Ево шта је Вучић рекао о Сребреници и Насеру Орићу!

Evo šta je Vučić rekao o Srebrenici i Naseru Oriću!

17 juna 2015

ALEKSANDAR VUCIC 4353Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija na Rezoluciju o Srebrenici, o kojoj bi SB UN trebalo da raspravlja 7. jula, odgovoriti smireno, trpeljivo i strpljivo, ali je dodao da „nije oduševljen načinom na koji se taj dokument pojavio pred Srbijom“.

Vučić je za RTS, upitan da li Srbija ima mogućnosti da menja taj tekst diplomatskim putem, rekao da nije ni najmanje oduševljen načinom na koji se rezolucija pojavila pred nama, jer Srbija nije konsultovana oko teksta rezolucije niti je bila obaveštena o tome kako se sprema. „Ako neko želi iskreno pomirenje, svi znaju kako se ono gradi, a ne političkim udarcima jedne strane“, rekao je Vučić.

On je rekao da nije reagovao na izjave gradonačelnika Srebrenice, koji je rekao da je puštanje Nasera Orića uslov za njegov dolazak u Potočare, kao i da je mirno reagovao na odluku Bakira Izetbegovića za „nepuštanje“ predsednika Tomislava Nikolića u Sarajevo. „To nije pitanje sile, snage i moći, već pitanje naše budućnosti i koliko stvarno želite mir, bezbednost i sigurnost. Mi to iskreno želimo, mi to nismo pričali jer to želi da čuje neko od evropskih zvaničnika. Ja sam oštriji prema evropskim zvaničnicima, nego sa ljudima sa kojima delimo ovaj prostor“, rekao je Vučić.

Premijer je, međutim, istakao da drugi treba da znaju da Srbija nije krpa kojom mogu da otiru patos kad pomisle da im je to potrebno za unutrašnje političke prilike, jer je Srbija zemlja ponosnog naroda koja neće dozvoltii da je gaze. „Molim prijatelje u regionu da ne pokušavaju i da ne pomisle da ćemo da dozvolimo da nas tretiraju kao krpu, jer taj film neće moći da gledaju“, rekao je Vučić.

Hapšenja po poternicama „dvostruka igra“ dela Zapada

Hapšenja Nasera Orića u Švajcarskoj i Ramuša Haradinaja u Sloveniji po srpskim poternicma predstavljaju „dvostruku igru“ dela zapada kako bi Srbija prihvatila po nju neki od teških zahteva, ocenili su danas stručnjaci za tu problematiku.

Kriminolog Zlatko Nikolić i profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijakovski su u izjavama Tanjugu naveli i da se iza „tog iznenadnog priznavanja srpskih poternica krije želja dela međunarodne zajednice, ne za pravdom već za ispunjenjem ličnih interesa“.

Oni su u tom kontekstu pomenuli i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ali i nedavnu izjavu premijera Aleksandra Vučiha da je pred Srbijom težak period.

„Bojim se da su ta hapšenje daleko od realnosti jer oni (deo međunarodne zajednice) i ne žele njih (Orića i Haradinaj) radi nas ili pravde već hoće da stvore neki privid o pravednosti“, rekao je Nikolić.

On očekuje i da će Orić i Haradinaj biti pušteni, s čim se saglasio i Mijakovski koji je ocenio i da su u slučaju njihovih hapšenja „radi o sračunatoj igri“ dela zapada usmerenoj ka ostvarivanju sopstvenih interesa.

Mijalkovski je napomenuo i da su na poternicma i druge osobe, poput Hašima Tačija, ali da se oni ne hapse iako su dostupni međunarodnim organima.

Kosovski mediji javili su popodne da je na aerodromu u Ljubljani uhapšen lider ABK Ramuš Haradinaj po srpskoj poternici iz 2004.godine.

Bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić uhapsen je, po srpskoj poternici na teritoriji Švajcarske 10. juna.

KOMENTARI5 komentara

 1. teletabis says:

  Kao prvo Srbija neće ništa odgovoriti nikome po pitanju Rezolucije. Jedino što Srbija može je da zamoli Kinu i Rusiju da u SB stave veto na nju. Ostalo je samo mlaćenje prazne slame. U ruskim izdanjima je već rečeno da će Rusija u SB staviti veto ako to od nje zatraži Srbija. Nemojmo sutra da krivimo bilo koga ako ne zatražimo veto i budemo zakovani na stub srama za mnogo vekova. Kao drugo treba uhapsiti našeg Javnog tužioca za ratne zločine Vučkovića koji je izdao poternice a nema pokrenut pred našim sudovima ni jedan proces. Valjda je zauzet kopanjem po Srbiji i traženjem mrtvih arnauta. Tako da ove priče kako nam neko treći nešto pakuje nema baš nikakve veze sa razumom. Zapravo sve mi sebi sami napravimo iz gluposti ili po nečijem naređenju. E to moraju da nam kažu Toma, Vučić i Dačić.

 2. deda mraz says:

  Republika Srpska je vec trazila od Rusije da stavi veto na ovaj cirkus,a ovi nasi neka se prenemazu i neka mole svoje velike prijatelje Engleze i gde im je Toni Bler ili im je on to slozio.

 3. Longin says:

  "Premijer je, međutim, istakao da drugi treba da znaju da Srbija nije krpa kojom mogu da otiru patos" Već smo mi odavno krpa za brisanje! Ti i dalje pričaj, budalo!

 4. Babana says:

  Picousti bolesni izdajnik bukvalno trazi da se ova dva monstruma i zlocinca puste na slobodu. Srbija nece od Rusije zatraziti veto, to je jasno kao dan. Stvar mogu rijesiti jedino Srbi, a oni su, zna se u REPUBLICI SRPSKOJ!!!!

 5. zeljko says:

  Vucicu bi najbolje bilo da se ostavi politike dok je jos vreme uspeti nece te reforme vec drze 28 % nezaposlenih ostat ce jos 80 000 iz drzavnih preduzeca njegovom politikom neoliberalnog kapitalizma. Srebrenica je jos jedan pritisak njima nema kraja u evropu ionako nece uci jer je u krizi tko zna za 18 godina.Nek da strucnjacima koji ce promeniti politiku ekonomsku i politku i postati neutralni.Evropa nece izaci iz krize mozda za jos 25 godina jer su drugi delovi sveta narasli ekonomski i populacijski.VUCICU VREMEE JE DA ODES TI I TVOJ SNS I SDP PRE NEGO NAPRAVIS NEMERLJIVU STETU SRBIJI I OKOLINI OKO SEBE GUBI SE GADE TI I PRASE DACIC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *