ЕВО ШТА КАЖЕ ФРАНЦУЗ О СКЛАЊАЊУ СПОМЕНИКА СА КАЛЕМЕГДАНА: Ова петиција показује да се Срби сећају…

EVO ŠTA KAŽE FRANCUZ O SKLANJANJU SPOMENIKA SA KALEMEGDANA: Ova peticija pokazuje da se Srbi sećaju…

30 aprila 2017

Piše: Sebeastijen Senepar, analitičar iz Francuske

Prvo, odluka Olandovog režima u vezi sa Ramušem Haradinajem ne čudi, kada se zna kako se Francuska ponašala prema Srbiji još od devedesetih godina. Tekst peticije podseća na to: Pariz je podržao sankcije Srbiji, učestvovao u NATO agresiji (ipak je jedan francuski obeveštajni oficir, komandant Binel, sačuvao svoju čast sprečavajući NATO operacije pomažući srpskim službama); Pariz je, takođe, podržao nezavisnost Kosova i glasao za ulazak Kosova u UNESKO. Oslobađanje Haradinaja sledi logiku prethodnik postupaka Pariza.

Ipak, Državni tužilac je prvobitno izdao pozitivno mišljenje o njegovom izručenju Srbiji. Promena odluke je rezultat direktne političke intervencije u sudskom procesu. Srpska reakcija je razumljiva.

Ovom peticijom, Srbi pokušavaju da pronađu načine da se suprotstave ovakvom stavu: to je snažan simbolički gest! Ovaj spomenik je u srcu Kalemegdana, koji je jedan od najupečatljivijih delova Beograda.  Sâm čin nema diplomatske ili političke posledice. Političke elite koje deluju u Francuskoj više nemaju nikakav značaj, njih istorija uopšte ne interesuje.  Još gore: oni je preziru.

Ova peticija pokazuje da se Srbi sećaju, ne zaboravljaju istoriju i savršeno su svesni katastrofe francuske diplomatije, koja je davno postala vazal Sjedinjenih država, vatreni zastupnik Atlantizma, koji se trudi da bude veći katolik od Pape. Međutim, srpski narod mora da shvati da Francuska kao zemlja, to jest njen narod, izuzev političke papazjanije, nije neprijateljski naklonjen prema Srbima. Postoji veliki jaz između nelegitimne, slabe  „francuske“ elite zavisne od Atlantista i sve većeg i većeg dela francuskog naroda. To pokazuju Predsednički izbori, čiji drugi krug predstoji pokazuju da raste polarizacija biračkog tela.

Nadajmo se da će oslobađanje Haradinaja biti poslednja sramota francuske diplomatije i da će spomenik koji simbolizuje francusko-srpsko prijateljstvo, ipak, ostati.

(Geopolitica.ru)

KOMENTARI33 komentara

 1. goran says:

  Nadaj se ti, ja ti ne bih dao vizu da udjes u Srbiju. Za mene si fasisticko zlo, kao i svaki Zapadnjak. Mars napolje. Zajedno sa Milom Aleckovic.

  • Djordje says:

   Alal vera na komentaru csr si i potpuno u pravu oko za oko zub za zub jer je tako samo opststi u ova kurvinska vremena. Isto tako se ponads i ovo picousnato kopile i evo sts ubira srbki narod ponizenja i samo ponizenja dok u vreme Milosevica su nasmrzeli ali su im se tresle gace kad cuju rec Srbin. Pozdrav.

  • Milica says:

   Ma daa!

 2. bane says:

  Mi ga postavili, mi ga sklonili. Nismo bombardovali Francusku, nismo kao država naneli Francuskoj nikakvu štetu, a ona nama jeste. Do sada više puta. I kako stvari stoje, opet će. Tačno je, to radi vlast, što nikako nije isto što i narod. Ali nešto se mora preduzeti. Makar i bila glupost.

  • Mile says:

   A ko bira takvu vlast?

   • Srbo says:

    Tako je isto ko i i srbiji,ko?

   • Vera says:

    Ako tako posmatramo, jesmo li mi onda svi isti kao Vucic? Nismo i nikad necemo biti, ni u unutrasnjoj ni u spoljasnjoj politici. Ali peticija je pozitivna stvar je podstice dijalog a i u Francuskoj ce mozda pokrenuti neku pricu o tome zasto je Francuska vlada toliko anti-sprska.

 3. Bulova says:

  Ma teraj se i ti i takva francuska i tvoja analiza, koja sada "voli" Rusiju, jer zna da ih ona jedino može spasiti terorista kojih ste sami nakupili.

 4. Svetislav Surina says:

  Previše su Francuzi zadužili Srbiju, da bi im se tek tako skidao spomenik.

  • RS says:

   cime su nas zaduzili, svaku pusku u velikom ratu smo im platili puta tri...i td. da ne nabrajam...

   • RS says:

    Stpsku vojsku sa Krfa nisu poceli voziti dok Ruski Car nije poslao ultimatum,i opet nisu vozili francuzi nego talijani,...Ignorise se minimalizuje uloga Rusije u Srpskoj istoriji.Rusija je slala oruzje i pomoc brodovima preko Crnog mora i Dunava, imali su brodske okrsaje sa austrijskom mornaricom....,o tome niko ne prica, i o ostalim Ruskim podvizima za Srpski narod do dana danasnjeg.....

    • CeM says:

     Ptomenimo stih KRECE SE LADJA TALIJANSKA sto je fakt. Beogradski METRO ni slucajno da grade francuzi jer se moze desiti MISTRAL kao braci Rusima.

    • Epiteti i prilozi u službi definicija says:

     To treba naglašavati u školama i masmedijima, jer se vodi kampanja protiv onih koji su nam uvek pomagali, kako su mogli. Ali, car Nikolaj II Romanov je okrenuo istoriju u korist Srba, nauštrb Rusije / koja je bila pritisnuta revolucijama 1905 i 1917./ Ne bismo opstali da nije postavio ultimatum, već bismo bili poraženi i asimilovani u robovlasnički sistem onih koji trguju uticajem, a sem uticaja nemaju ništa sem grupe intelektualaca koja svojim autoritetima amortizuje niskorazumne političare ogrezle i mentalno zabetonirane u ličnim frustracijama i fetišima.

   • doka says:

    I pertle za cokule!

  • hristina says:

   bez imena/ Na primer?

  • nesanbgd says:

   Zato su francuzi debelo platili da ga sad sklonimo!!!

  • Srbo says:

   Jesu zadužili, kreditom.

  • MickoNY says:

   Cime zaduzili, ? Sve istorijske price o pomoci Francuske Srbiji su bile prevara,....cak i "ladja fFrancuska..." Italijanska mornarica je prevezla nasu izmucenu vojsku nazad....

 5. Goran NS says:

  Vise od dvadeset godina uporno govorim i agitujem na sva mesta da se to ruglo od spimenika skloni negde van Beograda, a na to mesto da se podigne spimenik sa svim imenima poginulim Srbima od 1991 do 1999 godine. Gde se potpisuje ta peticija?

  • CTEBA NS says:

   🖒

  • hristina says:

   Goran NS/ Igor Marinkovic, www.pravda.rs Kontaktirajte autora peticije.

 6. Danko says:

  Ako bih se sklonio spomenik "Francuskoj zahvalnosti" to bi bio jos samo jedan gest koji bi mogla iskoristiti Marija Le Pen kao znak koliko je Francuska diplomatija losa i koliko su sadasdnje strukture antifrancuske. To jest koliko duboko guraju Francusku protiv njenih istoriskih saveznika ... Zaista ja kao pojedinac ne bih imao nista protiv da se taj spomenik bar prekrije crnim carshafom za pocetak u znak protesta na odnose Srbije i Francuske.

 7. goran says:

  Stranci napolje iz Srbije dok ne naucite da je postujete. Posle mozemo da razgovaramo, ali ne u kategorijama ljubavi vec interesa, pre svega NASIH.

 8. Bagre crvene says:

  Kad Le Penova dozvoljava samo nasu zastavu na svojim skupovima to nam je vrh!? Nismo ni mi svi tacni, pa nisu ni oni a ni ostali! Prvo da uklonimo sotonisticki hram copavom, pa da vidimo za ostalo! Francuska je prva masonska tvorevina al to nije razlog da mrzimo svakog Francuza!

 9. hristina says:

  Hvala Binelu i svakom cestitom Francuzu! Okitili smo ih casnim srpskim ordenima i srpski narod ih nikada nece zaboraviti! Francuskoj, kao drzavi, Srbija ne duguje NISTA, najmanje zahvalnost! Spomenik na Kalemegdanu je Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Zasta zahvalnost? Za sto godina neprijateljske poltike prema Srbiji i bombardovanjem Srbije? E, kraj srpskom mazohizmu! Ako vama Francuzima, gospodine Senepar, ne odgovara Olandov rezim, smenite ga, hapsite diktatora i pravac - Hag! Vasa stvar!

 10. milos says:

  Taj spomenik nije imalo razloga ni postaviti .

 11. goran says:

  Zabraniti ulazak francuskih i ostalih lihvara u Srbiju. Napraviti sistem viza po ugledu na Izrael. Onda cemo da razgovaramo.

 12. Kosovac says:

  Kada se nađe neko sa one strane da pruži prijateljske reči Srbima, uvek se nađu neki Srbi koji ruže takvog čoveka i odbijaju pruženo prijateljstvo. Tako je bilo i sa Peterom Handke, Enrikom Josifom….. Sada se naružuje Francuz Sebeastijen Senepar i stavlja mu se na znanje da nije dobrodošao. Ja mu poručujem: Nemoj previše ozbiljno da shvataš ove koji rgaju na tebe, oni samo glume budale, inače se veoma loše osećaju kada neko ima dobre reči za Srbe. Ja i mnogi Srbi ti iskazujemo veliku zahvalnost.

 13. goran says:

  Kosovac je olicenje srpskog poltronstva koje je uzelo maha u srpskom narodu. Takvi su unistili Srbiju, vazda klececi pred nekim strancem, trazeci ljubav.

 14. goran says:

  Kosovac, preseli se u Francusku. Samo trujes vazduh u Srbiji. Za tebe je nesto mnogo vece i bolje.

 15. Paštrović says:

  Ne krivite ni "Kosovca", niti bilo koga drugog. Krivite svoje(naše) roditelje što vam stalno nijesu napominjali da su Srbi same sebe "obrezali" i obeščastili još one 1917., kad su slali svoje sinove i bracu da ginu ne za Srbiju i Srbstvo, nego da ginu za vatikansku paščad i novu jugoslovensku "naciju". Očas posla su ti naši grešni preci zaboravili da su nam svi katolici, bez izuzetka, oteli Skadar "i uz Skadar", oteli nam i ono malo izlaza na Jadran i stvorili ovo čudo, ovog monstruma što svim komšijama tura ne više prst, nego cijelu pest u oči. Cak su im podarili i crnog dvoglavog orla, što je bio na grbu nekadašnje "Vizantije-Bizantije", i na grbu Austro-Ugarskog carstva. Cak mislim da sam vidio tog "crnog dvoglavog" i na nekim grbovima carske Rusije. U svakom slučaju, ovi današnji Sipci-muslimani se kite sa kakvim-takvim hrišcanskim znamenjem, ali ih to ne sprečava da onako veselo "skakucu" po našim crkvama i manastirima, i da naše krstove (i naš obraz i dušu) bacaju dolje u prašinu, pod noge primitivnoj azijatskoj rulji zvanoj "Albanci".

 16. goran says:

  A sta tek reci na to da smo ne trepnuvsi zaboravili svoju staru religiju? Kako smo izdali svoje paganske bogove, tako smo izdali i sve drugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *