Ево шта је све лупетала Соња Бисерко!

Evo šta je sve lupetala Sonja Biserko!

2 avgusta 2015

sonja biserko(1) 456Da li je cela srpska istorija laž, a ceo intervju Sonje Biserko hrvatskom „Vijencu” sušta istina? Na početku intervjua koji je dala u poslednjem broju časopisa Matice Hrvatske predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava konstatuje da je „istina nužna da bi čovek živeo u pristojnom okruženju” i da „normalan čovek teži istini”, a zatim slede konstatacije poput onih da je „cela srpska istorija jedna velika laž”, da je „Beograd organizovao iseljavanje Srba iz Hrvatske koje je u početku zvao egzodusom”, da većina srpskog društva „misli da su Srbi superioran narod koji je u odnosu na Hrvate i druge jugoslovenske narode jedini sposoban organizovati i imati državu”, da ćete i danas od mnogih u Srbiji čuti da su Hrvati Srbi katoličke vere, te da Srbi „isto misle i za Bošnjake, muslimane”.

Sve ovo su istine koje bi, prema mišljenju predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava, Srbi trebalo konačno da prihvate kako bi svima na Balkanu bilo bolje. Ona je, međutim, skeptična da će se to i desiti.

Istoričar Bojan Dimitrijević, saradnik Instituta za savremenu istoriju, smatra da čitav intervju Sonje Biserko odaje utisak skandala jer je osoba koja se ne bavi istoriografijom dala vrlo teške ocene o srpskoj istoriji, ne poznajući je dovoljno da bi tako „odvažno” o njoj sudila. Stvara se, kako kaže, jedan nategnut kontinuitet i srpskog nacionalizma, pa čak i četništva, od Drugog svetskog rata do danas.

Pročitajte još:

I SONJA BISERKO JE PRAVILA SPISAK: Pozivala na lustraciju i čistku, a Srbija je na to ćutala

Evo šta Sonja Biserko i ustaše misle o Srbima!

„Otuda Sonja Biserko pominje da je šezdesetih godina prošlog veka u komunističkom pokretu postojala četnička linija. Nema nikakvih osnova za tako nešto, pogotovo što nije imenovala bilo kog predstavnika te struje. Ostaje nam da pretpostavimo da je reč o Aleksandru Rankoviću i njegovoj grupi. Oni u vrhu partije jesu prepoznati kao jugoslovenski unitaristi, ali nemaju nikakve veze sa četništvom. Njihovo srpsko poreklo ne znači da su radili bilo šta na osnovu nacionalne pripadnosti”, ističe Dimitrijević za „Politiku”.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić naglašava da je, uz intervju za „Vijenac”, potrebno sagledati i celokupan pristup Sonje Biserko i njene poruke u medijima.

„Otkako je prisutna u javnosti, i mnogo pre ovog intervjua, primetan je izrazito negativan stav prema svemu za šta bi se moglo reći da je srpsko. Sonja Biserko ima pravo da misli i govori šta hoće i to pravo ja podržavam i uvek bih se borio za njega, ali i mi koji ne mislimo kao ona imamo pravo da iznesemo mišljenje o njenim sudovima. Prvi utisak je da kod nje postoji toliko negativan odnos prema Srbiji da je on diskvalifikuje kao objektivnu osobu. Ako vam je baš, ali baš sve u jednoj zemlji loše ili čak ogromna većina stvari, teško se možete smatrati nepristrasnim”, kaže Nikolić.

Uz opasku da su njene izjave date u jednom polemičnom tonu, hrvatski novinar Denis Kuljiš ocenjuje da, kad se teme o kojima je bilo reči politizuju, onda one i deluju vrlo neprijatno.

„Ali, ako bismo razgovarali mirnijim tonom morali bismo priznati da su sve ove naše države sa Balkana stvorene na mitologijama. Činjenica je da su u svim našim državama prisutne mitologije koje nemaju nikakvu naučnu verifikaciju već se one koriste isključivo u političke svrhe. Ja bih mogao nabrojati barem deset hrvatskih mitova od kojih nijedan ne stoji, a srpskih verovatno ih ima barem toliko”, smatra Kuljiš i dodaje da su u Srbiji ti mitovi plasirani kroz popularnu istorijsku literaturu, što u Hrvatskoj nikada nije bilo toliko razvijeno.

U Srbiji, kako kaže, postoji jako ozbiljna istoriografija, naročito vizantologija. Istoriografija je čak u mnogo boljem stanju u Srbiji nego u Hrvatskoj.

Na opasku da u Hrvatskoj neke teme, poput rata devedesetih, niko ne dovodi u pitanje, za razliku od Srbije, gde takvih tema nema, Kuljiš kaže da to nije tačno.

„Oko svega se raspravlja. Ja sam objavio mnogo tekstova i knjiga u kojima sam osporavao dominantne mitologije, na primer mitologiju Domovinskog rata. Ali nisam jedini. Nema tog jedinstva, ali ono nije ni potrebno. Zašto bismo svi imali isti odnos prema kralju Tomislavu? Ja ne znam ni da je postojao. Ali i Srbija sa svojim ranim srednjim vekom ima isto veze koliko i Hrvatska sa kraljevima narodne krvi”, kaže Kuljiš i zaključuje da su to sve balkanske utvare jer svaka balkanska nacija želi istoriju po uzoru na feudalnu istoriju Francuske.

Dimitrijević smatra da možda postoji i određena ideja Sonje Biserko da publici u Hrvatskoj predstavi jedno negativno viđenje srpske istorije.

„Ne razumem zbog čega je Sonja Biserko toliko besna na Srbiju da negira čitavu istoriju jednog naroda i sve smatra mitom. Sumnjam i u to što ona tvrdi da postoje mlađi istoričari koji su spremni da razotkriju nekakvu mitologiju i otvore pitanja istine onako kako je Sonja Biserko poima. Ko god je u toj profesiji i ozbiljan je naučnik teško da će reći da je cela istorija jednog naroda velika laž”, poručuje Dimitrijević.

Nikolić pak kaže da nikada nije čuo nijednu kritiku Sonje Biserko na račun bilo čega što se dešava u Hrvatskoj kao rezultat delovanja zvaničnog Zagreba. Za njega nije sporno da svačija prošlost sadrži mitove i neistine i baš zbog toga je pisanje različitih istorija prisutno u mnogim delovima sveta, pa su po tome poznate i SAD.

„U američkim izdanjima tog tipa naveden je ogroman broj mitova. Naučne knjige tome služe – da se ispitaju navodi koji su imaginacija i da se to uporedi sa onim što se smatra zvaničnim istoriografskim podacima. Ali da u jednom narodu nađete da je sve laž, da nema naučnog pristupa, a u drugom je sve istina, onda to pokazuje da postoji ozbiljan problem sa objektivnošću”, zaključuje Nikolić.

O Ćosiću i „srpskom antisemitizmu”

U ovom razgovoru za „ Vijenac” Sonja Biserko je utvrdila i da je Republika Srpska deo srpskog ratnog plena, te da se se zato svaki pokušaj revidiranja Dejtonskog sporazuma smatra ugrožavanjem srpstva. Ona takođe smatra da je „jedna od Ćosićevih velikosrpskih teza da Srbi trebaju što maštovitije lagati kako bi ostvarili svoje ciljeve” i da je to i nakon njegove smrti dominantno razmišljanje i praksa. Sonja Biserko nije zaboravila ni „srpski antisemitizam”. „Ovde je antisemitizam dosta dubok bez obzira na to što tu živi oko hiljadu Jevreja. Srpska pravoslavna crkva jedna je od glavnih institucija koje podržavaju antisemitizam i prema svetskoj jevrejskoj zajednici”, ocenila je ona.

(Politika (Jelena Cerovina – Nikola Belić))

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dux says:

    Sonja, nešto si mi se umislila?? Da se nije i tebi akrepu jednom posrećilo, pa ti je Stipe gurnuo za sretan put!!!???? Otpao mu je već-ne brini!!!, hahaha :-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *