspesi, ali i gde Rusija i dalje kaska za Zapadom.

Ljudi u službi

U decembru 2014. godine popuna oružanih snaga je bila 82 posto, 2015. godine ona je dostigla 92 posto. U praksi to su desetine hiljada vojnika koji si popunili prazne mesta. To nisu samo regruti vojnici, koji drže oružije samo 365 dana. Postoji još jedan „vojni rezultat“ – procenat vojnika-ugovoraca porastao je za skoro 10 posto i sada je 362 hiljade ljudi. 2015 godine prvi put broj vojnika koji služe po ugovoru bio je veći od broja regruta kojih je 300 hiljada. To znači da se profesionalni deo vojske se povećava. 2016. se očekuje da broj vojnika-ugovorca se poveća do 364 hiljade.

Nuklearni „mač“ podmlađen

A sada obratimo pažnju na nastrašnije oružije Ruske Federacije – na Strateške nuklearne snage zemnog, vazdušnog i morskog baziranja. U službu je stavljeno 6 raketnih pukova sa kompleksom „Jars“ stacionarnog i mobilnog baziranja. Oni su ubačene da zamene legendarni „Topolj“. „Jars“ nadmašuje težinom punjenja „Topolj“ za više od 20 posto. Konstruktori si povećali mogućnost dužine leta nove strateške rakete – to je više od 10 hiljada kilometra. Bivši načeljnik štaba Viktor Jesin je ubeđen da će u budućih 20 do 30 godina „Jars“ moći da se nosi sa bilo kojim sistemom protivoraketne odbrane koju Amerikanci postavljaju po Evropi . Obnovili su se i aviacione Strateške nuklearne snage – odlazeće godine oni su se popunili sa 10 modernizovanih aviona. To uključuje dva Tu-160, tri Tu-95MS i pet Tu-22M3. Pojačane i morske snage – u stanje borbene pripravnosti su uvedene podmornice – „Aleksandr Nevski“ i „Vladimir Monomah“. Ukupno tokom 2015. godine Oružane snage RF je dobila 35 balističkih raketa.

Oklop za pešadiju

Predhodne godine oprema za pešadiju je podignuta na novi nivou. Još uvek tu Rusija kaska za Amerikanacima i Kinezima, ali se iz godine u godinu smanjuje ta prednost. U ruskoj pešadiji je formirano 8 brigada različitih namena. U vojsku je bilo poslato dva raketna kompleksa „Iskander-M“, 1.172 tenka i ostalih oklopnih vozila, 148 raketno-artiljerijskih sistema, 2.292 vizila različitih namena. Kao zaključak: nivo opremljenosti modernim oružijem je 35 posto što je skoro 10 posto više nego 2014. godine.

Borbeno krštenje

Avgusta 2015. je osnovana nova vrsta oružanih snaga – Vazdušno –kosmičke snage (VKS) koje su dobile 243 letelica, 90 protivavionskih raketnih kompleksa i 208 radarskih sistema. A dva meseca kasnije Vazdušno-kosmičke snage prošle su borbeno krštenje u Siriji, gde je počela vojna operacija protiv Islamske države. Od 30. septembra avioni VKS su napravili više od 4 hiljade borbenih letova i uništili više od 8 hiljada objekata vojne infrastrukture terorista. Odlazeće godine bespilotne letelice stigle su do rekordnog broja u snagama Ruske federacije.

Dobrodošli na Arktik

rusija-vojska-arktik-armyrecognitioncom 34322015. godine godine ruska armija je se još bolje utvrdila na Arktiku, na ruskim ostrvima Severnog ledenog okeana. Tamo je završena gradnja još 4 vojne baze. Počela je gradnja aerodroma i vojnog grada na ostrvu Zemlja Aleksandra. Grade se vojni objekati i po drugim ostrvima.

Armata i ostalo

Na Paradi pobede 9. maja prvi put na Crvenom trgu prošao tenk „Armata“, raketni kompleksi „Bal“ i „Bastion“, samohodno artilerijsko oružje „Koalicija“, nove vrste vozila „Tajfun“ itd.

Rekordni autoritet

Odlazeći godine u Rusije na 20 posto se smanjio broj momaka koji su pobegli od vojnog roka. To znači da autoritet vojske u državi raste. 2015. godine nivo poverenja u oružane snage je porastao do rekordnih 87 posto. Tako još nije bilo od vremena SSSR-a. Puno momaka konkurišu za mesto u vojnim akademijama.

(tvzvezda.ru/Za Pravdu prevela Marija Jojić)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *