Ево шта крију војни позиви за обуку који су узнемирили мушкарце у Србији!

Ево шта крију војни позиви за обуку који су узнемирили мушкарце у Србији!

24 маја 2017

(foto: mod.gov.rs)

„Позиви које су војни обвезници широм земље недавно добили односе се на редовну обуку резервних састава. Не ради се о некаквом ванредном стању, обука ће трајати десет до 15 дана, за неодазивање следи казна“, кажу у Министарству одбране.

Хиљаде војних обвезника широм Србије добиле су претходних недеља позив да се јаве на редовну обуку резервних војних састава!

Ови позиви нису знак угрожености безбедности земље, нити најава некаквог ванредног стања.

Наиме, ради се о редовним позивима, само што они претходних година нису били пракса због лошег материјалног стања Војске Србије.

У Министарству одбране кажу да ће обука трајати између десет и 15 дана, а за неодазивање следи новчана казна (10.000 до 50.000 динара) или 60 дана затвора.

Стање редовно

Грађани Србије су се претходних дана на друштвеним мрежама жалили да су добили изненадни позив за обуку резервног састава, а многи од њих су помислили да иду на неке тајне ратне задатке.

Београђанин Милан Д. (34) је пре два дана од Министарства одбране добио позив који га је изненадио, али, како каже, и уплашио, јер је одмах помислио да се спрема неки хаос у земљи и региону.

– Знам да је то законски, али дуго нисам добијао позиве и признајем да сам био шокиран јер нисам знао позадину свега. Следеће недеље идем да се јавим у касарну у Јакову, па ћу видети шта ме чека. Надам се да је ово само редовна обука и да ћу је завршити за неколико дана – испричао нам је Милан, који није смео да нам открије идентитет.

Међутим, у Министарству одбране кажу да нема места паници, пошто се ради о потпуно редовним активностима, које су у складу са законом.

– Нема разлога да било ко буде узнемирен позивом да служи у резервном саставу војске. На ову редовну обуку биће позвана сва војно способна лица старости до 65 година, која ће бити распоређена по радној обавези у јединице цивилне заштите и остале субјекте система одбране. Разлог је редовно обучавање, оспособљавање и увежбавање за извршење мисија и задатака у миру и рату. Војна обука може да траје од два дана до три месеца, а у овом року то ће бити највише до 15 дана. На пример, ако је неко у војсци обучаван да вози тенк, на овој обуци ће управо то радити неколико дана. Ако је неко био пешадинац, биће на отвореном, можда и на граници, у првим редовима – објашњавају у Министарству одбране и додају:

– Обавеза лица у резервном саставу је да се одазове у време и на место назначено у позиву, који се војним обвезницима доставља најкасније 30 дана пре предвиђеног дана јављања. Сви они који из оправданих разлога не могу да се одазову позиву за вежбу могу у року од осам дана од дана пријема позива за вежбу да се јаве надлежном центру Министарства одбране и оправдају изостанак. У супротном, војни обвезник сноси законом прописане прекршајне и кривичне санкције, за које је предвиђена новчана казна од 10.000 до 50.000 динара или казна затвора до 60 дана.

Нема панике

Војни аналитичар Бојан Димитријевић објашњава да су ови позиви само део војне обавезе за оне који су служили армију и да они не представљају ништа алармантно, нити застрашујуће.

Према његовим речима, позив се не односи на оне који нису служили војску.

Чињенице о војним позивима

* Упућују се свакој војно способној особи старости до 65 година
* Односе се на редовну обуку резервних војних састава
* Обука траје од два дана до три месеца, а у овом року трајаће 10-15 дана
* Учесник у обуци има право на надокнаду због изостанка са посла
* Обука нема везе са било каквим ванредним ситуацијама у земљи
* За неодазивање запрећена је казна затвора до 60 дана или новчана казна од 10.000 до 50.000 динара

Редовне активности

У Војсци Србије наглашавају да ова обука нема никакве везе са могућим терористичким нападима нити појачаним мерама због кретања избеглица са Блиског истока.

– Ово су редовне активности које спроводе Министарство одбране и Војска Србије и немају везе са радом у Заједничким снагама Војске Србије и МУП које обезбеђују државну границу. Тамо се упућују професионална војна лица која се налазе у сталном радном односу, а не припадници резервног састава – објашњавају у Војсци Србије.

(Vesti-online / Informer)

 

KOMENTARI12 коментара

 1. Dragan says:

  Sta je srbendici, jeste li se uplasili srbendici? Trcite noge, eto mene za vama

 2. Baki SM says:

  Država koja je ukinula redovno služenje vojnog roka sad zove starce na vojne vežbe?! Ima li tamo iko išta u glavi?

  • Dragi says:

   Baki, da imaju oni nešto u glavi, ali to je nažalost samo pleva.

 3. Lajla says:

  Svajcarska je neutralna drzava,ali vojna obuka je obavezna za sve vojno sposobne muskarce do 65g.Svaki mesec po nekoliko dana,zaduzeni su za naoruzanje kojim se obucavaju i vezbaju,i koje nose kuci.Obrana drzave je obavezana i odgovoran posao kod normalnih drzava.Pa pobogu ko ce cuvati drzavu i narod od unutrasnjeg i vanjskog neprijatelj?

  • Baki SM says:

   https://www.youtube.com/watch?v=_JNdqnfQCkY

  • Baki SM says:

   Baš si našla s kim da nas porediš...

 4. slobo says:

  Sta bi ste vi da vas neko drugi brani .pogledajte siptari sami idu bez poziva .Vi bi samo u nato Ili sa Rusijom (nemate ni vi pojma sta biste )da vas neko drugi brani a da vi bancite na splavovima .Samo pricate I hvalite se kako cete ovo ili ono a kad treba zavucete se po podrumima .

 5. Aleksandar veliki says:

  Sluzio vojsku u 72 specijalnoj brigadi,druge padobranske protiv teroristicke cete "C".Aktiviran i "probudjen"dana 25.05 2017god.Spreman za nove zadatke i izvrsenja svih obaveza koje mi nalaze VOJSKA REPUBLIKE SRBIJE.Pozdrav.

   • slobo says:

    Ati Baki bjez u podrum I ne sekiraj se nista

 6. Baki SM says:

  Sva sreća te imam tebe da me braniš. Ima Baki fronta i-ha-haj!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u